Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
plantaardig-ziekten
FIT.nl / Nieuws / Een plantaardig eetpatroon verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten

Nieuws

Een plantaardig eetpatroon verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten

Nieuws

Een plantaardig eetpatroon kan het niveau TMAO in het bloed verlagen, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Lees hier hoe dat zit.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 8 september 2020
Laatste update: 9 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Verschillende factoren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Trimethylamine N-Oxide (TMAO) is een voorbeeld van een factor die we in de gaten moeten houden. Het lijkt er namelijk op dat er een verband is tussen hogere hoeveelheden TMAO in het bloed en het risico op cardiovasculaire ziekten. Maar wat is TMAO en hoe verlagen we de hoeveelheid in ons bloed?

Inhoudsopgave

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoe maakt ons lichaam TMAO aan?
  • Verlaagt een plantaardig eetpatroon de aanmaak van TMAO?
  • Rood vlees naar wit vlees
  • Conclusie

Hart- en vaatziekten

Er wordt steeds meer onderzoek naar TMAO en het risico op hart- en vaatziekten gedaan. Twee recente systematische reviews en meta-analyses laten een significant hoger risico zien op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden wanneer men veel TMAO in het bloed heeft [1,2]. Een ander onderzoek laat zien dat mensen met een verhoogde hoeveelheid TMAO in het bloed 60% meer kans hebben op het krijgen van een hartaanval [3].

Op dit moment kunnen onderzoekers nog niet aangeven of TMAO een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, of dat er slechts een verband is tussen verhoogde waarden van TMAO en het risico op deze aandoeningen. Ook is het nog niet duidelijk hoe TMAO het risico op hart- en vaatziekten beïnvloedt – maar het lijkt erop dat TMAO het cholesteroltransport verstoort [4].

Hoe maakt ons lichaam TMAO aan?

TMAO wordt door bepaalde darmbacteriën gevormd uit carnitine en choline [4]. Vooral carnitine lijkt belangrijk te zijn voor de vorming van TMAO [5]. Carnitine en choline krijgen we vooral binnen met dierlijke voedingsmiddelen. Choline komt onder andere voor in melk en eieren [6]. Carnitine komt zowel in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen voor. De hoeveelheid carnitine is echter het hoogst in vlees, vis en zuivel [7,8].

De inname aan carnitine is bij vegetariërs en veganisten een stuk lager dan bij vleeseters. Is plantaardig eten dan mogelijk een manier om de aanmaak van TMAO af te remmen? Bijvoorbeeld door de inname aan carnitine te verlagen?

Verlaagt een plantaardig eetpatroon de aanmaak van TMAO?

Een plantaardig eetpatroon zorgt niet voor lagere carnitine-bloedwaardes dan wanneer je vlees eet [9]. Onze lever, nieren en hersenen kunnen carnitine aanmaken. Bijvoorbeeld als er niet genoeg uit de voeding wordt gehaald [10]. Toch zijn er wel aanwijzingen dat een plantaardig eetpatroon het niveau TMAO in het bloed kan verlagen.

In een recent onderzoek volgden 36 gezonde deelnemers twee verschillende diëten. Voor de eerste 8 weken volgde de helft van de deelnemers een plantaardig dieet, terwijl de andere groep een dierlijk eetpatroon volgde. Na 8 weken wisselden ze het dieet om. Beide groepen kregen gemiddeld twee porties vlees of vleesvervangers per dag. Onderzoekers keken naar het niveau TMAO in het bloed. Dit deden ze na het volgen van een van de beide diëten.

Deelnemers die de eerste 8 weken een dieet met vlees volgden zagen een toename van TMAO in het bloed. Terwijl de deelnemers die plantaardige aten dit niet hadden. Dit was nog niet erg verrassend. Wat opvallend was waren de metingen na de wisseling van de diëten. De deelnemers die van een dierlijk naar plantaardig eetpatroon gingen hadden een afname van TMAO, zoals verwacht. Maar diegene die van een plantaardig dieet naar een dieet met vlees gingen hadden geen toename van TMAO. Tegen alle verwachtingen in.

Zoals eerder benoemd zijn er bacteriën nodig voor het maken van TMAO in de darmen. Er wordt gedacht dat deze bacteriën goed gedijen bij mensen die veel rood vlees eten. De onderzoekers denken dat door de deelnemers een tijd vegetarisch te laten eten, het vermogen om TMAO aan te maken afneemt.

Of dit type benadering kan worden gebruikt als strategie om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, moet verder onderzocht worden.

Rood vlees naar wit vlees

Is volledig plantaardig eten voor jou geen optie? Het lijkt erop dat wisselen van rood vlees naar wit vlees ook de hoeveelheid TMAO kan verlagen. Deelnemers van een studie volgden vier weken een dieet met vooral rood vlees, wit vlees of vleesvervangers. Ook hier was een duidelijke stijging van de hoeveelheid TMAO te zien bij mensen die rood vlees eten. Niet alleen in vergelijking met het plantaardige dieet, maar ook met het wit vlees-dieet. Er werd daarnaast een daling gezien als er van een rood vlees-dieet werd gewisseld naar een wit vlees- of plantaardig dieet [5].

Conclusie

Hoge niveaus van TMAO in het bloed lijkt samen te hangen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek laat zien dat het volgen van een dierlijk voedingspatroon de hoeveelheid TMAO laat stijgen. Dit is vooral het geval bij een dieet rijk aan rood vlees. Op dit moment moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar dit onderwerp. Maar het kan zeker geen kwaad om vaker je stukje (rood) vlees te laten staan, en dit te vervangen voor wit vlees of een plantaardige vervanging.

Wil je weten hoe je als sporter gezond plantaardig kunt eten? In dit artikel vind je alle adviezen voor sportvoeding voor veganisten. Onze favoriete vleesvervangers vind je in dit artikel. Of kijk eens bij onze gezonde recepten, en filter op vegetarisch of veganistisch!

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Buiten sporten in de wintermaanden: een aantal voordelen op een rij

    Buiten sporten in de wintermaanden: een aantal voordelen op een rij

    Door Redactie FIT.nl
  • Nieuwe richtlijnen voor sport en beweging tijdens zwangerschap

    Nieuwe richtlijnen voor sport en beweging tijdens zwangerschap

    Door Mayke Bosman, MSc.
  • Effect van COVID-infectie op rusthartslag en activiteit op de langere termijn

    Effect van COVID-infectie op rusthartslag en activiteit op de langere termijn

    Door Laura Louwes
  • Nieuw onderzoek: ga je eerder dood door het eten van zwaar bewerkt voedsel?

    Nieuw onderzoek: ga je eerder dood door het eten van zwaar bewerkt voedsel?

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Schiattarella, G. G., Sannino, A., Toscano, E., Giugliano, G., Gargiulo, G., Franzone, A., … & Perrino, C. (2017). Gut microbe-generated metabolite trimethylamine-N-oxide as cardiovascular risk biomarker: a systematic review and dose-response meta-analysis. European heart journal, 38(39), 2948-2956.

[2]

Qi, J., You, T., Li, J., Pan, T., Xiang, L., Han, Y., & Zhu, L. (2018). Circulating trimethylamine N‐oxide and the risk of cardiovascular diseases: a systematic review and meta‐analysis of 11 prospective cohort studies. Journal of cellular and molecular medicine, 22(1), 185-194.

[3]

Ottiger, M., Nickler, M., Steuer, C., Bernasconi, L., Huber, A., Christ-Crain, M., … & Mueller, B. (2018). Gut, microbiota-dependent trimethylamine-N-oxide is associated with long-term all-cause mortality in patients with exacerbated chronic obstructive pulmonary disease. Nutrition, 45, 135-141.

[4]

Tang, W. W., & Hazen, S. L. (2017). Microbiome, trimethylamine N-oxide, and cardiometabolic disease. Translational Research, 179, 108-115.

[5]

Wang Z, Bergeron N, Levison BS, et al. Impact of chronic dietary red meat, white meat, or non-meat protein on trimethylamine N-oxide metabolism and renal excretion in healthy men and women. Eur Heart J. 2019;40(7):583-594. doi:10.1093/eurheartj/ehy799

[6]

Voedingscentrum (d.o) Carnitine. Geraadpleegd op 25-8-2020 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/carnitine.aspx

[7]

Demarquoy, J. et al (2004)Radioisotopic determination of l-carnitine content in foods commonly eaten in Western countries. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.09.023

[8]

Voedingscentrum (d.o) Choline. Geraadpleegd op 25-8-2020 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/choline.aspx

[9]

Lombard KA, Olson AL, Nelson SE, Rebouche CJ. Carnitine status of lactoovovegetarians and strict vegetarian adults and children. Am J Clin Nutr. 1989;50(2):301-306. doi:10.1093/ajcn/50.2.301

[10]

El-Hattab AW, Scaglia F. Disorders of carnitine biosynthesis and transport. Mol Genet Metab. 2015;116(3):107-112. doi:10.1016/j.ymgme.2015.09.004

[11]

Armitage, H. (2020)Plant-based meat lowers some cardiovascular risk factors compared with red meat, study finds. Geraadpleegd op 25-8-2020 via http://med.stanford.edu/news/all-news/2020/08/plant-based-meat-versus-animal-meat.html

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact