Lijnzaad is niet alleen favoriet onder vogeltjes – ook mensen eten het tegenwoordig graag. Het zou een wondermiddel zijn voor je stoelgang en de kans op hart- en vaatziektes verminderen. Maar in hoeverre klopt dit? Is lijnzaad gezond, en kan het ook gevaarlijk zijn? En waar kun je lijnzaad het beste kopen?
Inhoudsopgave
Wat is lijnzaad?
Lijnzaad, of ook wel in het Latijns linum usitatisimum geheten, is een heel oud gewas en afkomstig van de vlas-plant.
Dit zaadje is bruin van kleur en heeft een platte vorm. De zaden van deze plant worden gebruikt voor het maken van linnen en lijnzaadolie. De productie vindt voornamelijk in China, Canada, India en Nederland plaats.
Voedingswaarde lijnzaad per 100 gram [1]
Energie: 477 kilocalorieën
Eiwit: 19 gram
Koolhydraten: 13 gram
Onverzadigd vet: 20,6 gram
Verzadigd vet: 3 gram
Voedingsvezel: 35 gram
Water: 2,2 gram
Lijnzaad is gezond
Je kunt natuurlijk niet van één product zeggen dat het gezond is. Dat hangt namelijk altijd af van hoe vaak je het eet of drinkt en in welke hoeveelheden. Daarnaast krijg je nooit met één voedingsproduct alle mineralen en vitamines binnen die je nodig hebt. Als je alleen maar lijnzaad eet mis je geheid andere voedingsstoffen.
Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren.
Wat je wel kunt vaststellen is of een product past in een gezond voedingspatroon. En dat is het geval bij lijnzaad.
Hier zijn meerdere redenen voor. Waaronder de volgende:
- bevat veel vezels
- is eiwitrijk
- het bevat vooral onverzadigd vet
- beschikt over vitamine B1 en B2, kalium, calcium, magnesium en zink.
Verder is het rijk aan omega-3-vetzuren. Maar helaas heeft de omega 3 uit deze zaadvorm niet dezelfde gunstige effecten als de omega 3 uit vette vis. Lijnzaad bevat namelijk Alpha-Linoleenzuur-Acid (ALA), terwijl vette vis de omega-3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) bevat [2]. ALA-vetzuren worden veel minder goed opgenomen dan DHA en EPA. Lees hier meer over de verhouding van EPA en DHA.
Ben je vegetariër, dan is het eten van algen een mogelijkheid. Ook algen bevatten namelijk DHA- en EPA-vetzuren.
Wil je meer weten over waar een gezond voedingspatroon uit bestaat? Lees dan het volgende artikel over wat moet je eten op een dag.
Kies ik voor gebroken lijnzaad?
Lijnzaad kun je kopen in meerdere varianten: gebroken, heel of in de vorm van olie. Wij adviseren om te kiezen voor gebroken lijnzaad of lijnzaadolie. De hele zaad wordt namelijk niet door je lichaam opgenomen. Warm het niet op, omdat daarmee de voedingsstoffen verloren gaan.
Helpt lijnzaad om af te vallen?
Lijnzaad kan helpen om af te vallen, omdat het rijk is aan vezels. Dit betekent niet dat het je vetverbranding verhoogt, maar de vezels zorgen er wel voor dat je sneller vol zit. Verwacht hier geen wonderen van. Het maakt hooguit een klein verschil.
Hoe je op een gezonde manier afslankt lees je in dit artikel.
Is lijnzaad gevaarlijk?
Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis van deze stof kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum heeft daarom als richtlijn dat je niet meer dan 45 gram per dag moet eten. Boven deze dosering kan lijnzaad gevaarlijk zijn voor je lichaam. Cyanogenen worden namelijk in je lichaam omgezet in cyanide, een stof die je misschien wel kent van misdaadseries waarin mensen vergiftigd werden. Dit kan tot ademhalingsproblemen leiden bijvoorbeeld. Maar maak je niet te veel zorgen: cyanidevergiftiging komt nagenoeg niet voor in ons land. Laat dus vooral je lijnzaad niet compleet staan omdat je het te gevaarlijk vindt.
Waar kan ik lijnzaad het beste kopen?
Tegenwoordig kun je lijnzaad in de meeste supermarkten kopen. Ook natuurvoedingswinkels hebben het altijd wel in het assortiment. Wil je groot inkopen, kijk dan online naar verschillende aanbieders. In bulk zul je goedkoper uit zijn. Let wel op dat je gebroken lijnzaad gaat kopen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd neem je de voedingsstoffen uit de gebroken variant veel beter op.