Vind je het lastig om van je vakantie te genieten en tocht gezond te blijven eten? In dit artikel vind je acht tips die je helpen om makkelijker maat te houden op reis.
Inhoudsopgave
Tip 1: Behoud structuur in je eetpatroon
Ik raad je aan om tijdens de vakantie zo veel mogelijk structuur te behouden in je eetpatroon en niet heel anders te gaan eten. Hiermee voorkom je dat je de hele dag door steeds her en der wat in je mond stopt, zonder eigenlijk door te hebben hoeveel energie je zo binnenkrijgt. Daarmee verklein je de kans dat je elke dag te veel eet.
Tip 2: Eet rustig en geniet van het eten
Een vakantie is natuurlijk voor de meeste mensen dé gelegenheid om de lokale specialiteiten en snacks uit te proberen. En dat zijn doorgaans meestal juist calorierijke en minder gezonde voedingsmiddelen. Voor een keer is dat natuurlijk niet erg. In het geval je minder gezonde producten eet, maak er dan een momentje van en eet vooral rustig. Schuif die nacho’s of tapas niet zo naar binnen zonder er bewust van te genieten. Zo heb je beter door wanneer je genoeg hebt gehad.
Tip 3: Houd nog wat ruimte over in je maag
Prop jezelf niet helemaal vol bij elke maaltijd. Zorg er dus voor dat je nog wat ruimte overhoudt in je maag. Dat maakt actieve uitstapjes na het eten ook vaak net wat prettiger. En je voorkomt de bekende after dinner dip, die vaak volgt na een flinke maaltijd.
Meer weten over hoe je die dip na het eten voorkomt? Lees hier ons artikel over de after lunch / after dinner dip.
Tip 4: Pas op met het ‘alles of niets’-denken
Een grote valkuil is het zogenoemde ‘alles of niets’-denken. Bijvoorbeeld: je eet twee dagen wat meer dan je had voorgenomen en en je denkt “nu maakt het toch niets meer uit”. Dit is natuurlijk niet waar. Je kunt beter twee dagen te veel eten dan óók nog de dagen of weken erna. Pak de gezonde balans zo snel mogelijk weer op en probeer een terugval te voorkomen.
Tip 5: Eet voldoende groente
Een handige manier om ervoor te zorgen dat je sneller vol zit is door voldoende groente te eten. Ik adviseer mensen die ik begeleid vaak om ervoor te zorgen dat ongeveer de helft van een normaal bord uit groente bestaat. Ga je uit eten en kook je dus niet zelf? Vraag om extra veel groente bij het restaurant en/of bestel nog een salade erbij.
Tip 6: Let op met de tussendoortjes en kies slim
Je krijgt vaak meer calorieën binnen dan je denkt, vooral op vakantie. Vaak heb je bij het uit eten gaan bijvoorbeeld weinig controle over hoe een maaltijd wordt bereid, en hoeveel calorieën deze bevat. Tussendoortjes kunnen hierbij ook een flinke duit in het zakje doen. Zeker op vakantie in een nieuw land is het verleidelijk om onbekende snacks uit te proberen. Je bent er immers maar één keer… Het helpt in dit geval om meer bewust te zijn van wat je eet. Neem liever geen snacks tijdens momenten dat je wat anders aan het doen bent dan eten. Wanneer je je aandacht meer richt op wat je eet kun je beter registreren hoe vol je zit.
Als je zin hebt in iets lekkers of het uitproberen van een nieuwe snack, deel dan bijvoorbeeld een portie met iemand anders. Of kies voor de optie met de minste calorieën. Ga bijvoorbeeld voor waterijs in plaats van roomijs. Wil je meer tips over hoe je slimme keuzes kunt maken tijdens bijvoorbeeld het uit eten gaan? Lees dan het volgende artikel over wat te doen bij feestjes, buiten de deur en borrels?
Tip 7: Matig met alcohol en drink voldoende water
Drink voldoende water en wees matig met alcohol. Alcoholische drankjes bevatten veel calorieën en alcohol zorgt er daarnaast vaak voor dat je losser wordt en eerder snackt. Drink genoeg water zodat je niet uitdroogt. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat het drinken van water tijdens en voor een maaltijd er voor kan zorgen dat je sneller een vol gevoel ervaart [1].
Tip 8: Neem gezonde tussendoortjes mee voor onderweg
Ga je een tijdje op pad, bijvoorbeeld voor een lange wandeling of excursie? Het is slim om van tevoren je tussendoortjes of lunch voor te bereiden. Anders heb je afhankelijk van het lokale aanbod, en met een beetje pech komt dat neer op een ongezonde zwaar bewerkte lunch van een tankstations.
Pak na de vakantie de draad weer op
De eerste dagen na de vakantie kunnen wat zwaarder zijn, omdat je een tijdje afgeweken hebt van je normale eetpatroon en daar nu aan gewend bent geraakt. Maar pak de draad zo snel mogelijk weer op. Na een aantal dagen zit je vaak weer in het gezonde ritme.
Handige trainingstips
Ben je bang spiermassa te verliezen op vakantie? Wees niet bang! Van twee weken niet naar de gym gaan verlies je weinig tot geen spierkracht of spiermassa. Hoe snel dit wel gaat lees je in dit artikel over vakantie en spierverlies.
Wil je toch blijven trainen tijdens je vakantie? Download dan onze gratis thuistrainingsschema’s.