Gezonder eten kan veel moeite kosten. Niet alleen omdat je nieuwe gewoontes moet aanleren. Maar vooral omdat je veel voedingskeuzes onbewust maakt. Op één dag maak je er alleen al meer dan 200! [1] Door deze onbewuste keuzes in je voordeel te laten werken eet je al een stuk gezonder zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen. Hoe? Dat leg ik in dit artikel uit.
De invloed van je omgeving
Het wordt steeds duidelijker dat onze omgeving van grote invloed is op onze eet- en leefgewoontes. Inzicht in wat jou kan verleiden om meer of ongezonder te eten kan je beschermen tegen het maken van ongezonde keuzes. Hoe je dit het beste aanpakt lees je in dit artikel over hoe een verleiding te weerstaan.
Doe slim boodschappen
Zoals ik al benoemde heeft je omgeving invloed op je eetgewoontes. Zorg er daarom voor dat je omgeven bent met gezonde voeding. En dat begint in de supermarkt. De supermarkt is namelijk ingericht om je te verleiden zodat je zo veel mogelijk geld uitgeeft. En niet alleen aan gezonde producten. Je kunt ervoor kiezen online je boodschappen te doen. Maar er zijn ook manieren om met gezonde producten thuis te komen.
Start met een boodschappenlijstje
Het begint bij het maken van een boodschappenlijstje. Dit helpt om minder impulsieve aankopen te doen. Ga met deze lijst naar de winkel en laat je zo min mogelijk verleiden om van het lijstje af te wijken. Wist je bijvoorbeeld dat de middelste gangpaden vaak de ongezondere producten bevatten zoals koekjes, chips, snacks en frisdrank? De buitenste ring bevat vaak de basisproducten zoals groenten, fruit, brood, zuivel en aardappelen. Door de middelste gangpaden te vermijden is er ook minder verleiding om wat lekkers te pakken.
Ook het kauwen van scherpe kauwgom kan helpen. Door de frisse smaak in je mond is het namelijk lastiger om voor te stellen hoe lekker dat stukje chocolade smaakt. Blijf daarnaast niet te lang in de supermarkt hangen. Hoe langer je in de winkel blijft, des te groter de verleiding om meer te kopen [2].
Let op je servies
Misschien heb je wel eens gehoord van de onderzoeker Brian Wansink. Hij heeft meerdere studies uitgevoerd naar factoren die invloed hebben op ons eetgedrag. Helaas is Wansink negatief in de publiciteit gekomen vanwege het frauderen met onderzoeksuitkomsten. Toch ervaar ik met mijn eigen cliënten dat veel van Wansink zijn adviezen wél helpen om gezonder of minder te eten. Daarom wil ik ze toch met jullie doornemen. En dan vooral de adviezen betreffende je servies.
Borden en bestek
De grootte van borden, pannen, bekers en opscheplepels hebben mogelijk invloed op hoeveel je eet. Het suggereert namelijk onbewust wat een normale portie is. Vooral de grootte van het bord waar je elke dag van eet, kan een verschil maken tussen afvallen en aankomen. Zo zal een maaltijd groter ogen op een kleiner bord; dit noemen we de Delboeuf-illusie. Op een groter bord schep je meer op dan je op een klein bord zou doen. Door te eten van een kleiner bord kun je volgens Wansink 22% minder eten zonder dit door te hebben.
Tegenwoordig worden onze porties steeds groter. Op deze manier krijgen we meer calorieën binnen. Maar door het toenemen van de grootte van onze vorken en lepels nemen we ook grotere happen en schrokken we meer [2]. Dit gulzige eetgedrag zorgt ten eerste voor een opgeblazen buik, maar ook voor een slechtere verzadiging waardoor we weer sneller iets gaan eten.
Bekers en glazen
Het is belangrijk om voldoende te drinken en de beste keuzes hiervoor zijn water, thee of koffie zonder suiker. Maar wat als je een drankje neemt waar je eigenlijk niet te veel van wilt nemen? Dan kan de keuze in de soort beker je helpen. Ons brein schat verticale lijnen namelijk groter in dan horizontale lijnen. Oftewel: langere glazen zien er groter uit dan brede glazen. Hierdoor drink je gemiddeld 20% minder van een hoog glas dan uit een breed glas [2].
Wil je meer handige tips over gezond eten? Lees dan dit artikel over afvallen en gezond eten. Wil je gelijk aan de slag met een plan? Bekijk dan de FIT Methode: het stappenplan voor een gezonde leefstijl.