

Dit artikel bevat 3 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Auteur: Spreker, coach en onderzoeker

Gepubliceerd: 20 augustus 2020
Laatste update: 5 november 2022
Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet in de dunne darm worden verteerd. Voedingsvezels zijn voornamelijk koolhydraten afkomstig van de celwand van planten. Er kan onderscheid gemaakt worden in niet-verbeerbare (niet fermenteerbaar) en verteerbare (fermenteerbare) vezels [1].
Fermenteerbare vezels:
- Worden in de darmen door bacteriën afgebroken.
- Zorgen voor een goede doorstroom van het bloed.
- Bevorderen de stoelgang.
Niet fermenteerbare vezels:
- Zorgen voor een vol gevoel.
- Verlagen het cholesterol.
- Worden niet opgenomen door het lichaam.
Wat zijn vezelrijke producten?
Producten die veel voedingsvezels bevatten, zijn volkorenproducten, ontbijtgranen (muesli en havermout), peulvruchten, groente en fruit.
Waarom zijn vezels belangrijk?
Voedingsvezels zijn om een aantal redenen belangrijk, namelijk:
Betere damwerking
Vezels zorgen voor een betere stoelgang doordat ze vocht opnemen, waardoor de maaginhoud groter wordt. Een grotere maaginhoud draagt bij aan een betere darmwerking [1].
Vol gevoel
Vezelrijke voeding geeft een voller gevoel zodat je minder snel trek krijgt [1]. Dit maakt het gemakkelijker om af te vallen en op gewicht te blijven.
Voedingsvezels verminderen de kans op diabetes type 2
Uit een recente overzichtsstudie is gebleken een vezelrijk dieet mogelijk de kans verkleint op diabetes type 2 [2]. Het is de vraag of dit effect direct te wijten is aan de ingenomen voedingsvezels, of dat mensen die meer voedingsvezels nemen minder overgewicht hebben en daardoor een verlaagde kans hebben op diabetes type 2 [1,2]. Wanneer er binnen de verschillende onderzoeken namelijk gecontroleerd werd voor wie wel of geen overgewicht heeft, dan is er geen relatie te zien tussen de inname van voedingsvezels en diabetes type 2 [3].
Goed voor je cholesterolwaardes
Verschillende voedingsvezels (met name uit granen) hebben een gunstig effect op het verlagen van het slechte cholesterol (LDL en TC) [2][3].
Hoeveel vezels moet ik eten?
Nederlanders eten gemiddeld 20 gram voedingsvezels per dag. Dit is lager dan de aanbeveling van 30 (vrouwen) – 40 (mannen) gram per dag. Dit krijg je binnen als je elke dag 200 gram groente, 2 stukken fruit, 5-6 sneetjes volkorenbrood en 200 gram volkorenpasta, volkorenrijst of aardappelen eet [3].
Wanneer is voeding vezelrijk?
Als er op de verpakking staat dat een product een ‘bron van vezel’ is, dan moet een voedingsmiddel tenminste 3 gram vezel per 100 gram bevatten of 1,5 gram per 100 kilocalorieën. Als er staat ‘rijk aan vezel’, geldt dat een product tenminste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten, of 3 gram per 100 kilocalorieën.