Komkommer is een populaire groente; je vind hem terug in veel gezonde recepten, zoals salades. Jaarlijks worden er 400 miljoen komkommers geoogst! [1] Maar is de populariteit terecht? Hoe gezond is een komkommer eigenlijk?
Wat is een komkommer?
Komkommers zijn afkomstig van de komkommerplant. Deze plant groeit tot wel 3 meter hoogte. De komkommer is eigenlijk niet helemaal een groente, maar eveneens een vrucht. Het wordt daarom ook wel een vruchtgroente genoemd. Deze vruchtgroente groeit zowel in Nederlandse kassen als in warmere landen zoals Spanje.
Een ander leuk feitje is dat komkommers vaak veel groter worden dan hoe wij ze in de supermarkt kopen. Er zijn namelijk komkommers bekend die een wel lengte van 115 cm hebben bereikt.
Hoe gezond is een komkommer?
Hoe gezond is een komkommer nu? Je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het gezond is. Hoe gezond iets is hangt er namelijk altijd van af hoeveel je ervan eet of drinkt, of hoe vaak je dit doet – dat geldt dus ook voor de komkommer. Daarnaast krijg je nooit met één voedingsproduct alle mineralen en vitamines binnen. Als je bijvoorbeeld alleen maar komkommers eet, is dat niet bepaald gezond te noemen, Op die manier loop je andere voedingsstoffen mis die in mindere mate in een komkommer aanwezig zijn.
Het is daarom belangrijk om door de week heen met verschillende groentes te variëren.
Wat je wél kunt vaststellen is of een komkommer past in een gezond voedingspatroon; en dat is hier het geval.
Dit om verschillende redenen. Een komkommer is ten eerste caloriearm: het bevat maar 12 kilocalorieën per 100 gram. Een komkommer is dus een prima keuze als gezond vetverlies je doel is dus. Daarnaast is het rijk aan aan vocht. Deze groente bestaat voor maar liefst 96 procent uit water! Daarmee is het heel makkelijk om extra vocht binnen te krijgen op een dag. Het vocht uit eten telt namelijk ook gewoon mee in je vochtinname.
Een komkommer geeft per 100 gram ongeveer 10 procent van de dagelijkse hoeveelheid kalium en 5 procent van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Best knap voor iets dat vooral uit water bestaat!
Voedingswaarden komkommer per 100 gram [2]
- Energie: 13 kilocalorieën
- Eiwit: 0,7 gram
- Koolhydraten: 1,3 gram
- Vetten: 0,4 gram
- Onverzadigd vet: 0,0 gram
- Verzadigd vet: 0,1 gram
- Voedingsvezels 0,6 gram
- Water: 96 gram
Hoe bewaar je komkommers?
Komkommers zijn buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed te bewaren. En binnen de koelkast 2 dagen – ze drogen in de koelkast namelijk snel uit. Je kunt komkommers het beste verpakken in een folie wanneer ze aangebroken zijn.
De bereidingswijze van komkommers
Komkommers kun je zoals je waarschijnlijk wel wist gewoon rauw eten. Was deze vruchtgroente wel goed voordat je hem opeet. Ook raad ik het aan om de uiteindes er af te snijden. Wil je hem liever koken? Doe dit dan niet langer dan 8 tot 10 minuten; een komkommer verliest dan meer voedingsstoffen en dat maakt het dan weer wat minder gezond.
Gezonde recepten met komkommer
Komkommer vormt een goede basis voor (pasta)salades, couscousgerechten en tzatziki. Op onze pagina met gezonde recepten vind je een aantal recepten met komkommer. Tik even ‘komkommer’ in de zoekfunctie en zoek iets lekker en gezond recept uit!
Duurzaamheid
Vind het niet alleen belangrijk dat een komkommer gezond voor je is, maar let je ook op duurzaamheid? Dan kun je het beste kiezen voor een komkommer met een duurzaamheidskeurmerk.