Het is populair onder verschillende atleten om antioxidanten (zoals vitamine C en E) te slikken om vermoeidheid tegen te gaan. Maar dit heeft niet alleen maar voordelen. Zo kan bijslikken namelijk de opbouw van spiermassa belemmeren. Hoe dit precies zit, legt dit nieuwe onderzoek je uit [1].
Aanleiding onderzoek
Tijdens een zware krachtsessie ontstaat vermoeidheid door de ophoping van reactieve zuurstofcomponenten in de spiercellen. Ook wel in het Engels reactive oxygen species genoemd. Om dit effect tegen te gaan slikken verschillende atleten antioxidanten, zoals vitamine C en E.
Deze reactieve zuurstofcomponenten spelen waarschijnlijk ook een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa [2][3][4]. En mogelijk belemmert het slikken van antioxidanten deze opbouw van spiermassa.
Het huidig onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp zijn er in dit onderzoek in totaal 33 jonge vrouwen met een leeftijd van tussen de 20 en 25 jaar geselecteerd. Het onderzoek duurde 10 weken en de deelnemers werden onderverdeeld in 3 groepen:
- de eerste groep (N=12) kreeg een vitaminesupplement
- groep 2 (N=11) kreeg een placebo
- de derde groep (N=10) is een controlegroep; zij kregen dus geen supplement of placebo.
De placebo- en vitaminesupplementgroepen ondergingen een krachttrainingsprogramma van 10 weken. De vitaminegroep kreeg gedurende de trainingsperiode 1 gram vitamine C en ongeveer 294 mg vitamine E per dag.
De resultaten
Uit dit onderzoek komt naar voren dat alleen de deelnemers uit de placebogroep meer vetvrije massa hadden aangezet en vetmassa hadden verloren. Dat de groep die vitamines slikte geen spiermassa opbouwde heeft waarschijnlijk te maken met dat suppletie van een hoge dosis van antioxidanten die de eiwitsynthese verlaagt. Met als gevolg dat het lichaam minder of geen spiermassa opbouwt.
Hoe serieus moet je dit onderzoek nemen?
Aan dit onderzoek kleven een aantal kanttekeningen, waaronder de volgende:
Ten eerste is de eiwitsynthese niet gemeten. Dit had meer inzicht gegeven in de processen die ten grondslag liggen aan spieropbouw.
Ten tweede kan het zo zijn dat vrouwen in de verschillende fasen van hun menstruatiecyclus anders reageren op een vitaminesupplement. Hier is geen rekening mee gehouden in dit onderzoek.
Ten derde is het onderzoek alleen uitgevoerd onder vrouwen. Mogelijk heeft het gebruik van antioxidanten bij mannen een andere uitwerking.
Verder zijn er geen gegevens bekend over het overige vitamine- en supplementengebruik van de respondenten gedurende en voor het onderzoek.
Ten slotte is er niet gekeken naar een verschil in de toename in kracht tussen de groepen.
Wil je meer weten over het gebruik van vitaminepillen? Lees dan dit artikel: Heb ik een multivitaminepil nodig?