Bij veel discussies over vetverlies ligt het accent vaak ‘alleen’ op caloriebeperking middels een dieet, waarbij bijvoorbeeld koolhydraten of vetten moeten worden vermeden.
Maar wist je dat de plank hiermee volledig wordt misgeslagen? De oplossing ligt namelijk veel meer in achterhalen ‘waarom’ je (over)eet in plaats van je alleen te focussen op wat je eet.
Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen die heel weinig bewegen veel makkelijker te veel eten en minder snel vol zitten, in tegenstelling tot actievelingen die meer bewegen. Hoe meer bewegen je kan helpen om minder te eten lees je in dit interessante artikel.
Weinig beweging kan het verzadigingsmechanisme verstoren
De eerste reden waarom meer bewegen goed kan helpen om minder te eten is dat het ervoor zorgt dat je beter kunt eten op je honger en verzadiging. Het lichaam blijkt bijvoorbeeld meer van het verzadigingshormoon leptine aan te maken wanneer je voldoende beweegt [1].
Wanneer je heel weinig beweegt kan het verzadigingsmechanisme ontspoord raken. Dit noemt men ook wel de unregulated zone. Je zit hierdoor veel minder snel vol. Meer over dit interessante onderwerp lees je in het volgende artikel.
Veel bewegen lijkt ook te helpen om een terugval te voorkomen bij wie vet wil verliezen. Zo is er een interessant onderzoek gedaan bij mensen met obesitas die in een aantal maanden 7 procent van hun gewicht waren verloren. Vervolgens werden ze tijdens de fase van gewichtsbehoud onderverdeeld in een groep die 4 dagen ofwel weinig ofwel veel ging bewegen [1].
Opvallend was dat de groep die veel ging bewegen minder honger ervaarde en sneller vol zat. Nu is dit natuurlijk een kortetermijnstudie, maar ook ander onderzoek laat zien dat ‘veel’ bewegen het risico op een terugval kan verkleinen [2-4].
Beweging heeft positieve effecten op zelfcontrole en motivatie
Daarnaast heeft fysieke activiteit ook een positieve invloed op ons brein (zoals op de executieve functies, die verantwoordelijk zijn voor zelfcontrole en planning). Wat weer kan zorgen voor een ‘spillover effect’ naar andere gezondheidsgedragingen. Oftewel, beweging kan zorgen voor meer controle over je gedrag. En dat maakt het maken van gezonde keuzes makkelijker.
Zo blijkt uit een studie dat deelnemers met obesitas door meer te bewegen minder last hadden van emotie-eten en beter met verleidingen om konden gaan [5].
Ook een ander onderzoek laat zien dat deelnemers die twee maanden aan een beweegprogramma meededen het makkelijker vonden om gezonder te eten en te matigen met alcohol en cafeïne, in vergelijking met een controlegroep die weinig bewoog [6].
Wat hier precies de verklaringen voor zijn is nog onduidelijk. Bewegen zorgt waarschijnlijk voor een verbeterde gemoedstoestand, meer motivatie, minder uitputting van wilskracht en een verhoogde zelfeffectiviteit.
Het maakt hier waarschijnlijk wel uit wat de onderliggende motivatie is waarom iemand sport of meer gaat bewegen. In een studie kwam bijvoorbeeld naar voren dat vrouwen die meer om autonome redenen aan sport deden over een periode van 12 maanden minder last hadden van snackbuien [7].
Bij autonome motivatie doe je iets vanuit het gevoel dat je het zelf hebt gekozen. Onderzoek laat ook zien dat gecontroleerde motivatie (het gevoel dat iets moet of je wordt opgelegd) een tegengesteld effect kan hebben [8].
In dit artikel lees je meer over hoe de manier waarop iemand gemotiveerd is veel invloed kan hebben op hoeveel (voedsel)cravings diegene ervaart.
Conclusie en tips
Je hebt kunnen lezen dat meer bewegen kan helpen om minder te snacken en het risico verkleint op een terugval. Probeer daarom voldoende te bewegen overdag en minder te zitten wanneer je eet. Een handige richtlijn hiervoor is om je te houden aan de beweegnorm.
Meer tips hoe je meer kunt bewegen lees je in dit artikel.
Mindfulness kan ook helpen om minder te snacken, zoals je kunt lezen in dit artikel.
Voor je eigen overzicht én inzicht in wanneer en waarom je eet, kun je een eetdagboek bijhouden.
Of een koolhydraatarm eten iets voor jou is, lees je in dit artikel over de voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet.
Ben jij leefstijlprofessional en wil je klanten beter helpen?
Werk jij als coach en begeleid je mensen bij het veranderen van hun gedrag, dan zullen de naast de adviezen in de conclusie hierboven ook volgende tips jou en jouw klanten helpen.
Lees hier hoe je een klant helpt bij een terugval.
Deze fouten wil je. niet maken als leefstijlprofessional.
Kijk ook eens naar onze (geaccrediteerde) cursus in gedragsverandering en coaching.