Vind je het lastig om gezonder te eten of smakelijke verleidingen te weerstaan? Je bent niet de enige. Bij de mensen die ik coach zie ik constant dezelfde persoonlijke uitdagingen terug. De 4 meest voorkomende behandel ik in dit artikel.
Gezond blijven eten op een drukke dag
Op een drukke dag schiet gezond eten er bij menigeen nog wel eens bij in. Eetmomenten verschuiven, maaltijden worden overgeslagen of je kiest voor een snelle ongezonde hap. Een manier om dit te voorkomen is door je eten voor te bereiden. Neem bijvoorbeeld je lunch, tussendoortjes of avondmaaltijd al mee naar je werk. Vind je dit te veel moeite? Leg dan een voorraadje van gezonde producten aan op je werk, zoals volkorenbrood, gezond beleg en groente en fruit.
Kijk ook naar wat er aan een moment voorafgaat waarop je grijpt naar iets ongezonds. Neem je bijvoorbeeld wel tijd om te eten? Plan je je afspraken goed in? Ook op een drukke dag is het belangrijk om tijd voor rustmomentjes vrij te maken. Dat komt overigens ook nog eens je productiviteit ten goede.
Meer tips over hoe je je kunt voorbereiden op een drukke dag lees je in dit artikel.
Gezonde snacks voor onderweg
Als je voor je werk vaak op pad bent wil je niet te vaak buitenshuis eten. Dit kost veel geld en je bent meestal beperkt in de gezondere keuzes.
Om te voorkomen dat een tankbeurt elke keer gepaard gaat met het kopen van een zak drop of gevulde koek, is het goed om je maa voor te bereiden. De volgende tools maken het je makkelijker:
- Een kleine koelbox of een koeltas. Zo zorg je dat je boterham met kaas of salade koel blijft.
- Afsluitbare ontbijtkom om je kwark, yoghurt of overnight oats in te bewaren. Vooral handig als je een keer geen tijd hebt om te ontbijten.
- Een lunchbox met verschillende vakjes. Hier kan je stukjes groente en een handje noten in kwijt.
- Inspiratie voor een gezond ontbijt, lunch en tussendoortjes vind je op onze pagina met gezonde recepten.
Gezonde snacks om mee te nemen voor onderweg:
Als je op vaak pad bent hoef je niet anders te eten dan normaal. Je koelbox of tupperwarebakje zou dus prima gevuld kunnen zijn met de volgende producten:
- Ongezouten noten. Noten zijn super handig voor onderweg. Ze bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. Let er wel op dat je er niet te veel van eet, want noten bevatten veel calorieën.
- Fruit: denk aan een appel, banaan, sinaasappel etc. Varieer met fruit.
- Wortels, snacktomaten, stukjes komkommer.
- Een aantal volkoren boterhammen met hummus, kaas of ander gezond broodbeleg.
- Neem voor de variatie een eenvoudige pastasalade mee. Probeer eens deze heerlijke pastasalade honingmosterd. Zo’n pastasalade is koud ook lekker. Handig dus voor als je vaak lange dagen op pad bent en geen tijd hebt om te koken.
- Een gezonde wrap. Bijvoorbeeld deze pittige kipwrap. Eet je liever vegetarisch? Deze slanke vegawrap met falafel zal je vast smaken. Ook deze wraps zijn koud net zo lekker als warm.
Maat houden bij etentjes, feestjes en borrels
Je staat op een feestje en overal om je heen liggen lekkernijen op de loer. Het is dan heel lastig om de verleidingen te weerstaan.
Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Ga niet te dichtbij de hapjes staan. Natuurlijk hoef je niet continu nee te zeggen. Gun jezelf een bitterbal of een stukje kaas, maar bepaal van tevoren hoeveel je van plan bent te gaan eten. Kies daarnaast vooral voor de calorie-arme snacks, zoals snacktomaten komkommers en cherrytomaten.
Wil je meer handige tips over dit onderwerp? Lees hier hoe je maat kunt houden bij etentjes, feestjes en borrels.
Hardnekkige snackgewoontes afleren
Je hebt je voorgenomen om minder te gaan snoepen, maar je merkt dat je hier in de praktijk toch veel moeite mee hebt. Iets graag willen leidt nog niet automatisch tot iets daadwerkelijk doen. Deze kloof tussen iets willen en doen wordt ook wel een intention-behavioral gap genoemd.
Maar gelukkig kun je hier zelf stappen in zetten. Een oplossing is om een als-dan plan op te stellen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel over het afleren van ongezonde eetgewoontes.