Je loopt langs een bakkerij en krijgt spontaan zin in een lekkere snack. Voor je het weet sta je met een donut in je hand. De donut smaak heerlijk, maar je voelt je daarna al snel schuldig. Je had immers als doel af te vallen en die donut saboteert nogal.
Maar er zijn oplossingen hiervoor. Zo laat nieuw onderzoek zien dat het denken aan een leuke gebeurtenis in de toekomst je kan helpen om je impulsieve brein te temmen.
Niet heel lang geleden was er in de westerse wereld niet altijd voedsel beschikbaar. Het was dan ook onlogisch om calorierijk voedsel te laten liggen, omdat er een grote kans was dat je de dagen erop niks te eten kon vinden.
Maar vandaag de dag, in de huidige verleidelijke en dikmakende omgeving, zit ons brein ons eerder in de weg dan dat het ons een handje meehelpt.
Helaas kunnen we onze saboterende omgeving niet zomaar veranderen. Maar gelukkig kun je je impulsieve brein via een aantal strategieën wel beter leren te temmen. Het zogenaamde ‘episodic future thinking’ is één daarvan.
Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst
Bij ‘episodic future thinking’ (episodisch toekomstdenken) denk je aan een leuke gebeurtenis in de toekomst of fantaseer je bijvoorbeeld over hoe je je in de toekomst veel fitter voelt [1][2]. Door je te richten op de toekomst stimuleer je abstract denken. Dit kan ervoor zorgen dat je brein meer waarde gaan toekennen aan de toekomst. Met als mogelijk gevolg dat je minder in de ban bent van je impulsen.
Onder andere onderzoekers van de universiteit van Maastricht hebben laten zien dat het denken aan positieve vooruitzichten bij mensen met obesitas kan resulteren in minder impulsieve beslissingen [1][2]. Dit zou kunnen bijdragen aan een lagere energie-inname.
Episodic future thinking werkt als volgt
Stel je bent op een feestje en je ziet een schaal met heerlijke chocolaatjes voor je neus staan. Bij episodic future thinking plaats je jezelf in de toekomst en richt je je gedachten op een positieve gebeurtenis, zoals een vakantie of hoe je je in de toekomst veel fitter voelt door alle inspanning die je nu verricht. Belangrijk is om het beeld zo levendig mogelijk te maken.
Een voorbeeld: je denkt aan hoe je ontspannen op een leuk terrasje in Italië zit en hoe de zeelucht je een vrij gevoel geeft.
Het is belangrijk om hierin te oefenen. Zo’n nieuwe vaardigheid aanleren gaat namelijk niet in één dag.
Naast episodic future thinking zijn er nog meer strategieën om met verleidingen om te gaan. Meer hierover lees je in het volgende artikel over minder snacken.
Ik ben benieuwd welke strategieën jij gebruikt om verleidingen de baas te zijn. Laat het ons en anderen vooral weten in het de FIT.nl community!