Hoe schadelijk is het eten van bewerkt voedsel eigenlijk? Ga je bijvoorbeeld eerder dood door het eten van zwaar bewerkte voeding? Onderzoekers uit Spanje vroegen het zich af en plozen het dus uit. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.
*Voor de verduidelijking: zwaar bewerkt voedingsproducten zijn bijvoorbeeld chips of koekjes. Onbewerkte voedingsproducten zijn verse voedingsproducten, zoals groente en fruit. Ook een glas sinaasappelsap is licht bewerkt.
Onderzoeksopzet
Bij dit onderzoek hebben onderzoekers van de universiteit van Navarra verschillende gegevens over de eetgewoontes verzameld van 19.899 respondenten uit Spanje [1]. Het onderzoek liep over een periode 5 jaar. Elke 2 jaar werden er via vragenlijsten gegevens verzameld.
De resultaten: ga je sneller dood?
Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat een inname van 4 of meer eenheden aan zwaar bewerkt voedsel per dag samenhangt met een 62% grotere kans op vroegtijdig overlijden.
Daarnaast blijkt dat voor elke eenheid aan zwaar bewerkte voeding per dag de kans op overlijden met 18% toenam. Verder komt naar voren dat de inname van zwaar bewerkte voeding ook de kans op vroegtijdig overlijden vergroot als je een gezond gewicht hebt en/of niet rookt.
De resultaten uit dit onderzoek liggen in lijn met onderzoek uit Frankrijk, waar ook een verhoogde kans op overlijden werd waargenomen bij een hogere consumptie van zwaar bewerkte voeding [2].
Hoe serieus moet je dit onderzoek nemen?
Ook aan dit onderzoek kleven een aantal kanttekeningen, waaronder de volgende:
Sommige voedingsproducten zijn niet meegenomen in de analyse, zoals bepaalde energiedranken en afslankproducten. Dit kan het effect nog verder beïnvloeden.
Verder bevat de onderzoeksopzet geen gecontroleerde interventie, maar is er sprake van een observationele studie over meerdere jaren. Dit maakt het onmogelijk om uitspraken te doen over een oorzaak-gevolg relatie. Ten slotte is er niet gecontroleerd voor sociaal-economische status. Hiermee mist dit onderzoek belangrijke informatie, aangezien een lagere sociaal-economische status samenhangt met een kortere levensduur.
Toekomstig onderzoek met een betere onderzoeksopzet moet uitwijzen wat het effect is van bewerkt voedsel op gezondheid en levensduur.