Het Voedingscentrum heeft een nieuwe campagne in het leven geroepen. “Bak goed, bak goudgeel. Voor minder acrylamide” [1]. Maar wat is acrylamide, hoe krijgen we het binnen en waarom is het zo slecht voor ons? Ik zocht het voor jullie uit.
Wat is acrylamide?
We kennen acrylamide vooral als een stofje dat voorkomt in sigarettenrook. Maar acrylamide kan ook ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 °C. Tijdens deze verhitting reageert het aminozuur asparagine met de suikers in het product. Deze reactie zorgt voor die bruine kleur en die lekkere knapperige bite. Bij deze reactie kan acrylamide ontstaan [1][2].
Waar zit acrylamide in?
Acrylamide komt vooral voor in zetmeelrijke producten die verhit zijn. Denk aan patat, chips, aardappelkroketjes en gebakken aardappelen. Maar het kan ook voorkomen in koek, crackers, brood en zelfs in koffie [1][2].
Is acrylamide schadelijk?
Of een product schadelijk is hangt af van de hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt. Door de Europese Autoriteit voor Voedselverwerking (EFSA) worden deze hoeveelheden onderzocht. Op dit moment is het nog niet bekend wat de maximale veilige hoeveelheid acrylamide is die we dagelijks kunnen eten. Daarom is het advies om er zo min mogelijk van binnen te krijgen.
Maar als het niet bekend is wanneer acrylamide schadelijk is, hoe weten we dan of het ook daadwerkelijk schadelijk voor ons is? Uit onderzoek met dierproeven blijkt dat acrylamide schadelijk is voor dieren en kanker kan veroorzaken. Bij mensen zijn er wel aanwijzingen dat acrylamide ook kankerverwekkend kan zijn. Al is het bewijs hiervoor nog gering [1][2][3]. Het advies om te minderen met acrylamide is dan ook gebaseerd op dierstudies. Of dierstudies heel erg betrouwbaar zijn om conclusies uit te kunnen trekken lees je hier.
Hoe krijg je minder acrylamide binnen?
Ondanks dat het bewijs nog niet erg overtuigend is, kan het geen kwaad om op je acrylamide-inname te letten. Hoe zorg je ervoor dat je minder van dit mogelijk kankerverwekkende stofje binnenkrijgt? Een aantal tips:
- Neem bij uitzondering gefrituurde producten zoals friet en chips. Is nog goed voor de lijn ook. 🙂
- Eet gevarieerd. Op die manier eet je niet onbewust een product dat mogelijk veel acrylamide levert.
- Bak je aardappelen en friet goudgeel in plaats van bruin.
- Let ook op je geroosterde broodje: rooster het niet te donker.
- Frituur geen ovenfriet, hier zit meer suiker in waardoor er meer acrylamide ontstaat.
- Snijd je zelf je friet? Kook deze dan kort voor het frituren of bakken.
- Bewaar je aardappelen donker en koel, maar niet in de koelkast [1].