FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Verlies je sneller vet met cardio- of krachttraining?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe snel verbetert je loopefficiëntie?

          Hoeveel zegt het herstel van je hartslag over je fitheid?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Nieuw onderzoek: zwakkere squat door intermittent fasting?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Gelukkiger door je telefoon minder te gebruiken? [nieuw onderzoek]

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Is het mogelijk om je perfecte shape te behouden?

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Verdeling van eiwitten minder belangrijk dan gedacht?

          Betere CrossFit prestaties door extra koolhydraten?

          Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
bevroren-groente
FIT.nl Voeding Hoeveel groente moet ik...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
16 jan. 2024 geplaatst
17 jan. 2024 geüpdatet

Voeding

Hoeveel groente moet ik eten?

Voeding

Groente is goed voor je. Maar hoeveel heb je precies nodig voor een optimale gezondheid? Lees hier het antwoord!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Wat is groente?
  • Hoeveel groente moet je eten?
  • Variëren met groente
  • Groente bereiden
  • Tips om je groente-inname te vergroten
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Hoeveel groente moet je eten voor een optimale gezondheid? Lees hier het antwoord!

Inhoudsopgave

  • Wat is groente?
  • Hoeveel groente moet je eten?
  • Variëren met groente
  • Groente bereiden
  • Tips om je groente-inname te vergroten

Wat is groente?

Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Daarnaast vallen eetbare paddenstoelen, komkommer, tomaat, paprika en avocado ook onder de categorie groente.

Welke soorten groente zijn er?

Er zijn verschillende categorieën groenten, elk met hun eigen kenmerkende soorten:

  1. Bladgroenten: boerenkool, sla, paksoi, snijbiet, rucola, waterkers en mosterdblad.
  2. Vruchtgroenten: gele paprika, kersentomaten, aubergine, komkommer, chayote, pompoen en gele courgette.
  3. Wortel- en knolgewassen: wortelpeterselie, rode radijs, bieten, zoete aardappelen, yam, daikon en jicama.
  4. Koolsoorten: bloemkool, spruitjes, groene kool, savooiekool, Napa kool, boerenkool en paarse kool.
  5. Uien: sjalotten, rode uien, lente-uitjes, chalot en knoflook.
  6. Stengelgewassen: selderij, bieslook, kardoen, prei en Chinese broccoli.
  7. Kiemgroenten: broccoli kiemen, radijskiemen en zonnebloemkiemen.
  8. Overige groenten: artisjokken, zeekraal, okra, zuring en erwten.

(Zoete) aardappelen, andere knolgewassen, peulvruchten en groentesappen worden vaak niet tot de groenten gerekend vanwege hun afwijkende voedingswaarden of gebruiksdoeleinden.

Hoeveel groente moet je eten?

Het advies voor een optimale gezondheid is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Het voordeel van de meeste groente is dat ze weinig calorieën bevatten en veel voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en mineralen. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten [1].

Als je groente bereid gaat er soms een deel verloren. Lees hier hoeveel groente je moet bereiden om de 250 gram te halen.

Variëren met groente

Wissel 3 tot 4 verschillende groentesoorten door de week af.

De ene groente is de andere niet, en dat is maar goed ook! Sommige leveren bijvoorbeeld extra veel vezels, zoals nerfrijke bladgroenten als spinazie. Andere zijn weer echte smaakmakers of vitaminebommetjes. Het is belangrijk om te variëren met groentesoorten, zodat je een breed palet aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wissel 3 tot 4 verschillende groentesoorten door de week af. En varieer met de kleur groente: rood, groen, geel. Op die manier weet je namelijk zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Diepvriesgroenten bevatten overigens net zo veel vitamines als verse; diepvriesgroenten worden gelijk ingevroren en zo blijven de gezonde voedingsstoffen behouden.

Verse groenten verliezen hun gezonde voedingswaarde naarmate ze langer in de supermarkt liggen. Groente in blik bevat veel minder gezonde voedingsstoffen en hier wordt vaak veel zout, suiker en smaakversterkers aan toegevoegd. Blikgroenten hebben daarom niet onze voorkeur.

Groente bereiden

Hoe langer je een groente kookt, des te meer voedingsstoffen het verliest. Tijdens het koken kun je zo 20 tot 50 procent van de oorspronkelijke vitamines met het kookwater weggooien. Het heeft dan ook de voorkeur om verse groenten rauw te eten of kort te koken. Of gebruik een stoommandje; daarmee blijven meer voedingsstoffen en vezels behouden. En vergeet je groenten niet te wassen voor ze op je bord belanden.

Tips om je groente-inname te vergroten

Niet zo’n groenteliefhebber en moeite met het binnenkrijgen van voldoende groenvoer? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je genoeg binnenkrijgt zonder dat je met lange tanden hoeft te eten.

Voeg groenten toe aan je smoothie

Je kunt heel makkelijk extra groente eten zonder dat je het eigenlijk doorhebt. Verwerk bijvoorbeeld 50 gram spinazie in een shake met een banaan, melk en eventueel wat eiwitpoeder. Rode biet combineert heel goed met rood fruit.

Maak een kleurrijke salade of wrap

Verwerk alle kleuren groente in een salade, zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Combineer bijvoorbeeld rode en gele paprika met knapperige broccoli die kort gekookt heeft. Of ga voor dunne plakjes rauwe gele courgette met boerenkool en rode biet. Het voordeel van verse groenten verwerken in een salade is dat de groente meestal rauw is, en dus nagenoeg nog alle oorspronkelijke voedingsstoffen bevat.

Is een salade je te licht, vouw het dan in een volkoren tortillawrap met een eigengemaakte gezonde saus zoals een knoflooksaus van yoghurt met verse knoflook en komkommer.

Verwerk je favoriete groenten in een curry

Met een aantal simpele ingrediënten zoals currypasta, light kokosmelk en verse kruiden en specerijen, kun je een heerlijke gezonde curry bereiden waarmee in één portie de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram binnenkrijgt.

Kies ook hier voor zo veel mogelijk verschillende kleuren groente; dat is niet alleen gezonder, maar ziet er ook nog eens mooi uit! Serveer met een eiwitbron zoals vlees, tofu of bonen. Als koolhydraatbron kun je kiezen voor volkorenrijst of aardappelen.

Profiteer van eiwitrijke groente

Komen de bakken kwark en stukken kip je de neus uit? Vervang deze dierlijke eiwitbronnen gerust door wat extra plantaardige eiwitten! Bekijk hier 6 van onze favoriete groenten met relatief veel eiwitten.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet die recent een bodybuildingwedstrijd combineerde met het voltooien van een volledige triatlon – een unieke prestatie waarbij twee uitersten samenkomen. Naast zijn sportieve prestaties is hij docent van de nieuwe voedingscursus en actief als onderzoeker bij FIT.nl. Hij rondde zowel een universitaire opleiding als een coachingsopleiding af. In de afgelopen jaren hielp Jeroen via clinics, online coaching en diverse boeken duizenden mensen om het maximale uit hun sportprestaties en leefstijl te halen. Zijn passie ligt in het vertalen van wetenschappelijke inzichten over leefstijl, voeding en krachttraining naar toepasbare tips, die hij deelt via video’s, podcasts en artikelen op FIT.nl. Daarnaast is Jeroen auteur van meerdere (school)boeken, waaronder de FIT Methode en SLANKER. Ten slotte is hij actief betrokken bij diverse wetenschappelijke onderzoeksprojecten, onder andere in samenwerking met Maastricht University en de Rijksuniversiteit Groningen, gericht op de ontwikkeling van evidencebased leefstijlinterventies. Lees meer

Referenties

[1]

Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., … & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 46(3), 1029-1056.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Mealpreppen voor beginners + tips & recepten

    Mealpreppen voor beginners + tips & recepten

    Meer informatie
  • Zorgen eiwitten voor een vol gevoel?

    Zorgen eiwitten voor een vol gevoel?

    Meer informatie
  • 6 manieren hoe jij wordt misleid in de supermarkt

    6 manieren hoe jij wordt misleid in de supermarkt

    Meer informatie
  • Word je dikker van light frisdranken?

    Word je dikker van light frisdranken?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact