Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          3 tips hoe je meer vooruitgang boekt in de sportschool

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
boontjes-lectine
FIT.nl / Afvallen / Lectine: de nieuwe dieethype?

Afvallen

Lectine: de nieuwe dieethype?

Afvallen

Na koolhydraten en gluten is er een andere voedingsstof onder vuur komen te liggen: lectine. Maar is lectine wel zo gevaarlijk? Lees het hier.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 20 augustus 2018
Laatste update: 20 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Na het vermijden van koolhydraten en gluten is er een andere voedingsstof onder vuur gekomen: lectine. Een grote hype in Amerika die mogelijk net als de eerste twee komt overwaaien naar ons land. Cardioloog en hartchirurg Steven Gundry waarschuwt ons voor lectine. In zijn nieuwe boek ‘The plant paradox’ schrijft hij over de gevaren van dit stofje. Maar is lectine wel zo gevaarlijk?

Het korte antwoord: Lectine is potentieel giftig in een te hoge dosering. Het verkeerd bewaren en bereiden van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op klachten verhogen. Zo bevatten rauwe bonen een grote hoeveelheid lectine. Door op de juiste manier met je voeding om te gaan zorg je ervoor dat het risico op een lectinevergiftiging nihil is. De gezondheidsvoordelen van groenten, aardappelen en (peul)vruchten wegen ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s [1].

Wat is lectine

Lectine is een plantaardig eiwit. Het behoort tot de plantengifstoffen. Dit zijn gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde planten. Dit om de plant te beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden. Ze kunnen voorkomen in de bladeren, stengels, vruchten, wortels en knollen. Via onze voeding krijgen we lectine binnen via groenten, aardappelen, (peul)vruchten en kruiden [1].

Is lectine giftig?

Het korte antwoord: ja, als je er te veel van binnenkrijgt. Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1]. Daarnaast kan lectine zich binden met andere voedingsstoffen die daardoor minder goed worden opgenomen. Hiervoor zijn wel zeer grote hoeveelheden lectine nodig [2].

Maar Gundry gaat nog een stapje verder. Hij stelt dat er een chemische oorlog in je lichaam ontstaat als je lectines eet. Dit heeft ontstekingsreacties als gevolg, die kunnen leiden tot gewichtstoename en ernstige gezondheidsproblemen. De hartchirurg benoemt daarbij ook de beschadigingen aan de darmwand, en noemt als gevolg een lekkende darm waardoor ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen [3]. Zijn advies is dan ook om lectine compleet te vermijden. Hij belooft dat je dan kan genezen van bijna alle ziektes die je kunt bedenken: auto-immuunziekten, kanker, hartziekten, gewichtsproblemen, psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen zoals Parkinson, dementie en gevoelloosheid.

Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: kloppen als deze statements, of gaat het om een commercieel gewin?

Is lectine gevaarlijk?

Het is duidelijk dat lectine een giftige stof is, maar is het dan ook gevaarlijk? Elke stof is immers in zekere hoeveelheid giftig. Ook met lectine lijkt het als je kijkt naar de dosis wel mee te vallen. Via de voeding krijg je normaal gesproken veel minder lectine binnen dan de hoeveelheid die schadelijk is. De kans dat je daadwerkelijk ziek wordt is dus klein. Naast dat de hoeveelheid lectine in de voeding laag is, worden veel plantengifstoffen afgebroken tijdens het koken en beschermt je lichaam je tegen deze gifstof [1].

Veel uitspraken die Gundry maakt in zijn boek zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat aardappelen en tomaten ontstekingen veroorzaken, terwijl er juist veel bewijs is dat tomaten ontstekingen tegengaan [4]. Het is jammer dat weer een arts een boek schrijft met veel niet bewezen uitspraken en onwaarheden. Het brengt vooral veel verwarring met zich mee. Daarbij is het duidelijk dat het een goed verdienmodel is voor Gundry, gezien de extreem dure supplementen die hij adviseert bij zijn dieet…

Tips om vergiftiging te voorkomen

Lectine is potentieel giftig in een te hoge dosering. Het verkeerd bewaren en bereiden van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op klachten verhogen. Zo bevatten rauwe bonen een grote hoeveelheid lectine. Door op de juiste manier met je voeding om te gaan zorg je er voor dat het risico op een lectinevergiftiging nihil is. De gezondheidsvoordelen van groenten, aardappelen en (peul)vruchten wegen ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s [1]. Met onderstaande tips is het risico op nadelige effecten van lectine, of andere plantengifstoffen, te verwaarlozen:

  • Eet gevarieerd, niet alleen om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook om te voorkomen dat je niet elke dag dezelfde gifstof binnenkrijgt.
  • Bewaar groenten volgens de voorschriften. De vorming van solanine, een andere plantengifstof, voorkom je door aardappelen koel, donker en droog te bewaren.
  • Bereid je groenten volgens de voorschriften.
  • Gebruik kruiden met mate en gebruik niet steeds dezelfde kruiden.
Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Wat werkt het beste om af te vallen? Sporten of minder eten?

    Wat werkt het beste om af te vallen? Sporten of minder eten?

    Door Neeke Smit
  • Wat zijn de beste sporten om calorieën te verbranden?

    Wat zijn de beste sporten om calorieën te verbranden?

    Door Jeroen van der Mark
  • Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

    Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

    Door Neeke Smit
  • Moet je tijdens het afvallen meer eiwitten eten?

    Moet je tijdens het afvallen meer eiwitten eten?

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

van Buul, V. J., & Brouns, F. J. (2014). Health effects of wheat lectins: A review. Journal of Cereal Science, 59(2), 112-117.

[2]

Dang, L., & Van Damme, E. J. (2015). Toxic proteins in plants. Phytochemistry, 117, 51-64.

[3]

Gundry, S. (2017) The plant paradox. New York: HarperCollins Publishers Inc.

[4]

Ghavipour, M., Saedisomeolia, A., Djalali, M., Sotoudeh, G., Eshraghyan, M. R., Moghadam, A. M., & Wood, L. G. (2013). Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females. British Journal of Nutrition, 109(11), 2031-2035.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact