Een voedingsapp is een populaire tool om mee af te vallen. Maar hoe effectief is zo’n app eigenlijk voor gewichtsverlies? Ik zocht het voor je uit.
Hoe helpt een voedingsapp om af te vallen?
Een voedingsapp zoals die van FIT Premium is een handig hulpmiddel, omdat het je inzicht geeft in je eetpatroon. Als je je voeding logt krijg je bijvoorbeeld feedback over:
- Hoeveel kilocalorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten je op een dag eet en drinkt.
- Op welke momenten/dagen je bijvoorbeeld te veel eet.
- Welke eetgewoontes ervoor zorgen dat je te veel eet.
Deze feedback helpt om je gedrag bij te sturen, zodat je niet te veel eet en dus kunt afvallen. Maar de vraag is of deze feedback ook daadwerkelijk helpt om gewicht te verliezen op de lange termijn.
De onderzoeksresultaten
Verschillende onderzoeksresultaten laten een positief effect zien van een voedingsapp op vetverlies, althans op de korte termijn.
Zo komt in een onderzoek uit 2017 naar voren dat de respondenten die 5 dagen per week hun voeding logden significant meer afvielen dan de respondenten die hun voeding minder dagen per week bijhielden [1]. Een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek is dat de respondenten zelf hun voeding bijhielden. Hierbij bestaat het gevaar van onderrapportage. Je ziet namelijk vaak dat deelnemers in onderzoeken niet alles noteren wat ze eten.
Ook in een systematisch literatuuronderzoek uit 2019 komt naar voren dat respondenten met een chronische ziekte die een voedingsapp gebruikten gemiddeld genomen 2,45 kilogram meer afvielen dan de mensen die geen app gebruikten [2]. Ook de tailleomtrek nam gemiddeld met 2,54 centimeter meer af.
Een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek is dat er weinig bekend is over de effectiviteit op de langere termijn van het gebruik van een voedingsapp om af te vallen. En vooral ook of een voedingsapp je helpt om op gewicht te blijven nadat je bent afgevallen. Dat is namelijk een groot probleem waar veel mensen tegenaan lopen. Verder is er binnen deze studie alleen gekeken naar mensen met een chronische ziekte. Het kan zijn dat het gebruik van een voedingsapp bij gezonde mensen tot andere resultaten leidt.
Verder is het belangrijk om te vermelden dat er mogelijk sprake is van de zogenaamde publication bias bij het onderzoek naar dit onderwerp. Publication bias is een vertekening van wetenschappelijk onderzoek, waarbij (meestal) de positieve resultaten wél gepubliceerd worden, maar negatieve of onduidelijke resultaten niet gepubliceerd worden. Dit maakt het lastiger om betrouwbare uitspraken te doen.
Ons advies
Wij denken dat een voedingsapp zeker waardevol kan zijn, mits je het op een goede manier inzet. Het moet bijvoorbeeld geen vervanging worden van een dieet. Zie een voedingsapp in plaats daarvan vooral als een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Om vervolgens nieuwe eetgewoontes aan te leren, zodat je eetgedrag langdurig verandert. Daarnaast is het belangrijk om een goed plan te bedenken, zodat je niet weer terugvalt in oude gewoontes.
Meer weten over hoe je nieuwe eetgewoontes aanleert en hoe je blijvend kunt afvallen? Dat lees je in ons boek SLANKER. Ook goed om te weten: bij FIT Premium hoort niet alleen een voedingsapp, maar ook cursussen en stappenplannen voor het aanleren van gezondere gewoontes, spieropbouw en afslanken. Ook kun je hier je trainingsplan geheel naar jouw wensen mee opstellen, en stap voor stap volgen in de gym of thuis. Meer over FIT Premium lees je hier.