Heeft een ongezond voedingspatroon invloed op je mentale gezondheid? Oftewel ben je op late leeftijd nog beter in staat op mentaal te presteren? Onderzoekers uit de Verenigde Staten gingen op onderzoek uit. Meer hierover lees je in dit artikel.
Wat is er al bekend over dit onderwerp?
- Eerder onderzoek gaf aan dat een mediterraan voedingspatroon (met onder andere veel volkorenproducten, groente, fruit, noten en olijfolie) samenhangt met een goede mentale gezondheid [1][2].
- Terwijl een voedingspatroon met veel bewerkte producten* daarentegen samenhangt met een slechtere mentale gezondheid[3]. Een kanttekening bij dit eerdere onderzoek is dat het vooral gedaan is onder ouderen. Voor de onderzoekers uit de Verenigde Staten was dit genoeg aanleiding om zo’n zelfde studie te doen onder jongeren.
Wat voegt dit onderzoek toe?
- Uit dit onderzoek komt naar voren dat jongvolwassenen met een gezond voedingspatroon op middelbare leeftijd beter functioneren op mentale testen.
Het onderzoek
Het huidige onderzoek begon in de jaren 1973-1974 kinderen te volgen. Gegevens over de eetgewoontes zijn tussen 1998 en 2001 verzameld. Tussen 2013 en 2016 zijn in totaal 516 respondenten onderworpen aan verschillende mentale testen. Op dit moment verzamelen onderzoekers nog steeds gegevens.
De resultaten
Uit dit onderzoek komt naar voren dat jongvolwassenen met een gezond voedingspatroon op middelbare leeftijd beter functioneren op mentale testen.
Een voedingspatroon met veel bewerkt vlees en het eten van gefrituurde producten daarentegen hing samen met een lagere score op mentaal functioneren. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zwaar bewerkte producten stoffen bevatten die de kans vergroten op kleine ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen mogelijk zorgen voor een afname van de mentale gezondheid.
Een ander interessant resultaat is dat de respondenten die de meeste volkorenproducten aten het hoogst scoorden op mentaal functioneren. De precieze verklaring hiervoor is nog onduidelijk.
Wil je meer weten over gezond eten? Dan gaat onze app 2.0 je zeker helpen. Bekijk hier FIT Premium: onze online omgeving met app en alle tools en kennis om jou te helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Op een manier die bij jou past!
Hoe serieus kan je dit onderzoek nemen?
Bij dit onderzoek zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen, waaronder de volgende:
Ten eerste is het mentaal functioneren en het voedingspatroon van de respondenten eenmalig gemeten. Hiermee kunnen veranderingen in het mentaal functioneren en het voedingspatroon niet worden vastgesteld. Ten tweede hebben de respondenten zelf hun voeding bijgehouden. De kans op een overschatting of onderschatting van de porties is altijd aanwezig. Ten slotte is er niet gecontroleerd voor bijvoorbeeld sociaal-economische status. Het kan zijn dat een laag inkomen en geldzorgen er vooral voor zorgen dat je slechter scoort op een mentale test. En niet zozeer dat een ongezond voedingspatroon de hoofdoorzaak is.
Voor een nog duidelijker beeld zou in verder onderzoek hier rekening mee moeten houden.