We weten het onderhand allemaal wel. We moeten meer groenten eten. Het advies is 250 gram groenten per dag. Maar met die 250 gram wordt het bereide product bedoeld, niet wat je afweegt in de supermarkt. Hoe weet je dan of je überhaupt voldoende groente hebt ingeslagen? In dit artikel help ik je op weg met handige tips.
Bereiding
Tijdens de bereiding gaat er vaak een deel van de groente verloren. Denk aan het raspen van de worteltjes of het doppen van de boontjes. Maar ook het slinken van bijvoorbeeld spinazie kan veel in gewicht schelen. Van spinazie moet je 2 keer zo veel bereiden (500 gram) om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen! Onderstaande tabel van het Voedingscentrum geeft een duidelijk overzicht hoeveel groente je nodig hebt.
Groentesoort | Om 250 gram groente over te houden gebruik je zoveel gram (ongekookt): |
Andijvie | 370-450 |
Asperges groen | 300 |
Asperges wit | 325-375 |
Aubergine | 250-325 |
Bimi | 250 |
Bleekselderij | 375-450 |
Bloemkool | 325-375 |
Boerenkool | 500-575 |
Bospeen | 250-325 |
Broccoli | 325-375 |
Chinese kool | 375-450 |
Courgette | 250-325 |
Groene kool | 325-375 |
Knolselderij | 325-375 |
Koolraap | 325 |
Koolrabi | 250-325 |
Kousenband | 250-325 |
Maïs | 325-375 |
Paksoi | 375-450 |
Pastinaak | 300 |
Peultjes | 250-325 |
Postelein | 450-500 |
Prei | 450-500 |
Raapjes/meiknol | 325 |
Raapstelen | 375-450 |
Rabarber | 500 |
Radicchio | 325-375 |
Rode biet rauw | 325 |
Rodekool | 250-325 |
Savooiekool | 325-375 |
Schorseneren | 325-375 |
Snijbiet | 375 |
Snijbonen | 250 |
Sperziebonen | 275 |
Spinazie | 450-500 |
Spitskool | 325-375 |
Spruiten | 275-325 |
Sugarsnaps | 250 |
Venkel | 325-375 |
(Winter)postelein | 450-500 |
Witlof | 325-375 |
Witte kool | 250-325 |
Waspeen | 250-325 |
Zeekraal | 325 |
Zuurkool (geopend/onverpakt) | 250-325 [1] |
Zoals je ziet moet je van veel groenten een stuk meer bereiden om uiteindelijk die 250 gram op je bord te krijgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je het bereidt. Bijvoorbeeld van hoeveel je wegsnijdt van de groente. Het beste inzicht krijg je natuurlijk door het af en toe af te wegen bij het opscheppen. Zo weet je zeker of je genoeg groenten binnenkrijgt.
Kijk hier voor groenterijke, gezonde recepten!
Geef een antwoord