Wist je dat het lichaam na 20 weken extreme inspanning waarschijnlijk veel zuiniger met energie omgaat dan bij bij de start? [1]. Onderzoekers uit de Verenigde Staten plozen uit hoe dit kan. Meer over dit interessante onderzoek lees je in dit artikel.
Wat was er al over dit onderwerp bekend?
- Eerder onderzoek onder professionele wielrenners laat zien dat het energiegebruik tijdens een wielren-etappe wel 4-5 keer hoger kan liggen dan in rust. Oftewel tijdens een zware Tour de France- of Giro-etappe kan het energiegebruik wel oplopen tot zo’n 5000 tot 7000 kilocalorieën op een dag [2].
- Het kan nog extremer! Tijdens een 11 uur durende ultra-triathlon kan het energiegebruik zelfs oplopen tot 8-9 keer het energiegebruik in rust. Oftewel wel zo’n 8000-10.000 kilocalorieën op een dag.
- Minder is bekend over hoe lang we zo’n hoog energiegebruik kunnen vasthouden.
Wat voegt dit onderzoek toe?
- Uit dit onderzoek komt naar voren dat het energiegebruik bij 6 hardlopers die in totaal 117 marathons liepen in 140 dagen na 20 weken zo’n 1200 kcal per dag lager lag dan tijdens de eerste week.
- Wat hier precies de verklaringen voor zijn is nog onduidelijk. Een gedeelte van de daling is te verklaren door gewichtsverlies.
Aanleiding onderzoek
Tijdens een marathon of een Tour de France-etappe verbrandt je lichaam heel veel calorieën. Dit kan oplopen tot wel 7000 kilocalorieën op een dag.
Een interessante vraag is of het lichaam zo’n hoog energiegebruik bij dezelfde inspanning maanden kan blijven vasthouden. Of wordt het lichaam na verloop van tijd zuiniger en vlakt het energiegebruik af?
Genoeg aanleiding voor onderzoeker Herman Pontzer en collega’s om dit onderwerp verder uit te pluizen.
Nu vraag je je wellicht af hoe je aan een dergelijke onderzoeksopzet komt. Oftewel, wie is er zo gek om zich maanden lang extreem in het zweet te werken? Gelukkig bestaat zo’n onderzoekspopulatie en -opzet er…
Het onderzoek
In dit onderzoek werd het energiegebruik gemeten bij hardlopers die meededen aan een marathon-evenement dat zo’n 20 weken duurde! In totaal liepen de deelnemers 117 marathons in 140 dagen. Een hele extreme prestatie.
En wat gebeurde er met het energiegebruik na 20 weken?
In de eerste week lag het energiegebruik op zo’n 6200 kcal per dag, maar in week 20 was het energiegebruik met wel 20 procent gedaald! Oftewel het energiegebruik was gemiddeld met zo’n 1200 kcal per dag gedaald. Wat zelfs op kon lopen tot een daling van 1600 kcal per dag!
Wat zijn de verklaringen voor deze daling?
Een gedeelte van deze daling was te verklaren door een afname van het lichaamsgewicht. Een minder zwaar lichaam heeft immers minder energie nodig.
Toch bleef er nog een onverklaarbare daling over van 600 tot wel 900 kcal per dag.
Tot nu toe blijft het dus bij speculeren. Het zou kunnen dat de hardlopers na verloop van tijd een effectievere looptechniek ontwikkelden, of dat ze minder bewogen naast het sporten. Een andere mogelijke verklaring is dat het metabolisme zuiniger wordt; dus dat het lichaam spaarzamer met energie omgaat.
De toekomst moet uitwijzen of een daling in energiegebruik in nieuw onderzoek met een grotere en gevarieerde steekproef opnieuw bevestigd wordt. En welke factoren aan deze daling ten grondslag liggen.