FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
harde-producten-wortel
FIT.nl Voeding Minder eten? Eet meer...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
22 okt. 2023 geplaatst
07 nov. 2023 geüpdatet

Voeding

Minder eten? Eet meer harde producten

Voeding

Wat is de makkelijkste manier om minder calorieën eten? Maak je het jezelf makkelijker door meer harde of juist zachte producten te eten?
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Hoe kan het dat je van harde producten minder eet?
  • Is dit het enige onderzoek wat dit laat zien?
  • Wat is de rol van bewerkte voeding?
  • Wat bepaalt nog meer de eetsnelheid?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Wil je op een simpele manier afslanken? Eet dan meer harde producten! Onderzoekers van de universiteit van Singapore voerden een studie uit naar de textuur en het gevolg voor de calorie-inname. Hoe groot is het verschil?

Bij deze studie verzamelden ze vijftig proefpersonen die diverse maaltijden eten waaronder harde en zachte producten, maar ook onbewerkte en zwaar bewerkte voeding [1]. Denk hierbij aan een broccoli (onbewerkt hard) en banaan (onbewerkt zacht) en patat (bewerkt zacht) en gedroogde mango (bewerkt hard).

Hard en zacht voeding 1

Hierbij werd gekeken hoeveel ze aten in grammen en calorieën. Het viel vervolgens op dat de deelnemers met harde voedingsproducten ruim 200 kcal minder aten. Verder blijkt dit effect zowel bij bewerkte als onbewerkte voeding op te treden. Echter, is het effect bij onbewerkte voeding groter. Kortom, onbewerkt hard lijkt het beste zijn als je zo weinig wil eten per maaltijd.

Inhoudsopgave

  • Hoe kan het dat je van harde producten minder eet?
  • Is dit het enige onderzoek wat dit laat zien?
  • Wat is de rol van bewerkte voeding?
  • Wat bepaalt nog meer de eetsnelheid?

Hoe kan het dat je van harde producten minder eet?

Er zijn een aantal theorieën die mogelijk verklaren dat je minder kcal eet als je een harder product eet. Ten eerste duurt het kauwen langer en zit het daardoor langer in je mond. Hierdoor worden je smaakpapillen en speeksel langer blootgesteld aan voedingsstoffen en geeft dit een reactie richting het hersengebied.

Daarnaast is elke minuut die je langer kauwt handig om het moment van verzadiging dichterbij bij te brengen. Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding kan dit gemiddeld 20-30 minuten op zich kan laten wachten na een maaltijd [2]. Kortom, hoe langzamer je eet, des te sneller je vol bent en mogelijk ook minder calorieën binnenkrijgt. Eerder onderzoek geeft zelfs aan dat je eetsnelheid door harde producten eet wel tot 85% kan vertragen [3].

Een milkshake is een duidelijk voorbeeld. Als je goed je best doet drink je al snel 1000-2000 kcal in 2-3 minuten. Dit zou je nooit lukken met broccoli.

Volheidsscore

Is dit het enige onderzoek wat dit laat zien?

We weten uit eerder onderzoek dat eettempo een factor is die invloed heeft op de calorie-inname [4]. Verder lijken kleine porties een effect te hebben [5][6]. Oftewel, knabbelen op je wortel is nog beter dan hem snel weghappen. Andere studies laten een daling van calorieën zien van 32% bij harde versus zacht voeding [7]. Bijvoorbeeld de aanpassing van brood naar een cracker. Ander onderzoek laat zien dat de aanpassing van de textuur kan leiden tot een 10-13% daling als mensen onbeperkt kunnen eten [8].

Meer recent onderzoek met pasta laat ook zien dat zachte pasta ervoor zorgt dat je meer eet, vergeleken met harder pasta. Interessant was dat saus nog een extra figuurlijke en letterlijke schep qua calorieën erbovenop doet [9].

Goed om te weten is dat onderzoek ook uitwijst dat het aanpassen van hardheid van een product niet leidt tot minder tevredenheid na de maaltijd [10][11][12]. Daarnaast lijkt voor zover we nu weten er geen verschil te zijn in verzadiging na de maaltijd tussen hard en zacht en bewerkt en onbewerkt [1][13]. Verder lijkt de textuur en energiedichtheid niet te leiden tot een vol gevoel tijdens de maaltijd [10][12][14][15][16][17].

Wat is de rol van bewerkte voeding?

Goed om te weten is dat harde en zachte voeding niet alleen een rol spelen, maar ook bewerkte voeding lijkt een effect te hebben. Een recente studie laat zien dat mensen gemiddeld genomen 500 kilocalorieën extra eten als ze bewerkte voeding in vergelijking met onbewerkte voeding voorgeschoteld krijgen [13].

Hierbij is het wel belangrijk om te vermelden dat mogelijk harde en zachte voeding grotendeels het effect van bewerkte voeding wegneemt [1]. Kortom, de classificatie van bewerkt versus onbewerkt en zacht versus hard verdient meer specificatie.

En dit is ook wat andere onderzoekers aangeven [18][19]. We moeten producten en productgroepen verder specificeren. Bijvoorbeeld: cola light is ook een vorm van bewerkte voeding, maar deze kan wel bijdragen aan een verlaagde energieconsumptie bij mensen die willen afvallen. Verder kunnen bewerkte producten mogelijk ook een voordeel bieden, vooral in gebieden waar schaarste is in voedingsproducten. Denk aan de derde wereld waar energie en voeding niet altijd goed beschikbaar is [21]. Een ander belangrijk voordeel van bewerkte voeding is dat het mogelijk is om voedingsstoffen toe te voegen [22]. Denk aan vitamine B12 bij vega(n) melkproducten.

Wat bepaalt nog meer de eetsnelheid?

Niet alleen de textuur lijkt invloed te hebben op de eetsnelheid, maar ook geslacht, lichaamsgewicht, leeftijd, afkomst, het soort voeding, kauwgedrag en speeksel lijken ook een invloed te hebben op de eetsnelheid en daarmee de calorieconsumptie [20].

Vind je dit interessant? En wil je meer leren over afvallen, eetgewoontes en hoe gedragsverandering werkt? Start dan met ons boek en stappenplan: SLANKER.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Teo, P. S., Lim, A. J., Goh, A. T., Choy, J. Y. M., McCrickerd, K., & Forde, C. G. (2022). Texture-based differences in eating rate influence energy intake for minimally processed and ultra-processed meals. The American journal of clinical nutrition, 116(1), 244-254.

[2]

Golloso-Gubat, M. J., Magtibay, E. V. J., Nacis, J. S., Tan, R. C. A., Tajan, M. G., & Bautista, E. N. (2018). Energy density and satiety of Meals Based on the healthy food Plate Model for filipino Adults. Acta Medica Philippina, 52(6).

[3]

Lasschuijt, M., Camps, G., Mars, M., Siebelink, E., de Graaf, K., & Bolhuis, D. (2023). Speed limits: the effects of industrial food processing and food texture on daily energy intake and eating behaviour in healthy adults. European Journal of Nutrition, 62(7), 2949-2962.

[4]

Robinson, E., Almiron-Roig, E., Rutters, F., de Graaf, C., Forde, C. G., Tudur Smith, C., … & Jebb, S. A. (2014). A systematic review and meta-analysis examining the effect of eating rate on energy intake and hunger. The American journal of clinical nutrition, 100(1), 123-151.

[5]

Li, J., Zhang, N., Hu, L., Li, Z., Li, R., Li, C., & Wang, S. (2011). Improvement in chewing activity reduces energy intake in one meal and modulates plasma gut hormone concentrations in obese and lean young Chinese men–. The American journal of clinical nutrition, 94(3), 709-716.

[6]

Smit, H. J., Kemsley, E. K., Tapp, H. S., & Henry, C. J. K. (2011). Does prolonged chewing reduce food intake? Fletcherism revisited. Appetite, 57(1), 295-298.

[7]

Van Eck, A., Wijne, C., Fogliano, V., Stieger, M., & Scholten, E. (2019). Shape up! How shape, size and addition of condiments influence eating behavior towards vegetables. Food & function, 10(9), 5739-5751.

[8]

Forde, C. G. (2018). From perception to ingestion; the role of sensory properties in energy selection, eating behaviour and food intake. Food Quality and Preference, 66, 171-177.

[9]

Heuven, L. A., de Graaf, K., Forde, C. G., & Bolhuis, D. P. (2023). Al dente or well done? How the eating rate of a pasta dish can be predicted by the eating rate of its components. Food Quality and Preference, 108, 104883.

[10]

Bolhuis, D. P., Forde, C. G., Cheng, Y., Xu, H., Martin, N., & de Graaf, C. (2014). Slow food: sustained impact of harder foods on the reduction in energy intake over the course of the day. PloS one, 9(4), e93370.

[11]

Forde, C. G., Van Kuijk, N., Thaler, T., De Graaf, C., & Martin, N. (2013). Texture and savoury taste influences on food intake in a realistic hot lunch time meal. Appetite, 60, 180-186.

[12]

McCrickerd, K., Lim, C. M., Leong, C., Chia, E. M., & Forde, C. G. (2017). Texture-based differences in eating rate reduce the impact of increased energy density and large portions on meal size in adults. The Journal of nutrition, 147(6), 1208-1217.

[13]

Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., … & Zhou, M. (2019). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell metabolism, 30(1), 67-77.

[14]

Ferriday, D., Bosworth, M. L., Godinot, N., Martin, N., Forde, C. G., Van Den Heuvel, E., … & Brunstrom, J. M. (2016). Variation in the oral processing of everyday meals is associated with fullness and meal size; a potential nudge to reduce energy intake?. Nutrients, 8(5), 315.

[15]

Pritchard, S. J., Davidson, I., Jones, J., & Bannerman, E. (2014). A randomised trial of the impact of energy density and texture of a meal on food and energy intake, satiation, satiety, appetite and palatability responses in healthy adults. Clinical Nutrition, 33(5), 768-775.

[16]

Roe, L. S., Meengs, J. S., & Rolls, B. J. (2012). Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite, 58(1), 242-248.

[17]

Rolls, B. J., Roe, L. S., & Meengs, J. S. (2004). Salad and satiety: energy density and portion size of a first-course salad affect energy intake at lunch. Journal of the American Dietetic Association, 104(10), 1570-1576.

[18]

Forde, C. G. (2023). Beyond ultra-processed: considering the future role of food processing in human health. Proceedings of the Nutrition Society, 82(3), 406-418.

[19]

Valicente, V. M., Peng, C. H., Pacheco, K. N., Lin, L., Kielb, E. I., Dawoodani, E., … & Mattes, R. D. (2023). Ultra-Processed Foods and Obesity Risk: A Critical Review of Reported Mechanisms. Advances in Nutrition.

[20]

Chen, Y., Fogel, A., Bi, Y., & Yen, C. C. (2023). Factors associated with eating rate: A systematic review and narrative synthesis informed by socio-ecological model. Nutrition Research Reviews, 1-51.

[21]

Weaver, C. M., Dwyer, J., Fulgoni III, V. L., King, J. C., Leveille, G. A., MacDonald, R. S., … & Schnakenberg, D. (2014). Processed foods: contributions to nutrition. The American journal of clinical nutrition, 99(6), 1525-1542.

[22]

Floros, J. D., Newsome, R., Fisher, W., Barbosa‐Cánovas, G. V., Chen, H., Dunne, C. P., … & Ziegler, G. R. (2010). Feeding the world today and tomorrow: the importance of food science and technology: an IFT scientific review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(5), 572-599.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is hummus gezond?

    Is hummus gezond?

    Meer informatie
  • Wat is de gezondste rijst?

    Wat is de gezondste rijst?

    Meer informatie
  • Is suiker uit fruit gezonder dan tafelsuiker?

    Is suiker uit fruit gezonder dan tafelsuiker?

    Meer informatie
  • Zorgen eiwitten voor een vol gevoel?

    Zorgen eiwitten voor een vol gevoel?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact