Fatburners kopen is zonde van je geld en soms ook nog gevaarlijk voor je gezondheid. Toch worden ze massaal verkocht. Zoals je vast al vermoedt, raden wij het gebruik van fatburners ten zeerste af. Lees hier de 4 belangrijkste redenen waarom je deze pilletjes en poeders beter kunt overslaan.
Inhoudsopgave
Wat is een fatburner?
Het idee achter een fatburner is dat het stoffen bevat die ervoor zorgen dat je lichaam meer calorieën verbrandt, je meer energie hebt en dat je hongergevoel onderdrukt wordt. Producten die aan fatburners worden toegevoegd en dit effect veroorzaken zijn bijvoorbeeld aspirine, L-carnitine, efedrine (verboden in NL), gember, ginseng, rode peper, forskolin, groene thee, guarana, synefrine, cafeïne en kaneel. Het is nog de vraag of al deze stoffen een positief effect hebben. Als er al een effect is, is dit heel klein. Zie bijvoorbeeld dit uitgebreide artikel over het effect van cafeïne.
Hiernaast bevatten fatburners vaak stofjes die je hongergevoel verminderen. De effecten klinken fantastisch voor wie gemakkelijk wil afvallen of droger wil worden, maar vergis je niet! Gebruik van fatburners raden we ten zeerste af.
Hieronder lees je de 4 belangrijkste redenen waarom we fatburners afraden. Beter steek je je geld in het leggen van een solide basis voor een gezonde leefstijl, met bijvoorbeeld gezonde voeding, deskundige coaching of een sportschoolabonnement.
Fatburners bevatten geregeld ongezonde middeltjes
Wil je graag afvallen of droger worden, dan kun je dat beter doen door gezond te eten, voldoende te bewegen en extra te sporten.
In Nederland worden steeds meer fatburners verboden na gezondheidsklachten van sporters. Voor die gezondheidsklachten zijn twee redenen. De eerste is dat gebruikers te veel van een middeltje binnenkrijgen, omdat ze meer pillen slikken dan voorgeschreven wordt op de verpakking. Je krijgt sowieso al snel te veel binnen van bepaalde ingrediënten aangezien veel poeders en pillen hoog gedoseerd zijn. In een gemiddelde stacker -een bekende fatburnervariant- zit bijvoorbeeld 300mg caffeine, het equivalent van 7 koppen koffie. Neem je er per ongeluk twee en drink je de rest van de dag lekker je gebruikelijke lading koffie, dan zit je ineens op 20 koppen koffie op een dag. Dat doet de meeste mensen geen goed, zeker niet enkele dagen of weken na elkaar.
De tweede reden is dat sommige pillen designer drugs bevatten die vaak ongezond zijn. ‘Designer drugs’ bekt lekker, maar in feite zijn het niets anders dan nieuwe middelen waar nog onvoldoende onderzoek naar is gedaan. Dus over de risico’s van het gebruik is ook nog weinig bekend, en zéker over de risico’s op de lange termijn. Eigenlijk is de hele designer-drug-industrie een kat-en-muisspel tussen de producenten en de controlerende instanties. Helaas zijn veel verboden stofjes wel erg gemakkelijk verkrijgbaar via het internet. Een voorbeeld hier van is het tegenwoordig verboden goedje ephedra (die je hierboven in de afbeelding ziet), wat in stackerspillen zat. Deze stof werkt in theorie goed want je krijg er een energieboost van en remt je hongergevoel. Sommige gebruikers vergelijken het zelfs met de harddrugs speed en MDMA. Ephedra is echter levensgevaarlijk, omdat je een verhoogd risico loopt hartritmestoornissen en andere nare bijwerkingen. Er zijn dan ook al enkele mensen aan het gebruik van pillen met ephedra overleden. Ziehier de reden waarom het goedje tegenwoordig verboden is.
Vooral topsporters moeten in de gaten houden welke stofjes in supplementen zitten. Er zijn al een aantal topsporters positief getest op doping na gebruik van een legaal potje pillen.
Wil jij er zeker van zijn dat jouw supplement geen doping bevat, dan kun je gebruikmaken van supplementen met het NZVT-keurmerk (Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Deze supplementen zijn negatief getest op meer dan twintig dopinggeduide stoffen waarvan bekend is dat ze incidenteel kunnen voorkomen in voedingssupplementen. Voor sporters en hun begeleiders biedt het NZVT een overzicht van producten die voldoen aan een extra kwaliteitscontrole, welke speciaal is opgesteld om het risico op een onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren.
Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan dit artikel van sportdiëtiste Neeke waarin ze de vraag beantwoordt of supplementen gevaarlijk zijn.
Zonde van je geld
Voor een potje fatburners ben je snel 20 tot 30 euro kwijt. En dan weet je nog niet eens zeker of het werkt. Als je verstandig bent investeer je je geld in gezonde voeding, sportmogelijkheden en een deskundig advies van een professional. Daar heb je veel meer aan! Je kunt immers niet je hele leven fatburners gebruiken.
Kans op overbelasting en verlies van focus
Door vaak met een fatburner te trainen vergroot je de kans op overbelasting omdat je nét wat te zwaar traint of iets minder bedachtzaam bent. Met mogelijke overtraining of een vervelende blessure tot gevolg. Omdat je ineens een energieboost krijgt, ga je heel snel over je grenzen heen.
Omdat er zo veel energieopwekkende en stimulerende ingrediënten in fatburners zitten, gaat dit gegarandeerd ten koste van je concentratie. Slik dus geen fatburners als je een stressvolle periode hebt, of je hersenen moet gebruiken voor je werk.
Fatburners brengen je slaap in gevaar
Een fatburner zit vaak vol oppeppende stofjes zoals cafeïne. Dit kan een negatief effect hebben op je nachtrust als je die na de middag neemt. Je bent zeker niet de eerste die ’s avonds niet in slaap valt door een fatburner of pre-workout. En weet: what goes up, must come down. De dag na het gebruik van een fatburner kun je je uitgeput en chagrijnig voelen, omdat je je reserves hebt verbruikt.
Houd hier rekening mee, want je slaapkwaliteit is belangrijk voor je afslankproces. Hoe slechter je slaapt, des te ongezondere keuzes je maakt en des te moeilijker het is om kilo’s te verliezen.
Vetverlies en afvallen zit hem met name in het veranderen van je gewoontes
Afvallen is een complex proces dat je helaas niet fixt met een simpel pilletje. De oorzaak van de extra kilo’s kan simpelweg gedragsmatig zijn, een gebrek aan kennis, aanleg of een verleidelijke omgeving. Wil je afvallen en afgevallen blijven, dan dien je te ontdekken wat jou heeft doen toenemen in gewicht. En vervolgens dien je daar de nodige aanpassingen in te doen.
Wil je effectief met vetverlies aan de slag? Start dan met ons boek SLANKER. Daarin leggen we je alles stap voor stap uit zonder dat je onnodig veel geld aan supplementen besteedt.