Eet je makkelijker meer van bewerkt voedsel? Onderzoekers van het Nationaal Diabetes Instituut in de Verenigde Staten zochten het uit.
Wat was al bekend?
- Onbewerkte voedingsproducten bevatten over het algemeen meer gezonde voedingsstoffen en zijn daarmee een betere keuze.
Wat is er nieuw?
- Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat deelnemers onbewust meer eten van bewerkte voedingsproducten. Dit komt waarschijnlijk omdat zwaar bewerkte voeding veel lekkerder smaakt en je er meer van nodig hebt om je vol te voelen. Interessant was dat de deelnemers weer gewicht verloren wanneer ze vervolgens een dieet volgden met onbewerkte voedingsmiddelen.
Inhoudsopgave
Het onderzoek
Aan dit onderzoek deden 20 respondenten met overgewicht mee, bestaande uit 10 mannen en 10 vrouwen [1]. Het onderzoek duurde 28 dagen en de respondenten werden ingedeeld in de ‘zwaar bewerkte voedingsgroep’ of de ‘onbewerkte voedingsgroep’. Na 2 weken wisselden de respondenten van groep.
Voor de duidelijkheid: zwaar bewerkte voedingsproducten zijn bijvoorbeeld chips of koekjes. Onbewerkte voedingsproducten zijn verse voedingsproducten, zoals groente en fruit. Ook een glas sinaasappelsap is licht bewerkt.
Bij elke dieetfase kregen de respondenten 3 maaltijden per dag en mochten ze zo veel mogelijk eten als ze wilden.
Elke dag werden ze streng in de gaten gehouden, zodat de onderzoekers precies konden meten wat onder andere de energie-inname en het energiegebruik is.
De resultaten
Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat de voedselinname bij de personen in de zwaar bewerkte voedingsgroep gemiddeld 500 kcal per dag hoger lag dan bij de onbewerkte voedingsgroep.
Dit komt waarschijnlijk omdat zwaar bewerkte voeding veel lekkerder smaakt en je er meer van nodig hebt om je vol te voelen.
Interessant was dat de deelnemers weer gewicht verloren wanneer ze vervolgens op een dieet werden gezet met onbewerkte voedingsmiddelen.
Kanttekeningen bij dit onderzoek
Er kleven wel een aantal kanttekeningen aan dit onderzoek, waaronder de volgende:
De maaltijden werden vooraf klaargemaakt. Hierdoor krijg je met dit onderzoek geen inzicht in hoeverre prijs en gemak een rol speelt bij de aankoop van voedingsproducten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat zwaar bewerkte voeding vaak goedkoper en makkelijker te bereiden is. Verder was de studie van korte duur, waardoor je niks kunt zeggen over de langetermijneffecten. Daarnaast is het een kleine onderzoeksgroep wat de betrouwbaarheid van het onderzoek in gevaar brengt.
De resultaten van dit kleine onderzoek bevestigen de theorie dat het eten van onbewerkte voeding een meerwaarde heeft. Om de consument hierbij een handje te helpen is onder andere hoogleraar Jaap Seidell een voorstander van een stoplichtsysteem als keuzelogo op voedselverpakkingen. Hiermee is de mate van bewerking aangegeven middels een bepaalde kleur. De vraag is of zo’n systeem ook echt helpt om consumenten gezondere keuzes te laten maken.
Bewerkte voeding: depressie en vroeger sterven
Dat bewerkte voeding niet goed kan zijn voor je gewicht en figuur, is wel duidelijk. Maar wist je dat het eten van meer bewerkte voeding ook samenhangt met een hogere kans op depressie en jonger overlijden? In de volgende twee artikelen lees je hoe dat zit:
Zwaar bewerkt eten en depressie
Bewerkt eten en grotere kans op overlijden
Wil je gezonder eten? Hier onze tips
Wil je graag gezonder eten en minder bewerkt, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hier enkele van onze artikelen met adviezen:
Alles over gezonde voeding vind je hier
In de basis komt het erop neer dat je anders boodschappen gaat doen. Ga naar de markt en koop de regenboog aan groenten en fruit. Sla in de supermarkt de schappen met koek en snoep over. Vervang frisdrank door water met komkommerschijfjes en citroen. Het kan soms even puzzelen en aanpassen zijn, maar dan heb je ook wat!