Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
acrylamide
FIT.nl / Nieuws / Moeten we oppassen met acrylamide?

Nieuws

Moeten we oppassen met acrylamide?

Nieuws

Wat is acylamide, hoe krijgen we het binnen en waarom is het zo slecht voor ons? Diëtiste Neeke zocht het uit. Lees het hier!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 18 februari 2019
Laatste update: 18 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe campagne in het leven geroepen. “Bak goed, bak goudgeel. Voor minder acrylamide” [1]. Maar wat is acrylamide, hoe krijgen we het binnen en waarom is het zo slecht voor ons? Ik zocht het voor jullie uit. 

Wat is acrylamide?

We kennen acrylamide vooral als een stofje dat voorkomt in sigarettenrook. Maar acrylamide kan ook ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 °C. Tijdens deze verhitting reageert het aminozuur asparagine met de suikers in het product. Deze reactie zorgt voor die bruine kleur en die lekkere knapperige bite. Bij deze reactie kan acrylamide ontstaan [1][2].

Waar zit acrylamide in?

Acrylamide komt vooral voor in zetmeelrijke producten die verhit zijn. Denk aan patat, chips, aardappelkroketjes en gebakken aardappelen. Maar het kan ook voorkomen in koek, crackers, brood en zelfs in koffie [1][2].

Is acrylamide schadelijk?

Of een product schadelijk is hangt af van de hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt. Door de Europese Autoriteit voor Voedselverwerking (EFSA) worden deze hoeveelheden onderzocht. Op dit moment is het nog niet bekend wat de maximale veilige hoeveelheid acrylamide is die we dagelijks kunnen eten. Daarom is het advies om er zo min mogelijk van binnen te krijgen.

Maar als het niet bekend is wanneer acrylamide schadelijk is, hoe weten we dan of het ook daadwerkelijk schadelijk voor ons is? Uit onderzoek met dierproeven blijkt dat acrylamide schadelijk is voor dieren en kanker kan veroorzaken. Bij mensen zijn er wel aanwijzingen dat acrylamide ook kankerverwekkend kan zijn. Al is het bewijs hiervoor nog gering [1][2][3]. Het advies om te minderen met acrylamide is dan ook gebaseerd op dierstudies. Of dierstudies heel erg betrouwbaar zijn om conclusies uit te kunnen trekken lees je hier.

Hoe krijg je minder acrylamide binnen?

Ondanks dat het bewijs nog niet erg overtuigend is, kan het geen kwaad om op je acrylamide-inname te letten. Hoe zorg je ervoor dat je minder van dit mogelijk kankerverwekkende stofje binnenkrijgt? Een aantal tips:

  • Neem bij uitzondering gefrituurde producten zoals friet en chips. Is nog goed voor de lijn ook. 🙂
  • Eet gevarieerd. Op die manier eet je niet onbewust een product dat mogelijk veel acrylamide levert.
  • Bak je aardappelen en friet goudgeel in plaats van bruin.
  • Let ook op je geroosterde broodje: rooster het niet te donker.
  • Frituur geen ovenfriet, hier zit meer suiker in waardoor er meer acrylamide ontstaat.
  • Snijd je zelf je friet? Kook deze dan kort voor het frituren of bakken.
  • Bewaar je aardappelen donker en koel, maar niet in de koelkast [1].
Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: een verlaagde eiwitinname gevaarlijk voor je spiermassa?

    Onderzoek: een verlaagde eiwitinname gevaarlijk voor je spiermassa?

    Door Jeroen van der Mark
  • Vitamine D-supplementen dragen niet bij aan gezondere botten

    Vitamine D-supplementen dragen niet bij aan gezondere botten

    Door Neeke Smit
  • Onderzoek: Wil je meer trainen en afvallen? Sport op vaste tijden!

    Onderzoek: Wil je meer trainen en afvallen? Sport op vaste tijden!

    Door Neeke Smit
  • Onderzoek: Moeite om met verleidingen om te gaan? Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst!

    Onderzoek: Moeite om met verleidingen om te gaan? Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst!

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Voedingscentrum (2019) Bak goed, bak goudgeel. Voor minder acrylamide. Geraadpleegd op 7-2-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/acrylamide-bak-goed-bak-goudgeel.aspx

[2]

E. Hartman (2006) Mens en voeding.

[3]

EFSA (2015) Acrylamide in food is a public health concern. Geraadpleegd op 7-2-2019 via http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150604

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact