FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
boontjes-lectine
FIT.nl / Afvallen / Lectine: de nieuwe dieethype?

Afvallen

Lectine: de nieuwe dieethype?

Afvallen

Na koolhydraten en gluten is er een andere voedingsstof onder vuur komen te liggen: lectine. Maar is lectine wel zo gevaarlijk? Lees het hier.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 20 augustus 2018
Laatste update: 21 augustus 2018
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Na het vermijden van koolhydraten en gluten is er een andere voedingsstof onder vuur gekomen: lectine. Een grote hype in Amerika die mogelijk net als de eerste twee komt overwaaien naar ons land. Cardioloog en hartchirurg Steven Gundry waarschuwt ons voor lectine. In zijn nieuwe boek ‘The plant paradox’ schrijft hij over de gevaren van dit stofje. Maar is lectine wel zo gevaarlijk?

Het korte antwoord: Lectine is potentieel giftig in een te hoge dosering. Het verkeerd bewaren en bereiden van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op klachten verhogen. Zo bevatten rauwe bonen een grote hoeveelheid lectine. Door op de juiste manier met je voeding om te gaan zorg je ervoor dat het risico op een lectinevergiftiging nihil is. De gezondheidsvoordelen van groenten, aardappelen en (peul)vruchten wegen ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s [1].

Wat is lectine

Lectine is een plantaardig eiwit. Het behoort tot de plantengifstoffen. Dit zijn gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde planten. Dit om de plant te beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden. Ze kunnen voorkomen in de bladeren, stengels, vruchten, wortels en knollen. Via onze voeding krijgen we lectine binnen via groenten, aardappelen, (peul)vruchten en kruiden [1].

Is lectine giftig?

Het korte antwoord: ja, als je er te veel van binnenkrijgt. Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1]. Daarnaast kan lectine zich binden met andere voedingsstoffen die daardoor minder goed worden opgenomen. Hiervoor zijn wel zeer grote hoeveelheden lectine nodig [2].

Maar Gundry gaat nog een stapje verder. Hij stelt dat er een chemische oorlog in je lichaam ontstaat als je lectines eet. Dit heeft ontstekingsreacties als gevolg, die kunnen leiden tot gewichtstoename en ernstige gezondheidsproblemen. De hartchirurg benoemt daarbij ook de beschadigingen aan de darmwand, en noemt als gevolg een lekkende darm waardoor ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen [3]. Zijn advies is dan ook om lectine compleet te vermijden. Hij belooft dat je dan kan genezen van bijna alle ziektes die je kunt bedenken: auto-immuunziekten, kanker, hartziekten, gewichtsproblemen, psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen zoals Parkinson, dementie en gevoelloosheid.

Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: kloppen als deze statements, of gaat het om een commercieel gewin?

Is lectine gevaarlijk?

Het is duidelijk dat lectine een giftige stof is, maar is het dan ook gevaarlijk? Elke stof is immers in zekere hoeveelheid giftig. Ook met lectine lijkt het als je kijkt naar de dosis wel mee te vallen. Via de voeding krijg je normaal gesproken veel minder lectine binnen dan de hoeveelheid die schadelijk is. De kans dat je daadwerkelijk ziek wordt is dus klein. Naast dat de hoeveelheid lectine in de voeding laag is, worden veel plantengifstoffen afgebroken tijdens het koken en beschermt je lichaam je tegen deze gifstof [1].

Veel uitspraken die Gundry maakt in zijn boek zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat aardappelen en tomaten ontstekingen veroorzaken, terwijl er juist veel bewijs is dat tomaten ontstekingen tegengaan [4]. Het is jammer dat weer een arts een boek schrijft met veel niet bewezen uitspraken en onwaarheden. Het brengt vooral veel verwarring met zich mee. Daarbij is het duidelijk dat het een goed verdienmodel is voor Gundry, gezien de extreem dure supplementen die hij adviseert bij zijn dieet…

Tips om vergiftiging te voorkomen

Lectine is potentieel giftig in een te hoge dosering. Het verkeerd bewaren en bereiden van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico op klachten verhogen. Zo bevatten rauwe bonen een grote hoeveelheid lectine. Door op de juiste manier met je voeding om te gaan zorg je er voor dat het risico op een lectinevergiftiging nihil is. De gezondheidsvoordelen van groenten, aardappelen en (peul)vruchten wegen ruimschoots op tegen de mogelijke risico’s [1]. Met onderstaande tips is het risico op nadelige effecten van lectine, of andere plantengifstoffen, te verwaarlozen:

  • Eet gevarieerd, niet alleen om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook om te voorkomen dat je niet elke dag dezelfde gifstof binnenkrijgt.
  • Bewaar groenten volgens de voorschriften. De vorming van solanine, een andere plantengifstof, voorkom je door aardappelen koel, donker en droog te bewaren.
  • Bereid je groenten volgens de voorschriften.
  • Gebruik kruiden met mate en gebruik niet steeds dezelfde kruiden.

Referenties

[1] Vincent J. van Buul, Fred J.P.H. Brouns (2014) Health effects of wheat lectins: A review. Geraadpleegd op 21-8-2018 via https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521014000228?via%3Dihub
[2] Dang, L., & Van Damme, E. J. (2015). Toxic proteins in plants. Phytochemistry, 117, 51-64.
[3] Gundry, S. (2017) The plant paradox. New York: HarperCollins Publishers Inc.
[4] Ghavipour, M., Saedisomeolia, A., Djalali, M., Sotoudeh, G., Eshraghyan, M. R., Moghadam, A. M., & Wood, L. G. (2013). Tomato juice consumption reduces systemic inflammation in overweight and obese females. British Journal of Nutrition, 109(11), 2031-2035.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Wat werkt het beste om af te vallen? Sporten of minder eten?

    Wat werkt het beste om af te vallen? Sporten of minder eten?

    Door Neeke Smit
  • Wat is de beste methode om vet te verbranden?

    Wat is de beste methode om vet te verbranden?

    Door Erik Huizenga
  • Fat-burn-zone: Feit of Fabel?

    Fat-burn-zone: Feit of Fabel?

    Door Jeroen van der Mark
  • 8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

    8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

    Door Erik Huizenga

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact