We weten allemaal dat je lichaam er anders uit zal gaan zien wanneer je een tijdje meer calorieën eet dan je nodig hebt. En misschien wist je ook al dat de verhouding waarin je in vet- en spiermassa aankomt gedeeltelijk afhangt van de voornaamste bron van die calorieën; het verschilt of dit voornamelijk eiwitten, vetten of koolhydraten zijn [1][2]. In dit onderzoek waren de onderzoekers nieuwsgierig naar wat er gebeurt als getrainde sporters 4 weken lang te veel calorieën op een dag binnenkregen via pindakaas [3]. Meer hierover lees je in dit artikel.
Aanleiding onderzoek
Uit eerder onderzoek blijkt dat wanneer getrainde personen extra calorieën in de vorm van (whey)eiwitten aten, ze niet in gewicht of vet aankwamen [4][5]. Terwijl van een verhoogde calorie-inname middels voornamelijk koolhydraten of vetten bekend is dat dit wél tot meer gewicht en vetmassa leidt [2].
De onderzoekers van deze nieuwe studie waren benieuwd wat er zou gebeuren wanneer een groep getrainde mannen en vrouwen gedurende 4 weken een overdaad zouden nuttigen aan een ander populair voedingsmiddel onder sporters: pindakaas.
Het doel van dit nieuwe onderzoek was vaststellen wat de effecten zijn op de lichaamsverhoudingen; daarmee wordt gedoeld op het gewicht, vetpercentage, de vetvrije massa en het vochtgehalte.
Het onderzoek
Aan de studie deden 17 gezonde, getrainde mannen en vrouwen mee. Voor en na de onderzoeksperiode van 4 weken werden hun lichaamsverhoudingen gemeten. In de twee weken voor de studie hielden de deelnemers een voedingsdagboek bij via MyFitnessPal. Dit om hun reguliere voedingspatroon en calorie-inname vast te stellen. Tijdens de onderzoeksperiode werd hen gevraagd 5 potten pindakaas van 450 gram per stuk te eten. Dit dus náást hun reguliere voedingspatroon en calorie-inname.
De resultaten
Aan het einde van de 4 weken bleek dat 14 mensen zich aan de opdracht hadden gehouden. Zij bleken significant meer calorieën te hebben geconsumeerd in de onderzoeksperiode dan ze normaliter zouden doen; gemiddeld aten ze meer dan 500 kilocalorieën meer, waarvan verreweg de meeste calorieën afkomstig waren van vet. Gemiddeld kwamen ze 0.8 kilo vetmassa aan, overeenkomstig met een toename van 1.3% lichaamsvet. Wat opvalt is dat de deelnemers gemiddeld gezien níet aankwamen in lichaamsgewicht. Ook hun vetvrije massa en vochtgehalte veranderden niet. Wat hiervoor de reden is, blijft nog gissen…
Kanttekeningen bij het onderzoek
De grootste kanttekening die bij dit onderzoek geplaatst kan worden is het feit dat de onderzoeksgroep erg klein is. Ook al zijn de gevonden resultaten significant, het kan alsnog zo zijn dat bij herhaling van het onderzoek met meer respondenten andere uitkomsten zullen worden gevonden. Verder rapporteerde de respondenten zelf hun voedingsinname. Dit kan ook voor een vertekend beeld zorgen.
Verder kan er een verschil bestaan tussen de uitkomsten van de metingen omdat de nauwkeurigheid van de Bod Pod-methode niet de meest betrouwbare meetmethode is.
Het zou dan ook mooi zijn als dit onderzoek herhaald zou worden, maar dan met een grotere onderzoeksgroep. Zo moeilijk moet het niet zijn om respondenten te vinden die dagelijks 100 gram pindakaas willen eten, lijkt me…
Waar ik zelf naar aanleiding van deze resultaten benieuwd naar ben, is wat de uitkomsten zouden zijn van het eten van extra pindakaas zónder de gebruikelijke calorie-inname te overschrijden. In dat geval zouden deelnemers andere voedingsmiddelen moeten vervangen voor pindakaas.
Ik ben benieuwd: zou jij meedoen aan zo’n onderzoek? Of kom je zoals de hele FIT-redactie sowieso al aan 100 gram pindakaas op een dag? 😉