Hardnekkige gewoontes veranderen is lastig. Je hebt jezelf bijvoorbeeld voorgenomen om 2 keer per week te gaan sporten, maar je merkt na een aantal weken dat je moeite hebt om het vol te houden. Hoe komt het dat je oorspronkelijke motivatie een stuk minder wordt? En belangrijker: wat doe je hieraan?
Waarom is het zo lastig om gedrag vol te houden?
Een nieuwe gewoonte aanleren duurt al snel weken tot maanden, en dat gaat de meeste mensen niet snel genoeg. Ook zie je dat veel mensen te veel dingen tegelijk willen veranderen. Uiteindelijk lukt het niet meer om je overal 100% voor in te zetten, en zo val je weer terug in je oude gedrag.
Wat werkt wel?
Neem niet te veel hooi op je vork en verander je leefstijl stapje voor stapje. Wees dus niet te ambitieus. Zo voorkom je te veel weerstand en krijg je meer zelfvertrouwen.
Een voorbeeld: je wilt én stoppen met roken, meer sporten en gezonder eten.
Focus je dan niet op alle drie de doelen tegelijk, maar kies één gewoonte die je wilt aanpassen. Focus je bijvoorbeeld allereerst op het stoppen met roken. Sporten is bijvoorbeeld een stuk comfortabeler als je niet rookt. Ook je smaakvermogen verbetert als je stopt, waardoor gezond eten nog lekkerder wordt ook. Als het je gelukt is rookvrij te worden, kun je de focus leggen op gezonder eten of meer bewegen.
Leg je vorderingen vast
Een van de beste adviezen die ik je mee wil geven is om je vorderingen bij te houden. Dit kan eenvoudig door de gedraging waaraan je wilt werken op te schrijven en dagelijks bij te houden hoe het ermee is gegaan.
Om je op weg te helpen kun je hier gratis een handig document downloaden waarmee je je vorderingen kunt bijhouden. Waarom we deze aanpak écht aanraden lees je in het volgende artikel over resultaten monitoren.
Hoe weet ik of een gedraging een automatisme is geworden?
Nu vraag je je misschien af: hoe weet ik dan of nieuwe gewenste gedraging al een gewoonte is geworden? Met de hier te downloaden vragenlijst kun je daar een goede inschatting van maken. Hierbij geldt: hoe hoger de score, hoe groter de kans dat een gedraging een gewoonte is geworden.
Ik ben benieuwd of deze tips je helpen. Laat het ons gerust weten hieronder in een reactie of in de FIT.nl community!