Het RIVM kwam afgelopen week met een duidelijk rapport naar buiten [1]. Conclusie: ons eten is nog altijd te zoet en te zout. Ondanks eerder gemaakte afspraken met fabrikanten is de hoeveelheid zout en suiker in de producten in ons boodschappenmandje veel te hoog. Ik vroeg mij af: wat zijn goede manieren om minder zoet en zout te eten? Wat is de oplossing voor de lange termijn?
De afgelopen jaren zijn er al stappen gezet om het zoutgehalte in producten te verlagen. Dit is vooral gerealiseerd door strenge afspraken met fabrikanten te maken. Gemiddeld was hierdoor de hoeveelheid zout in onze voeding met 11% gedaald. De sterkste dalingen waren te zien bij kaas, groenteconserven, brood en kant-en-klaarmaaltijden. Sauzen bevatten daarentegen meer zout. Maar deze maatregelen zijn nog lang niet voldoende.
Om niet over de dagelijks aanbevolen maximuminname van 6 gram te komen moet de gemiddelde hoeveelheid zout met nog 30% worden verlaagd. Hoe realiseren we dat?
Akkoord verbetering productsamenstelling
Het akkoord verbetering productsamenstelling heeft tot doel de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) in producten te verminderen. Hierdoor zou het productaanbod gezonder moeten zijn. In het akkoord geven verschillende partijen aan hoe zij zich tot en met 2020 zullen inzetten om de doelstelling te bereiken.
Maar is dit voldoende?
Helaas blijkt dat met de huidige afspraken de doelen niet behaald zullen worden, aldus het RIVM. In het meest gunstige scenario kan de zoutinname met 0,4 gram verlaagd worden en de suikerinname met 2 gram. Ter indicatie, Nederlanders krijgen gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen per dag. De aanbevelingen liggen een stuk lager met 6 gram zout en 50-60 gram suiker. Met de afspraken is dus slechts een minimale reductie mogelijk.
Wat werkt dan wel?
Een veelvoorkomende vraag naar aanleiding van de uitspraken van het RIVM is “wat werkt dan wel om onze inname van zout en zoet te verlagen?”. Het verlagen van het suiker- en zoutgehalte verloopt momenteel te traag. Fabrikanten geven aan dat dit niet te snel kan veranderen omdat consumenten moeten wennen aan de smaak. Er moet dus verder gekeken worden dan naar alleen het aanpassen van de voedingswaarden van de producten. Zo wordt er gepleit voor een nieuw integraal systeem met scherpe criteria omtrent de voedingswaarden.
Maar moeten we niet verder denken?
- Is het een idee om toch prijsmaatregelen te treffen om ongezonde producten duurder te maken en gezonde producten goedkoper?
- Moet er gekeken worden naar de portiegroottes die maar blijven toenemen?
- Moeten we de scholen en openbare gebouwen aanspreken op hun aanbod van ongezonde producten?
Of moet de overheid zich minder bemoeien met onze voeding en moeten we de keuze bij onszelf laten?
Wat vind jij?
Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en ideeën voor mogelijke oplossingen op dit vraagstuk. Laat het me weten in een reactie in de FIT.nl community.