Dit gevoel herken je vast wel: je bent op een feestje en ziet allerlei lekkere hapjes en drankjes voorbijkomen. Je moet hard je best doen om je in te houden. Hoe weersta je de verleiding van al die lekkere snacks en borrels? In dit artikel geef ik je een aantal tips om met deze verleiding om te gaan.
Uit eten
Ook buiten de deur kun je letten op wat je eet. Maar hoe doe je dit? De kunst is om ook in een restaurant verstandige keuzes te maken. Neem niet meer dan je thuis zou eten en kies bewust voor de gezondere producten. Om het voor jou makkelijker te maken om bewuste en gezonde keuzes te maken staan hieronder vier belangrijke tips.
- Check de menukaart: het eten begint met een kritische blik op de menukaart. Dit kun je vaak ook al online doen. Wat zijn de keuzes die je kunt maken? Gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten zijn meestal minder calorierijk dan gefrituurde of gebakken gerechten. In koude rode sauzen zoals ketchup zitten vaak minder calorieën dan in witte sauzen.
- Kies voor een beperkt aantal gangen: Misschien heb je na het hoofdgerecht al voldoende gegeten en dan moet het bestelde toetje nog komen. Heb je aan 1 of 2 gangen genoeg? Bestel het toetje pas na het hoofdgerecht, als je het dan ten minste nog steeds wilt. Je kan ook kiezen voor een uitgebreider voorgerecht als hoofdgerecht, of het voorgerecht en/of toetje achterwege te laten.
- Vraag de mogelijkheden voor een kleine portie: een kleinere portie is prima, als je niet beknibbelt op de gezonde producten. Vraag of ze saus of dressing apart serveren. Dan heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen hoeveel je op je gerecht doet. Je kan daarnaast vragen voor een extra portie groente.
- Kies voor caloriearme drankjes: niet alleen alcoholische dranken zoals wijn en bier bevatten veel calorieën. Ook vruchtendranken en frisdranken tikken aardig aan. Kies daarom voor water of light-frisdrank.
Wat zijn gezonde keuzes in een restaurant?
- Voorgerecht: (volkoren)brood met een beetje tapenade, bouillon, een heldere soep, groentesalade of carpaccio.
- Hoofdgerecht: mager vlees zoals biefstuk, kalkoen, vis of wild met veel groente en net zo veel aardappelen, rijst of pasta als je normaal nodig hebt.
- Nagerecht: fruit, vruchtensorbetijs, koffie of thee.
Snacks
Het is soms best lastig om bij een feestje alle lekkere hapjes af te slaan. Hieronder een aantal tips om daar wat makkelijker mee om te gaan.
- Kijk eens goed rond bij de hapjes, wat staat er eigenlijk allemaal? Probeer wat van allerlei traktaties, maar eet niet te veel van hetzelfde.
- Als de lekkere hapjes voor je neus staan, is het des te lastiger om niet steeds toe te slaan. Help jezelf door niet vlak bij de kaasjes en chips aan te schuiven. Is de serveerschotel met toastjes of warme hapjes per ongeluk op jouw tafel blijven staan? Deel ze dan even rond: jij hebt je praatje en je helpt de gastheer of -vrouw.
- Kies voor een stuk taart en wat snackgroente óf sla het stuk taart over en gun jezelf wat toastjes en chips. Sommige mensen willen liever geen ‘nee’ van je horen en schuiven je toch allemaal eten toe. Geef in dat geval een reden waarom je vandaag even niet zo veel wilt eten. ‘Nee, ik heb al heel veel gegeten vandaag’, of ‘Nee, ik heb de laatste tijd al heel veel taart gehad, volgende keer weer’ wordt waarschijnlijk wat makkelijker geaccepteerd dan ‘Nee, dankjewel.’
- Wil je toch wat eten met zo min mogelijk calorieën? Ga dan voor schijfjes komkommer, cherrytomaatjes, olijven en worteltjes. Ook Japanse mix (zonder pinda’s) en zoute sticks bevatten relatief weinig calorieën.
Tijdens een feestje of borrel
Een biertje of wijntje op zijn tijd kan prima tijdens een dieet, maar hoe houd je het in toom? Hieronder volgen simpele tips om het binnen de perken te houden.
- Continu ‘nee’ zeggen tegen drankjes of versnaperingen is niet nodig. Je kunt ook meedoen zonder uit de bocht te vliegen. Wissel alcoholische drankjes af met water en gun jezelf een bitterbal, maar laat die schaal ook gewoon eens voorbij gaan. Spreek met jezelf van tevoren af hoeveel je van plan bent te gaan eten.
- Wat te doen met de lekkere trek? Je zou een bittergarnituur en witbrood met kruidenboter kunnen laten aanrukken, maar gelukkig bieden de meeste horecagelegenheden gezondere alternatieven. Kies als het kan liever voor olijven en knapperig bruin/volkoren (stok)brood met tapenade.
- Blijf op een borrel voor het avondeten niet te lang hangen, zeker niet als je alcohol drinkt. Hoe langer je blijft plakken, hoe groter de kans dat je besluit om iets makkelijks (en ongezonds) af te halen, of om alleen maar borrelhapjes te eten. Of stel rond etenstijd voor om geen snackschotel te bestellen, maar maaltijdsalades. Zo kun je de gezelligheid wat rekken en hebben jullie een gezond maal achter de kiezen.
Pak je bijzondere momenten
Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat je niet het hele jaar hoeft af te vallen om na een jaar een bepaald gewicht kwijt te raken. Stel: je komt de periode rondom kerst 3 kilo aan, maar de rest van het jaar val je 10 kilo af. Dan is het nettoresultaat 7 kilo gewichtsverlies. Sommige momenten lenen zich er nou eenmaal beter voor dan andere momenten om af te vallen.
Tijdens kerst is bijvoorbeeld een minder slimme periode om af te vallen. Het kan in theorie wel maar dit kost veel meer energie. Eet dus lekker mee en sla niet specifiek een gang over. Tenzij je daar natuurlijk zin in hebt. Daarbij is het belangrijk dat als je schuldgevoelens voelt je hier niet te veel aandacht aan besteedt. Laat ze voor wat ze zijn. Let wel op dat je niet in de valkuil terechtkomt waarbij je steeds meer momenten als een bijzondere moment gaat bestempelen.
Zoals je ziet hoeft een sociaal leven geen reden te zijn om niet af te vallen. Ik hoop dat je met deze tips beter leer omgaan met al die verleidingen. Laat hieronder weten wat jij lastig vindt of deel jouw tips met andere lezers.