Vitaminesuppletie: baat het niet, dan schaadt het niet? Hoewel dit eerder werd gedacht over B-vitamines, komen er steeds meer onderzoeken die het tegendeel aantonen. Waar we eerst gewaarschuwd werden voor een overschot aan vitamine B6 staat nu vitamine B12 in de schijnwerpers.
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine B12-spiegel. Dit naar aanleiding van recent onderzoek.
Het onderzoek
Onderzoekers analyseerden de data van 5.571 deelnemers van een andere Groningse studie: PREVEND. De PREVEND-studie is een prospectief cohortonderzoek onder inwoners van de stad Groningen. Bij dit onderzoek werden deelnemers voor een langere tijd gevolgd.
Uit de resultaten komt naar voren dat mensen met een hogere B12-waarde in het bloed een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Deze resultaten worden niet beïnvloed door andere risicofactoren zoals geslacht, BMI, roken, alcoholconsumptie en verschillende ziektes. Oftewel: bijvoorbeeld ook de niet-rokers met een hogere vitamine B12-waarde hadden een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Dit verhoogde risico kwam dus niet alleen door roken.
Maar of je echt eerder doodgaat door te veel vitamine B12 kun je op basis van deze studie niet concluderen. Hiervoor is meer onderzoek nodig.
Wat als je een supplement gebruikt?
Naar aanleiding van het persbericht leek er paniek te ontstaan. Want wat als je een supplement gebruikt met vitamine B12? Of als je een vitamine B12-injectie krijgt omdat je een tekort in het bloed hebt?
Het is belangrijk om te weten dat dit onderzoek gaat over een vitamine B12-overschot. Dit is wat anders dan een tekort! Een langdurig tekort aan deze vitamine is veelvuldig onderzocht en kan veel klachten geven. Denk aan neurologische klachten zoals tintelingen. Maar ook coördinatieproblemen, pijn, psychische klachten, concentratieverlies, vergeetachtigheid, bloedarmoede en tandvleesproblemen. Het is dan ook belangrijk om een tekort aan vitamine B12 te voorkomen of te genezen. Als jij op medische indicatie suppletie of injecties gebruikt is het belangrijk dat je dit tekort laat behandelen.
Gebruik je op eigen initiatief een supplement? Ga dan eens kritisch bij jezelf na of je het wel echt nodig hebt. Controleer of je met je voeding voldoende vitamine B12 binnen krijgt. Je hoeft in het algemeen namelijk niet te suppleren, tenzij je voornamelijk plantaardig eet en daarbij weinig tot geen voedingsmiddelen nuttigt waaraan B12 is toegevoegd. Indien je denkt dat je wél een tekort hebt, laat dit dan eerst controleren bij de huisarts.