Wist je dat je meer uit je groente kunt halen? Met een stoommandje blijven meer voedingstoffen behouden en geeft je groente ook meer smaak! Hieronder lees je hoe het precies zit.
Minder verlies van vitamines
De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines.
Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].
Heb je geen stoommandje? Dan raden wij je aan om groente zo kort mogelijk in zo weinig mogelijk water te koken.
Hoe stoom je groente?
Het stomen van groenten doe je met een zogenaamd stoommandje.
- Vul een pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur.
- Vervolgens zet je het stoommandje in de pan. Leg daar je groenten in, deksel op de pan en stomen maar!
- Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.
- Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken.
Een stoommandje kopen
Een stoommandje heb je al voor minder dan 10 euro. Het werkt heel simpel en is ook een leuk én verantwoord presentje om weg te geven. Heb je een groter budget? Naast een stoommandje zijn er ook aparte stoompannen te koop.
Tip: probeer ook eens kip en vis te stomen. Dan heb je geen olie nodig. Dit scheelt weer calorieën.
Leuk artikel! Ik stoom al jaren mijn groente. Merk echt dat het veel beter smaakt
Zelf gebruik ik een siliconen stoommand, heel handig schoon te maken.