FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
speeksel
FIT.nl / Nieuws / Onderzoek: Eiwit in ons speeksel heeft invloed op onze smaak

Nieuws

Onderzoek: Eiwit in ons speeksel heeft invloed op onze smaak

Nieuws

Hoe komt het eigenlijk dat je iets na een paar keer proberen pas lekker kunt vinden? Lees hier het antwoord!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 13 december 2019
Laatste update: 9 juli 2021
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Misschien heb je wel eens gehoord dat je iets minimaal een aantal keer moet proeven voordat je kan zeggen dat je het écht niet lekker vindt. Maar waardoor komt het eigenlijk dat je iets na een paar keer proberen pas lekker kunt vinden? Dit heeft alles te maken met eiwitten in ons speeksel. Lees hier hoe het zit. 

Hoe proeven we?

Onze tong geeft ons de mogelijkheid om te proeven. In het tongslijmvlies zit een groot deel van onze smaaksensoren. Stoffen die in de mondholte oplossen kunnen de smaaksensoren chemisch prikkelen. Onze tong kan de smaken zout, zoet, bitter, zuur en umami proeven.

Zo smaken spruitjes bijvoorbeeld een stuk minder bitter, en dus lekkerder, als je het maar vaak genoeg proeft.

Proeven is niet alleen de prikkeling van de smaaksensoren. Een voorbeeldje: van chocoladevla proef je de zoete smaak, maar je ruikt de chocolade. Een verschil tussen chocolade- en vanillevla proef je dus niet, maar dat ruik je. Daarnaast hebben de druk-, tast- en temperatuursensoren van de tong een belangrijke rol in onze smaakbeleving. Combinaties van verschillende voedingsstoffen kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke smaak. Zo wordt een zuur voedingsmiddel minder zuur als je er suiker aan toevoegt.

Ons speeksel bevat zo’n 1000 verschillende eiwitten. Alles wat we eten komt eerst in contact met ons speeksel. Daarna komt het pas in aanraking met onze smaakreceptoren. De eiwitten in ons speeksel kunnen dus invloed uitoefenen voordat we ons voedsel daadwerkelijk proeven. En laten die eiwitten nu net invloed hebben op onze smaakbeleving [1].

Dierproefonderzoek

Volgens onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Chemical Senses kan herhaaldelijk eten van voedingsmiddelen de smaakbeleving veranderen. Let wel, deze onderzoeken zijn uitgevoerd onder dieren en niet onder mensen.

Onderzoek bij ratten liet zien dat een verandering in het dieet ook de eiwitten in het speeksel verandert. De ratten werden voor het onderzoek getraind om te beoordelen of een oplossing van water wel of niet bitter was. Vervolgens kregen ze twee waterbronnen voorgeschoteld, waarvan een bitter was en de andere niet. Ratten waarbij de bitter-geïnduceerde speekseleiwitten actief waren, proefden geen bitterheid. Oftewel: zodra de ratten gewend waren aan een bittere smaakbeleving proefden ze het bittere water niet meer [2].

Wat kun je met deze informatie?

Volgens de onderzoekers zorgt herhaalde blootstelling aan een voedingsmiddel ervoor dat eiwitten in het speeksel de smaak beter reguleren. Zo smaken spruitjes bijvoorbeeld een stuk minder bitter, en dus lekkerder, als je het maar vaak genoeg proeft. Nu zijn deze onderzoeken uitgevoerd op dieren en niet op mensen. Maar misschien heb je dit zelf wel eens ervaren met een voedingsmiddel dat je eerst helemaal niet lekker vond. En na meerdere malen proberen toch beter ging smaken. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard, toch?

Ik ben wel benieuwd. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je eerst niet lustte maar nu wel lekker vindt? Laat het weten in een reactie in de FIT.nl community. 

Referentie

[1] Martin, L. E., Kay, K. E., & Torregrossa, A. M. (2019). Bitter-Induced Salivary Proteins Increase Detection Threshold of Quinine, But Not Sucrose. Chemical sense

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: hangt het eten van zwaar bewerkte voeding samen met depressieve symptomen?

    Onderzoek: hangt het eten van zwaar bewerkte voeding samen met depressieve symptomen?

    Door Erik Huizenga
  • Maak een to do-list om sneller in slaap te vallen

    Maak een to do-list om sneller in slaap te vallen

    Door Erik Huizenga
  • Nieuw onderzoek: word sterker met 45 minuten krachttraining per week

    Nieuw onderzoek: word sterker met 45 minuten krachttraining per week

    Door Erik Huizenga
  • Onderzoek: minder spieropbouw door roken?

    Onderzoek: minder spieropbouw door roken?

    Door Jeroen van der Mark

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact