Vaak hoor je dat groene thee gezond is en dat het helpt bij het afvallen. Ik was benieuwd of het echt een vetverbrander is en heb het voor jullie uitgezocht. Lees hieronder een samenvatting van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Het korte antwoord: Uit de literatuur blijkt dat het nog maar de vraag is of groene thee echt werkt bij gewichtverlies of gewichtsbehoud. Interessant is dat als er een effect bestaat dat het effect mogelijk verklaard wordt door cafeïne in plaats van door catechine wat in eerste instantie gedacht werd. Verder is opvallend dat groene thee mogelijk de opname van vetten remt. Deze relatie moet door toekomstig onderzoek bevestigd worden.
Wat is groene thee?
Groene thee wordt gemaakt van de Camellia sinensis theeplant. Deze speciale thee komt oorspronkelijk uit China. Vanaf de eeuwwisseling is groene thee steeds populairder geworden in het Westen. Groene thee wordt als extract gebruikt in verschillende dranken, supplementen, medicijnen en in cosmetica. Er zijn veel verschillende soorten groene thee, het soort groene thee is meestal afhankelijk van het land waar de thee vandaan komt, de bewerking, de landbouwgrond en het oogstijdstip.
Groene thee bevat onder andere verschillende enzymen, aminozuren, koolhydraten, vetten, sterolen, polyfenolen, carotenoïden, tocoferolen, vitaminen, cafeïne, fytochemicaliën en mineralen. Vooralsnog is de gedachte dat de catechine in een kopje groene thee zorgt voor een positief gezondheidseffect. Catechine zijn polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen. In een kop groene thee zitten over het algemeen veel meer flavonoïden dan in andere drink- of etenswaren. In het menselijk lichaam zijn flavanoiden essentieel voor de stofwisseling van vitamine C en in het handhaven van de integriteit van de capillairwanden.
Je hoort vaak dat groene thee nog veel meer positieve effecten heeft. Groene thee zou je bijvoorbeeld beschermen tegen kanker of hart- en vaatziekten en helpt bij de vetverbranding. Hieronder geef ik een overzicht van de onderzoeken die bekend zijn over de gezondheidseffecten van groene thee.
Wat is er bekend uit onderzoek?
Uit een meta-analyse blijkt dat er weinig ondersteuning is voor een beschermend effect van groene thee tegen kanker [1]. Er zijn een aantal onderzoeken die rapporteren dat groene thee mogelijk de kans verkleint op borstkanker, prostaatkanker, leverkanker [2 t/m 5], omdat het hier gaat om kleine onderzoeken moeten hier niet harde conclusies uit worden getrokken. Verder zijn er een aantal onderzoeken bekend die aangegeven dat groene thee het LDL-cholesterol verlaagt (‘slechte cholesterol’). Het nadeel is dat deze studies nogal van korte duur zijn en daarom is het lastig om conclusies aan te verbinden. Verder is er niet voldoende bewijs dat groene thee de kans op hart- en vaatziekten verkleint [1].
Daarnaast zijn er wel een aantal onderzoeken die aangegeven dat groene thee kan helpen bij gewichtsverlies [1,6]. Het gaat hier om korte termijn gewichtsverlies. De onderzoekers geven aan dat het gewichtsverlies mogelijk verklaard kan worden door de catechine. Dezelfde onderzoekers geven aan dat het gewichtverlies mogelijk ook verklaard kan worden door het bestanddeel cafeïne waardoor het je actiever wordt en het lichaam het metabolisme opschroeft. Een ander overzichtsartikel waarbij gekeken is naar volwassenen met overgewicht rapporteert dat er weinig artikelen zijn met een langdurige en goede onderzoeksopzet [7]. Hierdoor is het lastig om er zware conclusies aan te verbinden. Verder is er volgens deze onderzoekers weinig tot geen effect van groene thee op gewichtverlies of gewichtsbehoud bij volwassenen. Als je het mij vraagt is het nog maar de vraag of groene thee zo goed werkt als gezegd wordt. Een meer recent gerandomiseerd placebo gecontroleerd onderzoek laat ook zien dat groene thee niet helpt bij vetverlies of een verhoogde verbranding [9].
Het onderzoek van Juhel (2000) wekt wel de suggestie dat groene thee ook de opname van vetten zou kunnen tegengaan door de activiteit te remmen van de lipasen die verantwoordelijk zijn voor de vertering van vetten [8]. Het kan zijn dat groene thee geen effect heeft op het metabolisme, maar wel op de opname van vetten.
Conclusie
In de media wordt vaak gezegd dat groene thee goed is voor de gezondheid. In dit artikel heb ik geprobeerd de feiten en fabels weer te geven over groene thee. Er zijn een aantal artikelen die aangeven dat groene thee mogelijk het risico verkleint tegen een aantal vormen van kanker, echter is hier onvoldoende bewijs voor. Uit de literatuur blijkt dat het nog maar de vraag is of groene thee echt werkt bij gewichtverlies of gewichtsbehoud. De onderzoeken spreken elkaar vooralsnog te vele tegen om een duidelijke uitspraak te doen. Interessant is dat als er een effect bestaat dat het effect mogelijk verklaard wordt door cafeïne in plaats van door catechine wat in eerste instantie gedacht werd. Verder is opvallend dat groene thee mogelijk de opname van vetten remt. Deze relatie moet door toekomstig onderzoek bevestigd worden.
Wil je meer weten over afvallen? Lees dan dit stappenplan hoe je op een gezonde manier afvalt.
Welke groene thee raden jullie aan? Ik drink er nu van Dille en Kamille, 100% groene thee en biologisch 🙂
Hi Kimberly,
Goeie vraag. Lastig te beoordelen wat goed is al consument. Ik pak zelf gewoon de standaard uit de supermarkt. Biologisch vind ik te duur voor de meerwaarde die het voor mij heeft.
Dus gewoon uit de supermarkt?
Yes 🙂