Je voeding bijhouden in een voedingsapp lijkt vrij onschuldig; het geeft inzicht in je inname en dat kan je helpen wanneer je wilt afvallen of aankomen. Maar is je voeding loggen echt zo nuttig en onschuldig als het lijkt?
Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat gebruik van de voedingsapp MyFitnessPal (MFP) kan leiden tot een verstoorde relatie met eten. En dat kan je juist verder van je doel brengen.
Meer over dit onderzoek lees je in dit artikel.
Het onderzoek
Aan het betreffende onderzoek deden 122 mannen mee, die geworven zijn via fitnessgerelateerde social media-websites. Van de geselecteerde mannen gebruikte ongeveer 56 procent MFP.
Opvallend was dat MFP-gebruikers significant hoger scoorden op eetbuien en dichotoom denken; je zorgen maken om je uiterlijk/gewicht, eten als goed/fout categoriseren.
Verder gaf maar liefst 40 procent van de MFP-gebruikers aan dat zij zelf ook dachten dat MFP een belangrijke bijdrage leverde aan het ontwikkelen van een verstoorde relatie met eten.
Dit resultaat ligt in lijn met eerder onderzoek waarin vrouwelijke studenten waren oververtegenwoordigd. Ook binnen deze studie vonden de onderzoekers een samenhang tussen het gebruik van een voedingsapp en een verstoorde relatie met eten [2].
De interessante vraag is nu op welke manier MFP kan bijdragen aan een verstoorde relatie met eten.
De verklaringen voor deze relatie zijn nog niet helder, maar een mogelijkheid is dat gebruikers van MyFitnessPall de app gaan zien als een manier om hun eigenwaarde aan te ontlenen, waarbij er te veel aandacht wordt geschonken aan het lichaamsgewicht en het uiterlijk [3].
Doorschieten ligt op de loer; voor je het weet ben je te druk bezig met compenseren voor extra ingenomen calorieën. Dat kan resulteren in ongezond eet- en beweeggedrag, of je gaat bijvoorbeeld sociale activiteiten zoals uit eten gaan mijden. En daar wordt je vaak niet gelukkiger van.
Beperkingen onderzoek
Dit onderzoek heeft een aantal beperkingen. Ten eerste is het een zogenaamd cross-sectioneel onderzoek. Oftewel er heeft maar 1 meetmoment plaatsgevonden. Hierdoor kun je niet vaststellen of MFP oorzakelijk bijdraagt aan een verstoorde relatie met eten. Het kan namelijk ook zo zijn dat mensen die een verstoorde relatie hebben met eten neigen naar het (ongezonde) gebruik van een voedingsapp.
Ten tweede is niet doorgevraagd naar waaróm sommige respondenten vonden dat MFP kon bijdragen aan een verstoorde relatie met eten. Hierdoor mis je relevante informatie die kan bijdragen aan het blootleggen van een verklaring.
Wanneer heb je een verstoorde relatie met eten?
Wellicht gebruik je zelf een voedingsapp of ben je een professional die klanten adviseert om een app te gebruiken. Wanneer is het verstandig om iemand wel of niet te adviseren om een app te gebruiken?
Er zijn een aantal signalen die kunnen duiden op dat je in een bepaalde mate een verstoorde relatie hebt met eten. Waaronder de volgende:
- Je sluit voedingsproducten uit en deelt ze op in goed en slecht en kunt hier niet vanaf stappen.
- Je hebt weinig respect voor je eigen lichaam.
- Wanneer je geen app meer zou kunnen gebruiken om je voeding mee te loggen geeft je dit veel stress.
- Je beweegt vooral om te compenseren.
- Je bent vaak bezig met calorieën tellen en kunt dit niet goed loslaten.
Wanneer je op één of meer van deze vragen een ja scoort, dan is het goed om te leren het loggen van je voeding los te laten en meer op je gevoel te leren eten. Hoe je op je gevoel kunt eten lees je in dit artikel over intuïtief eten.
Ondervind je veel hinder van je gewicht en ervaar je een sterk negatief zelfbeeld? Dan raden wij het aan om contact te nemen met vrienden, familie of je huisarts. Er met iemand over praten die je vertrouwt kan al een verschil maken.
Wil je meer weten over het effect van een voedingsapp? Lees dan ook dit artikel: Val je makkelijker af door een voedingsapp?