De invloed van darmbacteriën op onze gezondheid of humeur wordt steeds duidelijker. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat bepaalde darmbacteriën mogelijk onze sportprestaties kunnen verbeteren! Meer hierover lees je in dit artikel.
Wat was er al bekend?
- Onze darmbacteriën hebben invloed op onze gezondheid en ziekte.
Wat is nieuw?
- Uit nieuw onderzoek onder atleten blijkt dat de ontlasting van marathonlopers meer van de Veillonela-bacterie bevat dan die van niet-sporters.
- Verder blijkt dat nadat deze atleten een marathon hadden gelopen, er meer van deze bacterie in de ontlasting zat dan vóór de inspanning. Deze bacterie lijkt een mogelijk gunstig effect te hebben op onze sportprestaties.
Het onderzoek
In deze studie werd de ontlasting van marathonlopers nader bekeken [1]. Wat meteen opviel was dat er na het lopen van de marathon meer Veillonellabacteriën aanwezig waren in de stoelgang dan ervoor. Ook hebben marathonlopers meer van deze bacterie dan mensen die weinig bewegen. Maar wat is het effect van deze bacteriën?
Dit werd verder onderzocht met behulp van een studie met muizen. Tijdens dit experiment werd de darmflora van de muizen verrijkt met de bacterie. Wat gebeurde er? De loopprestatie van de muizen verbeterde aanzienlijk! Maar hoe kan het dat de muizen sneller gingen rennen? En werkt dit ook zo bij mensen?
Raakten de atleten minder snel vermoeid
De bacterie Veillonella is een van de weinige bacteriën die melkzuur als voedingsbron gebruikt. Melkzuur wordt tijdens een inspanning aangemaakt door de spieren (lees meer over de energievoorziening tijdens inspanning in dit artikel). De onderzoekers dachten dat de atleten beter presteerden omdat het melkzuur verwijderd werd door de bacteriën. En dat ze hierdoor minder snel moe werden.
Maar specialisten verzekerden de onderzoekers dat de opbouw van melkzuur niet leidt tot vermoeidheid. Dus er werd verder gezocht naar een andere verklaring.
Vetzuren voor een betere prestatie?
Behalve een verhoogd aantal Veillonella-bacteriën in de ontlasting was ook het vetzuur propionaat meer aanwezig na inspanning. En wat blijkt: Veillonella zet melkzuur om in onder andere propionaat! Zou deze vetzuur de reden zijn waarom de muizen beter presteerden na toediening van deze bacterie?
De muizen kregen propionaat toegediend en dit leidde inderdaad tot een betere loopprestatie. Hoe propionaat zorgt voor een verbeterde prestatie is nog onduidelijk.
Kanttekening
De uitkomsten van dit onderzoek zijn interessant om mogelijkheden te vinden om de prestaties van atleten verder te verbeteren. Maar eerst moet er meer onderzoek gedaan worden naar dit onderwerp. Zo is het ontlasting-onderzoek onder een kleine groep marathonlopers uitgevoerd. Het kan interessant zijn om ook te kijken naar andere sporters en dit onderzoek onder een grotere groep uit te voeren. Daarnaast zijn er dierproefonderzoeken uitgevoerd om te kijken naar de effecten van de bacteriën. Je kunt aan de hand van die resultaten nog niet direct zeggen of dit ook zo werkt bij de mens.
Daarnaast is het de vraag of coaches deze informatie daadwerkelijk kunnen toepassen. Mogelijk wordt een poeptransplantatie dan de nieuwe doping? We wachten het af.