Als we ouder worden is het lastiger om op gewicht te blijven. Deze uitspraak heb je vast wel eens voorbij zien komen.
Maar hoe kan dat eigenlijk dat we minder mogen eten naarmate we ouder worden? Waarschijnlijk komt dit doordat onze vetstofwisseling langzamer gaat werken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Meer over dit interessante onderzoek lees je in dit artikel.
Wat wisten we al?
- Uit verschillende onderzoeken was al bekend dat naarmate we ouder worden vooral de afname van spiermassa en een grotere inactiviteit zorgen voor een lagere energiebehoefte. Als je dan hetzelfde blijft eten als voorheen, zul je zwaarder worden.
- Het was nog niet bekend dat de snelheid van de vetstofwisseling afneemt op een latere leeftijd.
Wat voegt dit onderzoek toe?
- Uit dit nieuwe onderzoek komt naar voren dat naarmate we ouder worden onze vetstofwisseling langzamer gaat werken. Hierdoor is het moeilijker om vet te verbranden.
- Verder toont dit onderzoek aan dat je gemiddeld 20% aankomt in gewicht als je ouder wordt en hetzelfde blijft eten.
Inhoudsopgave
Aanleiding onderzoek
Ouder worden gaat vaak gepaard met gewichtstoename en een verhoogde vetopslag. Dit komt onder andere doordat we vaak minder bewegen naarmate we ouder worden en onze spiermassa afneemt. Maar of de vetomzet, oftewel het vermogen om vetten op te slaan en te verwijderen, ook verandert is nog onbekend. Genoeg aanleiding voor de onderzoekers om dit beter in kaart brengen.
Het onderzoek
Tijdens dit onderzoek werden 44 vrouwen en 10 mannen in de leeftijd van 23 tot 62 jaar voor een periode tot 16 jaar gevolgd. Hierbij werd gekeken naar de vetverbranding in het vetweefsel. Daarnaast werden 41 vrouwen die bariatrische chirurgie ondergingen (een operatie met als doel gewichtsvermindering, zoals een maagband) ook voor gemiddeld 5 jaar gevolgd.
En wat bleek…
De respondenten breken minder snel vet af naarmate ze ouder worden. Terwijl het lichaam nog wél net zo makkelijk vet opslaat. De deelnemers die gedurende de studie, naar eigen zeggen, niets veranderden in hun eetpatroon kwamen zo’n 20% in gewicht aan.
En na de bariatrische chirurgie?
In de groep die onder het mes was geweest viel het op dat na de ingreep de snelheid van de vetafbraak toenam. Met als resultaat dat ze makkelijker afgevallen konden blijven dan degenen bij wie de vetafbraak al sneller was voor de operatie. Dit gold echter alleen voor de respondenten die voor de chirurgische ingreep langzaam vet afbraken.
Wat kunnen we met deze informatie?
Dit onderzoek geeft het nieuwe inzicht dat ons lichaam langzamer vet afbreekt naarmate we ouder worden. Dit biedt mogelijkheden om verder te zoeken naar andere manieren om obesitas te bestrijden.
Beperkingen onderzoek
Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit onderzoek, waaronder de volgende:
Ten eerste deden er weinig mensen mee aan dit onderzoek. Als er weinig respondenten mee doen aan een onderzoek vergroot dat het risico op afwijking door bijvoorbeeld toeval.
Ten tweede gaven de deelnemers zelf aan wat en hoeveel ze aten. Zulke zelfrapportage is gevoelig voor afwijkingen en kan onbetrouwbaar zijn.
Ten derde was het onderzoek, met uitzondering van de respondenten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan, geen interventiestudie, maar werden de deelnemers over een periode tot 16 jaar gevolgd. Bij een interventiestudie kijk je bijvoorbeeld of er wel of geen verschil in vetverbranding ontstaat bij het aanpassen van bepaalde eet- en/of beweeggewoonten. Op basis van dit onderzoek weten we nog niet of specifieke eet- of beweegpatronen de vertraging van de vetafbraak kan tegengaan. Er zijn wel andere onderzoeken die laten zien dat beweging mogelijk de vetafbraak versnelt.
In de toekomst zal hier meer onderzoek naar gedaan moeten worden om een beter beeld te krijgen.