Het nieuwe jaar staat voor de deur: voor veel mensen weer tijd om nieuwe voornemens te maken. Helaas lukt het 80 procent niet om deze goede voornemens succesvol af te ronden.
Maar hoe zorg je dat je komend jaar wel je goede voornemens haalt? Je verdubbelt je kans door je doelen op te schrijven! In dit artikel leg ik je uit hoe je dit het beste doet.
Waarom realiseert maar 20 procent hun goede voornemens?
Het eerste punt waar het bij bijna iedereen fout gaat: de oude hardnekkige gewoontes. Dit komt door de macht van de gewoontes. Oftewel, wat je vaak doet, denkt of voelt zul je bij gelijke omstandigheden blijven herhalen.
Je herkent dit vast wel: je hebt stress of een lange dag en als je thuis bent plof je neer en start je met lekker eten. Dit doe je vaak zonder dat je het doorhebt. Bijvoorbeeld een bepaalde omgeving, emotie en tijdstip kan zo’n gewoonte in gang zetten.
Daarnaast heb je als gaat afvallen of gezonder eten niet direct resultaat. Dit duurt namelijk een tijd. Aan de andere kant word je in de supermarkt wel dagelijks gebombardeerd met allerlei aanbiedingen van lekkere snacks. Dit maakt het lastig om elke keer nee te zeggen.
Uiteindelijk zul je dit niet volhouden en ga je voor de bijl. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen en neemt het risico op een terugval verder toe.
Een andere hele belangrijke reden is het ontbreken van een duidelijk plan. Je spreekt goede voornemens wel uit, maar schrijft niet concreet op hoe je het wilt gaan aanpakken. Hierdoor heb je geen idee hebt of je op de goede weg bent. Je hebt het gevoel dat je maar wat doet. Dit werkt ook niet motiverend.
Ten slotte zijn veel doelen die we stellen onrealistisch! Na een paar weken kom je erachter dat het te hoog gegrepen is.
Het bijhouden van je doelen
Kortom het is belangrijk om er voor te zorgen dat je een duidelijk stappenplan hebt, motivatie haalt uit het proces en bewust bent dat je niet in oude gewoontes terugvalt!
Een goede manier dat je hierbij helpt is door je doelen op te schrijven. Hierdoor krijg je namelijk een veel beter idee of je op de juiste weg bent en of bij moet sturen. Je denkt nu wellicht het opschrijven van mijn doelen dat klinkt nogal schools.
Geloof me het werkt echt! Want de klanten die ik coach en dit voor zichzelf bijhouden, behalen veel sneller resultaat.
Een belangrijke reden waarom het bijhouden van je gewoontes zo goed werkt is omdat je veel beter zicht krijgt op je progressie. Je ziet bijvoorbeeld dat het je al vijf dagen is gelukt om voldoende te bewegen. Alleen dat al geeft je een goed gevoel, los van of je wel of niet afvalt. Of ben je te veel aan het snoepen, dan word je hier gelijk bewust van. En kun je hier maatregelen voor treffen.
Daarnaast werkt het bijhouden van je doelen als een reminder. Als je langs de koelkast loopt wordt je er bijvoorbeeld aan herinnerd om tijdens de lunch een half uurtje te wandelen. Ook dit is heel handig, omdat we in alle drukte nog wel eens vergeten om aan onze goede voornemens te houden. Of zoals ik al eerder aangaf op de automatische piloot naar de kantine lopen.
Hoe pas ik dit toe in de praktijk?
Voorbeeld van een client:
In dit voorbeeld wil Danny graag gezonder voor zichzelf zorgen. Een van zijn strategieën is om anders te gaan eten.
Hij is er via het bijhouden van een eetdagboek achter gekomen dat hij vooral tijdens het avondeten te veel at. Dit heeft mede te maken dat als de pan voor zijn neus staat hij de neiging heeft om nog een keer extra op te scheppen. Zijn plan is dat hij voortaan het eten in de keuken opschept. Hij formuleert dit doel SMART. Zijn beloning is dat hij zichzelf na 1 week trakteert op een avondje naar de bioscoop.
Hij heeft dit doel op een papier opgeschreven.
Doel: Voortaan schep ik mijn eten in de keuken op.
Eerste dag: gelukt
Tweede dag: gelukt
Dag 3: gelukt
etc.
Start jouw experiment
Ik nodig je uit om 1 gewoonte te gaan veranderen en 1 week te gaan monitoren. Welke gewoonte kies jij uit? Begin met een gewoonte die makkelijk te veranderen is. Welke beloning ga je aan dit doel koppelen?
Voorbeelden:
- Parkeer je auto 5 minuten van je werk. Hierdoor beweeg je dagelijks 10 minuten extra.
- Ik ga een week geen suiker bij de koffie doen.
Belangrijk: Ik raad het aan om je gedrag en plannen op te schrijven in plaats van het proberen te onthouden. Dit werkt veel beter.