Je hebt vast wel eens iemand op een feestje horen zeggen ‘ik word al dik als ik alleen maar naar eten kijk’. Maar klopt dit ook? Hebben sommige mensen
{
“@context”: “http://schema.org/”,
“@type”: “Product”,
“name”: “Afvallen van FIT.nl”,
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“ratingValue” : “4,7”,
“ratingCount”: “89”,
“reviewCount”: “89”
}
}
-
Start direct met jouw gratis afslankplan
Wij gaan je helpen met afvallen. Stel gratis jouw plan samen. Beantwoord de vragen in de volgende stap en ontvang jouw gratis 30 dagen afslankplan.
Helemaal gratis Boodschappenlijstjes Voedingstips om af te vallen 30 dagen gratis afslankplan Stap 1: Jouw gegevens
Ieder lichaam is anders. Vul de onderstaande informatie in, zodat wij zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen wat jij nodig hebt.
Jouw BMI is
Beantwoord de volgende vragen
Vraag 1: Heb je de behoefte om meer te eten als je je down of gefrustreerd voelt?
Vraag 2: Snoep of snack je minder als de dag anders verloopt?
Vraag 3: Heb je de neiging om te gaan snacken als je je eenzaam voelt?
Vraag 4: In hoeverre als jij samen met vrienden eet, zitten zij al vol, terwijl jij nog niet vol zit?
Vraag 5: Hoevaak denk je aan eten?
Vraag 6: Voel je je schuldig als je iets ongezonds eet?
Vraag 7: Heb je er moeite mee als er eten in de buurt is om het te laten liggen?
Vraag 8: Zijn er specifieke momenten waarop je gewend ben om te snacken (bijvoorbeeld voor de tv)?
Vraag 9: In hoeverre lukt het je om gezond te eten overdag?
Vraag 10: In hoeverre lukt het je om te variëren?
Jouw afslankplan staat voor je klaar
Samen met afslankcoach Erik ga jij 30 dagen aan de slag om jouw eetgewoonten onder controle te krijgen en af te vallen. Dit doe je aan de hand van een uitgebreide coachingstraject via de e-mail. Verder krijg je vele handige extra’s zoals boodschappenlijstjes, voedingsschema’s, fitnessschema’s en meer. Vul onderstaande formulier in en start direct met jouw afslankplan.
Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over afvallen. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust in de FIT-community.
Video met tips om gezonder af te vallen
10 tips om af te vallen
Afvallen hoeft geen strijd te zijn, gelukkig. Met deze handige tips en trucs kost afvallen veel minder moeite. Wij adviseren je om te beginnen met het doorvoeren van kleine veranderingen. Hierdoor bouw je steeds meer zelfvertrouwen op en krijg je veel meer energie om door te zetten. In één ruk het roer drastisch omgooien verkleint de kans van slagen. Je zult merken dat een gezonde balans, waarbij bijvoorbeeld ook ruimte mogelijk is voor ongezonde producten, veel voldoening geeft. Hieronder volgen de belangrijkste afvaltips op een rij:
Tip 1: met realistische verwachtingen verdubbel je de kans op succes
Een gezonde leefstijl aanleren begint met een realistische verwachting van wat voor jou haalbaar is, en dit te accepteren.
Maar wat is dan realistisch?
“Door het gebruik van handige tips en trucs kost afvallen veel minder moeite.”
Er is naar dit onderwerp veel onderzoek gedaan en het blijkt dat voor de meeste mensen met overgewicht een gewichtsverlies van 10-15 procent van het huidige lichaamsgewicht haalbaar is om vol te houden. Tenminste, als je kijkt naar de lange termijn (1-5 jaar). Ben je bijvoorbeeld momenteel 100 kilogram? Dan is een gewicht van 90-85 kg realistisch om na te streven. Dit is heel wat anders dan wat veel commerciële partijen doen geloven. En deze valse belofte is dan ook een reden waarom het vaak misgaat en mensen teleurgesteld worden.
Maar wij vinden het belangrijk om jou van de juiste informatie te voorzien en je geen onrealistische verwachtingen te geven. Ons advies is om vooral te streven naar een gewicht dat bij je past en dat je kunt behouden.
Ieder mens heeft een gewicht dat bij hem of haar past. Dit wordt ook wel een ‘setpoint gewicht’ genoemd. Je kunt daar wel iets onder gaan zitten, maar niet te veel – anders zul je heel veel moeite moeten doen om dat gewicht te behouden.
Daarnaast kan het jojo’en (vaak lijnen en weer aankomen) ervoor zorgen dat jouw setpoint op een hoger gewicht is komen te liggen.
Tip 2: je mag nog steeds ongezonde dingen eten
Verder is het belangrijk om jezelf niks te verbieden. Stel, je vindt chocola heel lekker. Dan zorgt het verbieden van chocola ervoor dat je er alleen nog maar meer naar gaat verlangen. Daarnaast past af en toe een stuk chocola prima in een gezond voedingspatroon.
Tip 3: kies voor voeding die bij jouw lichaam en leefstijl past
Wij adviseren om voeding te kiezen die bij jouw lichaam en leefstijl past. Het handigste is om dit stapje voor stapje te doen in plaats van via het volgen van een dieet. Veel diëten schrijven namelijk veel te weinig calorieën voor in vergelijking met een normaal voedingspatroon en vergroten zo de kans op ondervoeding.
Een goed voorbeeldvoedingsschema kan een handige manier zijn om jezelf een gezond eetpatroon aan te leren. Zo’n voorbeeld laat zien wat je op een dag nodig hebt en hoe je kunt variëren.
Daarnaast mag je alles blijven eten wat je lekker vindt. Het gaat er namelijk om dat je je nieuwe leefstijl vol kunt houden. Dit is dus anders dan bij een dieet waarbij je tijdelijk afziet. Denk niet in snelle oplossingen die uiteindelijk averechts zullen werken, maar kies voor een manier om een gezond voedingspatroon je hele leven lang vol te houden.
Hoe je op een gezonde manier afslankt leren we je in het gratis FIT-afslankplan. Meld je hier gratis aan.
Tip 4: begin met kleine veranderingen
Je hebt vast wel eens gehoord van de metafoor van de kikker. Als je een kikker in een pan koud water zet en dit op het vuur zet, verroert het geen poot en kook je de kikker dood. Maar als je de kikker in warm water gooit springt het beestje uit het water. Nu raden wij het af om dit zelf te testen. Maar het achterliggende idee geldt ook bij het veranderen van gewoontes.
Wij zijn als mens vaak slecht in het veranderen van onze gewoontes. Met name grote veranderingen vinden we lastig. Begin daarom met kleine veranderingen, zodat je minder weerstand ervaart. Daarnaast kunnen kleine veranderingen uiteindelijk een groot effect hebben, zoals bij de onderstaande voorbeelden van Sander en Eveline.
Lees hoe Sander het heeft aangepakt
Sander wilde graag 10 km kunnen hardlopen. Hij had het al een hele tijd niet meer gedaan. Hij zag er dan ook erg tegenop om weer te beginnen. Maar hij begon met hele kleine stapjes. De eerste training was 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen. Vervolgens bouwde hij zijn trainingen op naar 3 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen, enzovoorts. Op een gegeven moment is het hardlopen een gewoonte geworden en in de zomer van 2017 liep hij zijn eerste halve marathon!
Voorbeeld van klein everanderingen:
- Geen suiker bij de koffie
- Dagelijks 10 minuten extra bewegen
- Vervang krokante cruesli voor muesli
- Geen frisdrank
- Alleen in een weekend een koekje bij de thee
- etc.
Dit is hoe Eveline het heeft aangepakt
Eveline werd uitgedaagd om een week lang geen suiker meer in haar koffie te doen. Eveline dronk namelijk ongeveer 5 kopjes koffie op een dag en deed daar 2 suikerklontjes in. Door geen suiker meer in haar koffie te doen bespaart ze ongeveer 110 kcal op een dag!
“Begin dus met kleine stapjes.”
Haar verwachting was dat de koffie niet meer lekker zou zijn. De eerste 3 dagen had ze vrij veel moeite met de overstap naar zwarte koffie. Maar na 3 dagen werd het steeds makkelijker. Ze kreeg hierdoor meer zelfvertrouwen en hield deze gezonde gewoonte vol. Daarna begon ze met het aanpakken van de volgende eetgewoonte.
Stap voor stap heeft ze zichzelf een voedingspatroon aangeleerd dat ze kan volhouden en dat bij haar past. Zo is het haar gelukt om haar streefgewicht te bereiken én behouden.
Wellicht drink jij geen koffie of doe je er al geen suiker in, maar snoep je wel te veel. Het is dan handig om je aandacht op deze ongewenste gewoonte te richten. Begin dus met kleine stapjes.
Tip 5: beloon jezelf voor het gewenste gedrag
Jezelf belonen is een goed hulpmiddel om het gewenste gedrag vol te houden. Stel je hebt het een week volgehouden om geen suiker in de koffie te doen, beloon jezelf dan met een avondje naar de bioscoop.
Tip 6: bereid je voor op weerstand
Als je gaat afvallen betekent het ook dat je iets moet laten. Dat kan in het begin zorgen voor een gevoel van verlies en gemis. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Merk je weerstand op? Zo’n stemmetje in je hoofd dat jouw goede voornemens steeds wil saboteren? Ga dan voor jezelf na waar de weerstand vandaan komt, wat de redenen zijn. Soms helpt het om een andere aanpak te kiezen of een stapje terug te doen. Richt je daarbij op wat de voordelen zijn van waarom je wilt afvallen.
Tip 7: bedenk van tevoren oplossingen om met je valkuilen om te gaan
Stel, je hebt de gewoonte om te snacken als je je gestresst voelt. De kans is heel groot dat je in de nabije toekomst weer een hunkering krijgt naar snacks zodra stress de kop opsteekt. Het veranderen van deze gewoonte zal je geregeld zwaar kunnen vallen. Het is daarom heel belangrijk om je voor te bereiden op moeilijke momenten. Dus wat ga je doen wanneer je heel erg zin hebt in zoetigheid? Maak een plan B dat een gezond alternatief is en dat je afleidt van de gedachte aan snacken. Je kunt dan denken aan een vriend(in) bellen of een rondje wandelen. Meestal is de zucht naar snaaien daarna verdwenen.
Tip 8: stel gedragsregels op en houd bij hoe het hiermee gaat
Gedragsregels (ook wel gedragsdoelen genoemd) opstellen en bijhouden zal je helpen om af te vallen. Gedragsregels zijn dagelijkse keuzes en gedragingen waarvan je weet dat ze bijdragen aan het bereiken van je einddoel, afvallen. Zo pak je stap voor stap ongezond of ongewenst gedrag aan en creëer je nieuwe, gezonde gewoontes. Formuleer concrete acties voor in het dagelijks leven en houd dit gedrag elke dag bij, bijvoorbeeld in een schriftje of hang een lijstje op de koelkast.
Voorbeeld:
Gedragsdoel: voortaan doe ik geen suiker in mijn koffie.
Dag 1: gelukt
Dag 2: gelukt
Et cetera.
Is het je een week lang gelukt om geen suiker in je koffie te doen? Beloon jezelf dan met iets leuks, zoals een tijdschrift.
Tip 9: veroordeel jezelf niet als je een fout maakt, maar pak de draad weer op
Gooi de handdoek niet in de ring als je een keer bent teruggevallen in een oude gewoonte. Tijdens het aanleren van nieuw gedrag maak je fouten. Of om Einstein te quoten:
Oftewel iedereen die nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.
Bij een misstap is het belangrijk om de draad weer op te pakken en te analyseren waarom het fout ging. Vervolgens bedenk je een plan hoe je het de volgende keer beter kunt doen.
Tip 10: maak gebruik van professionele begeleiding
Het kan heel waardevol zijn om gebruik te maken van professionele begeleiding. Een professional, zoals een diëtist of gedragsexpert, kan samen met jou kijken welke aanpak het best bij jou past.
Heb je naar aanleiding van het lezen van deze pagina nog vragen, stel ze dan gerust in ons forum.
Naast de bovenstaande tips vind je hieronder de antwoorden op al jouw vragen over afvallen. Ook kun je je gratis aanmelden voor onze afslankcursus. Wij helpen je graag op weg naar een gezonder gewicht!
Wat is gezond afvallen?
Gezond afvallen houdt in dat je voldoende eet en drinkt. Oftewel: je eet voldoende en gezond zodat je niet een tekort aan voedingsstoffen ontwikkelt, maar zorgt daarbij wel voor een caloriebeperking. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te snel afvalt. Te snel afvallen gaat namelijk ten koste van je spiermassa en vergroot de kans op een tekort aan vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Welk tempo moet je dan precies aanhouden?
Advies: Wij raden om bovenstaande redenen aan om niet meer dan een halve kilo tot maximaal één kilogram per week af te vallen.
Verder is het belangrijk om de lat niet te hoog te leggen. Uit onderzoek blijkt dat een gewichtsverlies van 10-15 procent realistisch is. Stel je weegt 80 kilogram, dan is een gewichtsverlies van 8 tot 12 kilo realistisch om te kunnen vasthouden zonder terug te vallen of nog zwaarder te worden.
Wat is een gezond gewicht?
Je kunt aan de hand van de Body Mass Index berekenen of je een gezond gewicht hebt. Via de volgende link kun je je BMI berekenen. Een gezond gewicht houdt in dat je BMI tussen 18.5 en 24.9 ligt. Is je BMI hoger dan 30 of lager dan 18.5, dan raden wij het aan om contact op te nemen met je huisarts of een diëtist. Waarschijnlijk is langdurige professionele begeleiding nodig om je voedingspatroon aan te passen.
Heb je moeite met afvallen? Wij helpen je met de juiste kennis over voeding. Start nu met het gratis FIT-afslankplan.
Hoeveel kilo kun je afvallen in 1 week?
Wij raden je aan om niet meer dan een halve kilo tot één kilo per week af te vallen. Sneller afvallen betekent een kans op een tekort aan voedingsstoffen en een verlies van spiermassa. Daarnaast kun je ook meer last krijgen van eetbuien als je te snel afvalt.
Hoe val ik af zonder dieet?
Afvallen zonder een dieet werkt het beste door je eerst bewust te worden van je huidige eetgewoontes. Dit kan met behulp van een app (zoals de FIT-app) of een eetdagboek. Vervolgens ga je stap voor stap je eetgedrag veranderen naar een gezonder eetpatroon dat je kunt volhouden.
“Het beste dieet om af te vallen is een dieet dat je kunt volhouden.”
Wanneer je werkt aan alle dingen die een rol spelen bij het toewerken naar een gezonde leefstijl geeft dat vaak het beste resultaat.
Dit houdt in dat je bijvoorbeeld gaat leren om niet te veel te eten, gezondere keuzes te maken en jezelf blijft motiveren met bijvoorbeeld het stellen van realistische doelen. Een voorbeeldvoedingsschema geeft je hierbij handige inspiratie en laat zien hoe een gezond dagmenu eruit ziet. Daarnaast helpt beweging en sporten je bij het verbranden van extra calorieën.
Let op: veel mensen die meer bewegen, gaan ook meer eten. Dit kan ervoor zorgen dat je op hetzelfde gewicht blijft. Let dus goed op je energiebalans!
Snel afvallen, wat is realistisch?
Snel afvallen met een dieet is lastig vol te houden. Daarnaast kan dit ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom adviseren wij om afvallen niet te zien als een snelle oplossing. Zoals al eerder naar voren kwam is een halve kilogram per week realistisch.
Waarom lukt afvallen niet (meer)?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het afvallen met of zonder een dieet niet lukt. Het kan zijn dat je gewicht niet meer daalt, maar je vetmassa wel afneemt. Dit komt geregeld voor bij mensen die aan krachttraining doen: daardoor bouw je immers spiermassa op. Je lichaam verandert door sporten ten positieve, maar dat is niet altijd op de weegschaal te zien. Om je progressie goed in beeld te krijgen is het daarom belangrijk om ook je taille- en heupomtrek te meten. Zie je dat de verhouding tussen deze twee kleiner wordt, dan maak je progressie. Ook progressiefoto’s kunnen je een beter beeld geven van je vooruitgang dan de weegschaal.
Een tweede belangrijke reden waarom afvallen niet meer lukt, is dat je de grootte van je porties onderschat. Oftewel: je eet meer dan je zelf denkt. Als je twee mensen vraagt om aan te geven wat voor hen een portie pindakaas is, dan kan daar een flink verschil tussen zitten. Zulke inschattingsfouten maakt overigens bijna iedereen. Uit een onderzoek blijkt dat zelfs diëtisten niet goed konden inschatten hoeveel calorieën een bepaalde portie bevat.
De derde verklaring is dat je op een plateau bent beland. Wanneer je al een aantal kilo’s bent afgevallen heb je simpelweg minder energie nodig dan voorheen. Je zult dan minder moeten eten dan je nu doet om af te vallen.
De vierde reden is dat je voedingspatroon niet goed aansluit op wat je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je al een lange tijd te weinig essentiële voedingsstoffen of te weinig eiwitten binnenkrijgt. Dit kan leiden tot een afbraak van spiermassa en een tragere stofwisseling. Gelukkig kan sporten je helpen om de stofwisseling op peil te houden.
Daarnaast kan het zijn dat je heel veel bezig bent met eten. Dit kost veel energie. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je veel minder eet dan anderen, terwijl dat niet zo is.
Kan ik afvallen met shakes?
Je kun afvallen met shakes, maar wij raden dit af. Shakes voorzien je namelijk niet van alle belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast is het drinken van voornamelijk of louter shakes geen leefstijl die je makkelijk volhoudt op de lange termijn.
Hoe goed werkt een koolhydraatarm dieet om af te vallen?
Een koolhydraatarm dieet, waarbij je weinig tot nauwelijks koolhydraten eet, werkt op korte termijn voor gewichtsverlies. Dit heeft vooral te maken met dat koolhydraten meer vocht vasthouden dan eiwitten of vetten. De eerste periode val je dus vooral vocht af in plaats van vet.
Daarnaast blijkt dat het koolhydraatarm dieet net als alle andere diëten op langere termijn niet goed werkt. De meeste mensen vallen weer terug naar hun oude gewicht of worden nog zwaarder. Dit is dan ook de reden waarom wij een koolhydraatarm dieet afraden. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit uitgebreide artikel over een koolhydraatarm dieet.
Word je dikker van koolhydraten?
Onderzoek laat zien dat je niet dikker wordt van koolhydraten. Je wordt namelijk vooral dikker als je meer calorieën eet dan je nodig hebt. Dit is gewoon een simpele rekensom van wat je op een dag eet en wat je lichaam gebruikt aan energie. Onderaan de streep komt er dan uit of je meer of minder energie hebt gegeten dan volstaat.
Het is wel zo dat veel mensen makkelijk te veel eten van suikerrijke producten zoals chocola en koekjes. Je wordt dan ook niet per se dikker van suiker, maar wel doordat je hier snel te veel van eet.
Hoe kan ik mijn buikvet verliezen?
Helaas bestaat er géén manier om bij bepaalde lichaamsdelen sneller vet te verliezen. Als je je triceps of buik veel gaat trainen, zorgt dat er niet voor dat je op die plek meer vet kwijtraakt. Je kunt door training uiteraard wel op specifieke plekken meer spiermassa kweken.
Wanneer je op een gezonde manier afvalt zul je op een gegeven moment ook buikvet verbranden. Helaas duurt dat bij de ene persoon langer dan bij de ander. Lees meer over dit onderwerp in het artikel over plaatselijk vet verbranden.
Wil je een lager vetpercentage? Wij helpen je met de juiste kennis over voeding en motivatie. Start nu met het gratis FIT-afslankplan.
Welke afslankpillen raden jullie mij aan om af te vallen?
Wij zijn geen voorstander van afslankpillen, omdat je met afslankpillen vaak veel cafeïne binnen krijgt. Vaak bevatten ze ook nog (mogelijk) ongezonde stofjes. Ook zijn afslankpillen het geld gewoonweg niet waard. Zoals ook al eerder naar voren kwam draait afvallen vooral om gezonder leren eten en meer bewegen.
Hoe belangrijk zijn eiwitten bij afvallen?
Eiwitten zijn belangrijk bij afvallen, want eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa wordt beschermd bij afvallen. Daarnaast geven eiwitten een vol gevoel. Lees meer over eiwitten in dit uitgebreide artikel.
Hoeveel eiwitten heb ik nodig als ik ga afvallen?
Hoeveel eiwitten je nodig hebt als je gaat afvallen hangt onder andere af van of je wel of niet sport en wat voor type sport je beoefent.
Wij raden je aan om tijdens het afvallen tussen de 20% en 25% van je totale energie-inname uit eiwitten te laten bestaan.
Wat zijn eiwitrijke recepten?
Eiwitrijke recepten bevatten bijvoorbeeld kwark, kip, vlees, tofu en vis. Hier vind je een aantal handige gezonde eiwitrijke recepten.
Kan ik afvallen zonder te sporten?
Je kunt zeker afvallen zonder te sporten, door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen en minder te eten. Wel raden wij sporten aan omdat dit ook gezond voor je is. Daarnaast verbrand je extra calorieën met sporten.
Word je dikker als je heel weinig eet?
Je wordt niet dikker als je minder calorieën eet dan je verbruikt. Dat is een fabel.
Uit onderzoek komt wel naar voren dat jojo’en kan leiden tot het zuiniger omgaan van het lichaam met energie. Oftewel: mensen die keer op keer zijn afgevallen maar weer zijn teruggevallen hebben op een gegeven moment minder calorieën nodig dan wanneer ze dit gejojo niet zouden hebben meegemaakt.
Wat is het beste dieet om af te vallen?
Het beste dieet om af te vallen is een dieet dat je kunt volhouden en dat bijdraagt aan een gezondere en fitte leefstijl. Dit houdt in: gezonder eten, niet te veel eten, voldoende bewegen en voldoende ontspanning en slaap. Het zal zorgen voor een geleidelijke afname van het gewicht, maar ook voor resultaten op de lange termijn.
Wil je meer weten over waarom diëten vaak niet werken, lees dan het volgende artikel over diëten.
Wil je graag weten hoe een gezond dagmenu eruit ziet? Download dan hier het gratis voorbeelddagmenu.
Wat zijn gezonde dieetrecepten?
Gezonde recepten sluiten geen voedingsproducten uit, maar bevatten de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Dieetrecepten bestaan dus niet. Het gaat om de totale hoeveelheid calorieën die je eet.
5 of 10 kilogram afvallen: hoe lang duurt dat?
Een veelgestelde vraag is hoe lang het duurt om 5 of 10 kilo af te vallen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen raden wij het aan om niet meer dan een halve kilogram tot één kilogram per week af te vallen. Dit betekent dat 5 kilo afvallen ongeveer 5-15 weken duurt en 10 kilo afvallen ongeveer 10-30 weken.
Afvallen, hoe blijf ik gemotiveerd?
Je begint met volle moed aan een nieuwe poging om af te vallen, maar na een aantal weken beginnen de eerste scheurtjes in je motivatie te komen. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Motiveren is namelijk een kunst, vooral als het om jezelf gaat. Jezelf motiveren kun je gelukkig leren. Om gemotiveerd te blijven spelen onder andere de volgende vaardigheden een belangrijke rol:
Plannen
Bij plannen is het belangrijk dat je concreet uitdenkt hoe je het gewenste resultaat gaat behalen en welk gedrag je hiervoor gaat uitvoeren. Omschrijf specifiek het gewenste gedrag. Met een planning kun je het gedrag meer structureren. Hierdoor krijg je ook meer inzicht in waar je moeite mee hebt. Wil je meer weten over hoe je goede plannen kunt maken, lees dan het volgende artikel over gedragsverandering.
Succeservaringen opdoen
Een ander belangrijk aspect is het vergroten van je zelfvertrouwen. Of nog specifieker: het gevoel dat het gedrag dat je vertoont leidt tot resultaat. Dit wordt met een moeilijk woord ook wel zelfeffectiviteit genoemd. Het is belangrijk om met kleine stapjes te beginnen, zodat je succes gaat ervaren. Dit vergroot vervolgens de zelfeffectiviteit en geeft energie om door te gaan.
Stel hierbij kleine gedragsregels of gedragsdoelen op en houd bij hoe het met deze doelen gaat. Wil je meer weten over hoe je gedragsdoelen op kunt stellen en hoe je deze handig kunt bijhouden, lees dan het volgende artikel over het bijhouden van succes.
Evalueren en belonen
Hoe weet je of je de goede kant opgaat? Dit doe je door geregeld te evalueren en te analyseren hoe het met je gedragsdoelen gaat. Heb je een gedragsdoel gehaald? Beloon jezelf dan met iets leuks. Gaat het niet zoals je wilt, dan is het belangrijk om na te gaan welke obstakels je succes belemmeren.
Wil je meer weten over hoe je met obstakels om kunt gaan? Lees dan de volgende artikelen:
Zelfcontrole vergroten
Bij het aanleren van een nieuwe leefstijl zul je in het begin jezelf vaak er toe moeten zetten om iets anders te doen dan wat je gewend bent. Dit kost energie en zelfcontrole. Daarnaast zorgen stress en vermoeidheid er ook voor dat je zelfcontrole minder wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je zelfcontrole te vergroten en te sparen. Dit lees je in de volgende artikelen:
Hoe houd ik mijn goede voornemens vol?
8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen
Wat zijn goede supplementen om mee af te vallen?
Er zijn verschillende supplementen op de markt om mee af te vallen. Veel daarvan zijn het geld niet waard of slecht voor je gezondheid. Wij raden het dan ook af om supplementen te gebruiken om af te vallen.
Er is wel wetenschappelijke ondersteuning voor de claim dat cafeïne zorgt voor een hogere vetverbranding. Maar verwacht hier geen wonderen van. Lees hier meer over de effecten van cafeïne.
Wat is gezonde voeding om mee af te vallen?
Wil je gezonder gaan eten, dan is het belangrijk om een gezond voedingspatroon na streven. Waar zo’n gezond voedingspatroon uit bestaat lees je in de volgende artikelen:
- http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx
- http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/omgaan-met-producten-buiten-de-schijf-van-vijf.aspx
Wil je graag weten hoe een gezond dagmenu er uitziet? Download dan het gratis voorbeelddagmenu.
Hoe kom ik van mijn emotie-eten af?
Bij emotie-eten probeer je via eten bepaalde vervelende gevoelens uit de weg te gaan. Emotie-eten is een probleem dat ervoor kan zorgen dat het afvallen niet lukt en dat je vaak weer terugvalt.
Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan het volgende artikel over emotie-eten. En luister deze podcast over emotie-eten.
Ik heb vaak last van de drang tot snacken, hoe kan ik hiermee omgaan?
Als je vaak last ontzettende zin hebt om te snacken, dan is het allereerst belangrijk om inzicht te krijgen in waar de trek vandaan komt. Een eetdagboek kan je hierbij goed helpen. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf een eetdagboek opstelt. Heb je het idee dat je altijd honger hebt en zwicht je daardoor snel voor snacks? Dan is het allereerst belangrijk om inzicht te krijgen in waar de trek vandaan komt. Meer hierover lees je in het artikel over honger.
Merk je dat je te veel snacks in huis haalt en hier te makkelijk steeds van pakt? Lees dan dit artikel met handige tips om minder te snacken.
Hoe kan ik omgaan met sociale situaties zoals uit eten gaan en verjaardagen?
Veel mensen vinden het lastig om zich in te houden tijdens een verjaardag of sociale situatie. Ook hierbij is het belangrijk om eerst bewust te worden van wat je valkuilen zijn. Daarnaast helpt het onder andere om je van tevoren goed voor te bereiden op de moeilijke situatie. Hoe je hiermee omgaat lees je in dit artikel over afvallen en feestjes.
Hoe zorg ik dat ik niet te veel eet?
Vind je het lastig om maat te houden en eet je vaak te veel? Niet gevreesd! Gelukkig zijn er verschillende tips die je helpen met portiecontrole. Zoals je porties van tevoren in de keuken opscheppen, je eten van tevoren voorbereiden en niet te dicht bij de hapjes gaan staan op borrels. Meer tips over dit onderwerp lees je in dit artikel over externe eters.
Hoe blijf ik op gewicht?
Voor veel mensen is het lastig om op gewicht te blijven nadat ze zijn afgevallen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je hier goed bij helpen. Zoals je regelmatig wegen en een goede structuur aanhouden. Lees hier meer handige tips om op gewicht te blijven.
Hoe zorg ik dat ik niet te veel tijd kwijt ben aan de voorbereiding van eten?
Na een drukke dag heb je niet altijd zin om te koken. Niet getreurd, daar kun je wat aan doen. De tips in dit artikel artikel helpen je om minder tijd kwijt te zijn aan het koken en het voorbereiden van eten.
Wil je nog meer gerichte tips over afvallen? Start dan nu met het het gratis FIT-afslankplan.
Meest recente artikelen over afvallen
Wat is gezond afvallen?
Kom je aan van te weinig slaap?
Slaapproblemen zoals een verstoorde slaap of te weinig slaap lijken samen te hangen met het ontwikkelen van overgewicht en obesitas. Hoe komt het dat
Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?
De bierbuik: bestaat het denk je? Zorgt het drinken van bier echt voor een dikkere buik? En hoe kom je als man van een dikke buik af? Tijd voor een
Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?
Het gebruik van antipsychotica is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een veelgehoorde klacht van gebruikers van deze medicijnen is dat ze flink
Onderzoek: hoeveel kun je succesvol afvallen?
Veel klanten die wij begeleiden geven aan dat ze wel 20 tot 30 procent van hun huidige lichaamsgewicht willen afslanken. Vaak met de achterliggende
Val je niet af? Waarschijnlijk eet je meer dan je denkt…
Je doet al weken je best, je eet slechts 1200 kilocalorieën per dag en je beweegt regelmatig. Maar toch val je helemaal niet af. Hoe kan dit nou? Je
Low carb of low fat: wat is beter?
Er zijn twee soorten diëten die in de loop der jaren erg populair zijn gebleven: low carb en low fat. Oftewel de koolhydraatarme diëten en de vetarme
Wat zijn gezonde tussendoortjes als ik wil afvallen?
Wil je afvallen en vraag je je af welke gezonde tussendoortjes je het beste kunt eten? Hieronder vind je onze tips voor gezonde snacks die passen bij
Wat moet ik eten als ik sport en wil afvallen? 5 tips!
Wij krijgen veel vragen van mensen die willen afvallen over hoe met eten om te gaan als ze (meer) aan sport gaan doen. Kan je bijvoorbeeld extra eten
Succesvol afvallen is meer dan alleen wilskracht en discipline
"Als je iets echt wilt, dan kun je het". Waren al je pogingen tot afvallen niet succesvol? Dan heb je gewoon te weinig discipline en