FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
speeksel
FIT.nl Nieuws Onderzoek: Eiwit in ons...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
13 dec. 2019 geplaatst
31 mei. 2022 geüpdatet

Nieuws

Onderzoek: Eiwit in ons speeksel heeft invloed op onze smaak

Nieuws

Hoe komt het eigenlijk dat je iets na een paar keer proberen pas lekker kunt vinden? Lees hier het antwoord!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Hoe proeven we?
  • Dierproefonderzoek
  • Wat kun je met deze informatie?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Misschien heb je wel eens gehoord dat je iets minimaal een aantal keer moet proeven voordat je kan zeggen dat je het écht niet lekker vindt. Maar waardoor komt het eigenlijk dat je iets na een paar keer proberen pas lekker kunt vinden? Dit heeft alles te maken met eiwitten in ons speeksel. Lees hier hoe het zit. 

Inhoudsopgave

  • Hoe proeven we?
  • Dierproefonderzoek
  • Wat kun je met deze informatie?

Hoe proeven we?

Onze tong geeft ons de mogelijkheid om te proeven. In het tongslijmvlies zit een groot deel van onze smaaksensoren. Stoffen die in de mondholte oplossen kunnen de smaaksensoren chemisch prikkelen. Onze tong kan de smaken zout, zoet, bitter, zuur en umami proeven.

Zo smaken spruitjes bijvoorbeeld een stuk minder bitter, en dus lekkerder, als je het maar vaak genoeg proeft.

Proeven is niet alleen de prikkeling van de smaaksensoren. Een voorbeeldje: van chocoladevla proef je de zoete smaak, maar je ruikt de chocolade. Een verschil tussen chocolade- en vanillevla proef je dus niet, maar dat ruik je. Daarnaast hebben de druk-, tast- en temperatuursensoren van de tong een belangrijke rol in onze smaakbeleving. Combinaties van verschillende voedingsstoffen kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke smaak. Zo wordt een zuur voedingsmiddel minder zuur als je er suiker aan toevoegt.

Ons speeksel bevat zo’n 1000 verschillende eiwitten. Alles wat we eten komt eerst in contact met ons speeksel. Daarna komt het pas in aanraking met onze smaakreceptoren. De eiwitten in ons speeksel kunnen dus invloed uitoefenen voordat we ons voedsel daadwerkelijk proeven. En laten die eiwitten nu net invloed hebben op onze smaakbeleving [1].

Dierproefonderzoek

Volgens onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Senses kan herhaaldelijk eten van voedingsmiddelen de smaakbeleving veranderen. Let wel, deze onderzoeken zijn uitgevoerd onder dieren en niet onder mensen.

Onderzoek bij ratten liet zien dat een verandering in het dieet ook de eiwitten in het speeksel verandert. De ratten werden voor het onderzoek getraind om te beoordelen of een oplossing van water wel of niet bitter was. Vervolgens kregen ze twee waterbronnen voorgeschoteld, waarvan een bitter was en de andere niet. Ratten waarbij de bitter-geïnduceerde speekseleiwitten actief waren, proefden geen bitterheid. Oftewel: zodra de ratten gewend waren aan een bittere smaakbeleving proefden ze het bittere water niet meer [2].

Wat kun je met deze informatie?

Volgens de onderzoekers zorgt herhaalde blootstelling aan een voedingsmiddel ervoor dat eiwitten in het speeksel de smaak beter reguleren. Zo smaken spruitjes bijvoorbeeld een stuk minder bitter, en dus lekkerder, als je het maar vaak genoeg proeft. Nu zijn deze onderzoeken uitgevoerd op dieren en niet op mensen. Maar misschien heb je dit zelf wel eens ervaren met een voedingsmiddel dat je eerst helemaal niet lekker vond. En na meerdere malen proberen toch beter ging smaken. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard, toch?

Ik ben wel benieuwd. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je eerst niet lustte maar nu wel lekker vindt? Laat het weten in een reactie in de FIT.nl community. 

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Martin, L. E., Kay, K. E., & Torregrossa, A. M. (2019). Bitter-Induced Salivary Proteins Increase Detection Threshold of Quinine, But Not Sucrose. Chemical sense

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: van zwaar bewerkt voedsel eet je makkelijk te veel

    Onderzoek: van zwaar bewerkt voedsel eet je makkelijk te veel

    Meer informatie
  • Nieuw onderzoek: Een onregelmatig slaapritme zorgt voor een daling van insulinegevoeligheid

    Nieuw onderzoek: Een onregelmatig slaapritme zorgt voor een daling van insulinegevoeligheid

    Meer informatie
  • Nieuw onderzoek: Is het ongezond om je ontbijt over te slaan?

    Nieuw onderzoek: Is het ongezond om je ontbijt over te slaan?

    Meer informatie
  • Onderzoek: nu gezond eten = later mentaal gezonder?

    Onderzoek: nu gezond eten = later mentaal gezonder?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact