Scoopie erbij? Nee, weg met die pre-workout meuk! Sommige jonge sporters starten iedere gymsessie met een schepje pre-workout. Zonde van je geld en soms ook gevaarlijk voor je gezondheid. Professionele lifters en bodybuilders hebben dit helemaal niet nodig. En als amateur dus ook niet! Hieronder geef ik de 5 belangrijkste redenen waarom je beter af bent zonder pre-workouts.
Inhoudsopgave
1. Pre-workouts bevatten soms rommel of drugs
Laten we gelijk met de belangrijkste reden beginnen. Sommige pre-workouts bevatten designerdrugs die meestal een chemische vertakking zijn van harddrugs als amfetamine. Designerdrugs zijn stoffen waarvan men telkens poogt nieuwe versies op de markt te brengen, met een lichte variatie in structuur. Producenten zoeken naar een nieuwe structurele variantie en pogen zo continu de wetgever voor te zijn en middelen te produceren die (nog) buiten de wetgeving vallen.
Omdat er relatief weinig bekend is over toxiciteit en farmacologie van deze onderzoekschemicaliën is het risico van gebruik relatief hoog. Een voorbeeld hiervan is ‘Craze; van Driven Sports (inmiddels uit de handel gehaald) waarin N-alpha-DEPEA zat – wat een vergelijkbaar effect opwekt als een lichte speedtrip met mogelijke verslavingsverschijnselen en zelfs de dood tot gevolg [1]. Lang niet alle pre-workouts bevatten deze stofjes, dus let goed op het etiket voordat je iets koopt.
Vooral topsporters moeten in de gaten houden welke stofjes in een pre-workout zitten. Er zijn al een aantal topsporters positief getest op doping, na gebruik van een legale pre-workout.
Wil jij er zeker van zijn dat jouw supplement geen doping bevat, dan kun je gebruikmaken van supplementen met het NZVT-keurmerk (Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Deze supplementen zijn negatief getest op meer dan twintig dopinggeduide stoffen waarvan bekend is dat ze incidenteel kunnen voorkomen in voedingssupplementen. Voor sporters en hun begeleiders biedt het NZVT een overzicht van producten die voldoen aan een extra kwaliteitscontrole, welke speciaal is opgesteld om het risico op een onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren.
2. Zonde van je geld
Niet alle pre-workouts bevatten designerdrugs. Vrijwel altijd bevat het potje een mix van werkzame stoffen als cafeïne, creatine en beta-alanine.
Heb je hier baat bij? Dan raad ik je aan om deze producten los aan te schaffen en zelf te doseren. Dan heb je veel meer controle over de samenstelling en dosering. Vaak is dit ook een stuk goedkoper en gezonder.
3. De kater komt later
Je dagelijkse voorraad energie kun je maar één keer besteden.
Als je slim bent drink je gewoon een (extra) kop koffie wanneer je een oppepper nodig hebt. Dat scheelt je een hoop centjes en geeft je voldoende energie.
Sla je bijvoorbeeld een nacht over, dan merk je dat de volgende twee dagen. Hetzelfde geldt voor je training met een pre-workout achter de kiezen. Je gebruikt meer energie dan je eigenlijk hebt. Het lichaam compenseert dit de volgende dag. Je lichaam geeft je de signalen van vermoeidheid niet voor niks.
Door vaak met een pre-workout te trainen vergroot je de kans op overbelasting omdat je nét wat te zwaar traint of iets minder bedachtzaam bent, met mogelijke overtraining of een vervelende blessure tot gevolg.
4. Denk om je slaap
“Ik heb moeite om op tijd te gaan slapen na een trainingssessie met een pre-workout…”
Komt dit je bekend voor? Eigenlijk nogal logisch als je ’s avonds een pre-workout neemt vol cafeïne en andere stimulerende middelen. Niet iedereen reageert even sterk op cafeïne, maar de meeste sporters hebben meer moeite om in slaap te vallen na zo’n training met ondersteuning uit een potje.
Houd hier rekening mee, want je slaapkwaliteit is belangrijk voor je herstel en trainingsprogressie.
5. Focus je op je training, voeding en herstel
Wil je meer uit je training halen? Focus je dan eerst op de 3 pijlers voor een gezond lijf dat progressie maakt: training, voeding en herstel.
Met supplementen kun je misschien 1 tot 2% beter presteren, maar de optimale basis leg je toch echt door je te focussen op die 98-99% die je haalt uit een goed afgestemd trainings- en voedingsplan.
Haal het meeste uit je training en schakel een ervaren coach in die je helpt met een passend fitnessschema en stel samen een periodiseringsplan op.
Vervolgens kijk je eens kritisch naar je voedingspatroon en ga je na of je te veel of te weinig eet en voldoende groente, fruit, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt.
Ook is het nodig om je herstel en slaappatroon tegen het licht te houden. Ga bij jezelf na: word je uitgerust wakker en geef je jouw spieren en de rest van je lichaam voldoende tijd om te herstellen?
Als dat allemaal op orde is, dan zou je pas een supplement kúnnen overwegen. En wat mij betreft zou de eerste keuze nog steeds geen pre-workout zijn 🙂
Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan dit artikel van sportdiëtiste Neeke waarin ze de vraag beantwoordt of supplementen gevaarlijk zijn.