Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT PRO
FIT.nl » Begrippen » Omega 3-vetzuren

Niet gecategoriseerd

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren

Omega 3- en -6-pillen gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar is het écht nodig om deze vetzuren bij te slikken? Of kun je ze ook gewoon met voeding binnenkrijgen?

article references

Dit artikel bevat 22 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

article author

Auteur: Jeroen van der Mark, MSc. Spreker, coach en onderzoeker

article updates

Gepubliceerd: 8 februari 2020
Laatste update: 27 mei 2022

twitter facebook whatsapp email

Voordat we de hoofdvraag beantwoorden volgt eerst een stuk achtergrondinformatie over de verschillende vetzuren en de bijhorende adviezen.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn vetzuren?
  • Hoeveel omega 3- en -6-vetzuren heb ik nodig?
  • Balans tussen omega 3- en -6-vetzuren
  • Houd rekening met vervuiling
  • Is het waardevol om extra omega 3 te slikken?
  • Veelgestelde vragen over omega 3-supplementen

Wat zijn vetzuren?

Vetzuren zijn onderverdeeld in categorieën, afhankelijk van onder andere de ketenlengte. Hieronder de onderverdeling:

  • Verzadigde vetzuren: komen voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel, maar ook in een aantal plantaardige bronnen zoals palmolie en kokosolie bijvoorbeeld.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: oliezuur, ofwel oleïne, is een omega 9-vetzuur. Een vetzuur met relatief veel omega 9 is bijvoorbeeld olijfolie.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren: deze kunnen worden onderverdeeld in n3- en n6-vetzuren, ook wel bekend als omega 3 en -6. Omega 3-vetzuren komen onder andere voor in bijvoorbeeld vette vis en omega 6-vetzuren zitten bijvoorbeeld in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.
  • Transvetzuren: komen van nature voor in bijvoorbeeld melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Komen ook voor in harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en in gebak, koeken en snacks.

Hoeveel omega 3- en -6-vetzuren heb ik nodig?

Wat zijn omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren en zul je dus vooral in vis aantreffen. Het lichaam maakt daarnaast ook zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert echter slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op [1].

Hoeveel omega 3-vetzuren moet je binnenkrijgen?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week één portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm [2].

Een voordeel voor vegetariërs en veganisten is dat het lichaam zelf ook ALA kan omzetten in EPA en DHA. Vooralsnog is het echter onbekend of dit voldoende is voor een volledige dekking aan EPA en DHA.

Als je het zekere voor het onzekere wil nemen als niet-viseter, kan je het beste zeewier eten. Deze plantaardige bron bevat namelijk redelijk veel EPA en DHA.

Tegenwoordig bestaan er steeds meer producten met zeewier, bijvoorbeeld zelfs te koop in de gewone supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn sushivellen, wakame en kelpnoodles. Zeewieren en algen zijn gezonde en duurzame vleesvervangers, al zitten er haken en ogen aan. Ze moeten namelijk niet te veel jodium en zware metalen bevatten. Eet om die reden dus niet te veel zeewier om een jodiumoverschot te voorkomen.

Omega 6-vetzuren

Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze staan ook bekend als n-6-vetzuren. 85 tot 90% van de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat uit omega-6-vetzuren. Linolzuur komt het meest voor. Van de omega-6-vetzuren bestaat er alleen voor het linolzuur een advies. Je krijgt voldoende linolzuur binnen door oliën en vetten te eten die je gebruikt bij het klaarmaken van eten en het besmeren van brood.

Voor linolzuur heeft de Gezondheidsraad een adequate inname vastgesteld. Het advies is dat 2% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van linolzuur komt. Voor een vrouw die 2.000 calorieën per dag binnenkrijgt, komt dit bijvoorbeeld neer op 4 gram linolzuur per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 calorieën per dag eet, komt dit bijvoorbeeld neer op 6 gram.
Gemiddeld krijgen Nederlanders voldoende linolzuur binnen: zo’n 14 gram per dag [3][4].

Lees hieronder meer over de gezondheidsvoordelen en adviezen over omega 6-vetzuren.

Balans tussen omega 3- en -6-vetzuren

Meerdere studies geven aan dat de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren een invloed heeft op de gezondheid [5]. Een westers dieet bevat een ratio van ongeveer 15/1 tot 16.7/1 omega 6-/omega 3-vetzuren [5]. Onderzoekers geven aan dat een verhouding van ongeveer 6:1 (of zelfs lager) mogelijk tot minder welvaartsziekten leidt [5][6][7].
Meerdere overzichtstudies geven aan dat een visconsumptie van 1 keer per week gezondheidsvoordelen biedt (vanwege de lagere kans op hart- en vaatziekten) [8][9][10]. Er zijn aanwijzingen dat een iets hogere frequentie nog een kleinere kans geeft op hart- en vaatziekten [9]. Mogelijk kan het dus goed zijn om 1 of zelfs 2 keer per week vis te eten. Als je van plan bent vaker vis te eten, is het echter wel verstandig om rekening te houden met de vervuiling van de vissoort.

Houd rekening met vervuiling

Het is verstandig om af te wisselen met de vissoorten die je eet en niet meer dan 4 porties vette vis per week te eten. Dit om de kans op het binnenkrijgen van een ongezonde concentratie van jodium en zware metalen te verkleinen [3]. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van vissoorten met de gemeten hoeveelheid methylkwik (wat giftig is bij hoge inname) en omega 3-vetzuren. Houd hierbij in je achterhoofd dat dit overzicht niet alle zware metalen dekt, maar alleen de hoeveelheid methylkwik beschrijft uit één grootschalig Europees onderzoek [11][21][22].

Tabel: ALA, EPA, DHA en Methylkwik inhoud van voedingsproducten [11][21][22]:

ProductGram per portie
Methylkwik (µg/per portie)
ALADHAEPA
Lijnzaadolie, 1 el7,26
Chiazaden, 28 gram5,06
Engelse walnoten, 28 gram2,57
Lijnzaad, heel, 1 eetl2,35
Zalm, Atlantisch, gekookt gekookt, 85 gram1,240,591,87
Zalm, Atlantische Oceaan, wild, gekookt, 85 gram1,220,351,87
Haring, Atlantische, gekookt, 85 gram0,940,776,8
Canola-olie, 1 el1,28
Sardines, ingeblikt in tomatensaus, uitgelekt, 85 gram0,740,4511,05
Makreel, Atlantic, gekookt, 85 gram0,590,4362,05
Zalm, roze, ingeblikt, uitgelekt, 85 gram0,040,630,280,85
Sojaolie, 1 el0,92
Forel, regenboog, wild, gekookt, 85 gram0,440,406,04
Zwarte walnoten, 28 gram0,76
Mayonaise, 1 el0,74
Oesters, oosters, wild, gekookt, 85 gram0,140,230,300,85
Zeebaars, gekookt, 85 gram0,47
Edamame, bevroren, bereid, ½ kopje0,28
Garnalen, gekookt, 85 gram0,120,12
Gefrituurde bonen, ingeblikt, vegetarisch, ½ kopje0,21
Kreeft, gekookt, 85 gram0,040,070,108,5
Tonijn, licht, ingeblikt in water, uitgelekt, 85 gram0,170,0229,75
Tilapia, gekookt, 85 gram0,040,110,85
Sint-jakobsschelpen, gekookt, 85 gram0,090,06
Kabeljauw, Pacific, gekookt, 85 gram0,100,049,35
Tonijn, geelvintonijn, gekookt 85 gram0,090,0158,65
Kidneybonen, ingeblikt ½ kopje0,10
Gebakken bonen, ingeblikt, vegetarisch, ½ kopje0,07
Rundergehakt, 85% mager, gekookt, 85 gram0,04
Brood, volkoren, 1 snee0,04
Ei, gekookt, 1 ei0,03
Kip, borst, geroosterd, 85 gram0,020,01
Melk, vetarm (1%), 1 kop0,01

Het suppleren van visolie kan een aantal voordelen opleveren. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het met name belangrijk om ervoor te zorgen dat de ratio omega 3 en 6 in je lichaam meer in balans is. Veel voedingsproducten zoals rood vlees en ei bevatten bijvoorbeeld veel omega 6. Door omega 3 te suppleren breng je de verhouding omega 3 en 6 meer in balans. Hieronder staat een overzicht van veel onderzochte effecten bij het gebruik van omega 3.

Is het waardevol om extra omega 3 te slikken?

Helpt omega 3 bij hart- en vaatziektes?

Er is een langere tijd onenigheid geweest over of visolie wel of niet bijdraagt aan een verminderde kans op hart- en vaatziektes. Een recente meta-analyse uit 2018 lijkt de knoop door te hakken. Uit deze studie blijkt namelijk dat het suppleren van visolie geen significant effect heeft op het verminderen van de kans op hart- en vaatziektes [12].

De consumptie van vette vis vermindert wél de kans op hart en vaatziektes [13][14][15]. Waarschijnlijk bevat vette vis nog een andere stof die niet in visoliecapsules zit.

Meer vette vis is beter?

De Gezondheidsraad geeft aan dat meer dan één keer vis per week eten niet of nauwelijks extra gezondheidswinst oplevert. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen echter wel baat hebben bij meer vis [2]. Omdat vooral vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel aan te raden hiermee te variëren. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden, kunnen beter geen roofvis eten, zoals snoek, snoekbaars, tonijn of makreel. Daarin kan namelijk veel kwik zitten.

Er zijn aanwijzingen dat een iets hogere eetfrequentie nog een kleinere kans geeft op hart- en vaatziekten [8]. Mogelijk kan het dus goed zijn om 1 óf zelfs 2 keer per week vis te eten. Als je van plan bent vaker vis te eten, is het zoals eerder aangegeven wel verstandig om rekening te houden met de vervuiling van de vissoort.

Helpt omega 3 bij ADHD bij kinderen?

Binnen verschillende studies, waaronder een meta-analyse uit 2011, komt naar voren dat visoliesupplementen hoog in EPA effectief kunnen zijn in het verlagen van de symptomen van ADHD bij kinderen [16]. De gevonden effecten traden op bij een dosis boven de 300 mg. Of dit effect ook optreedt bij het eten van meer vis is echter nog de vraag. Daar zal dan ook meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Helpt omega 3 bij het verlagen van de bloeddruk?

Er is binnen verschillende studies onderzoek gedaan naar de invloed van omega 3 op het verlagen van de bloeddruk. In een meta-analyse uit 2013 is bijvoorbeeld ondersteuning gevonden voor dat visolie een klein effect heeft op het verlagen van de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk [17].

Ongeveer 4 gram visolie draagt bij aan een verlaging van 4,5 mm HG van de bovendruk bij proefpersonen met een verhoogde bloeddruk die geen medicijnen gebruiken [1].

Kan omega 3 mij helpen om sneller te herstellen van een griepje?

Een van de eigenschappen van visolie is dat het mogelijk een anti-ontstekingseffect heeft.

Dit zou in theorie kunnen helpen bij het herstellen van bijvoorbeeld griep. Er is echter geen direct onderzoek gedaan naar het effect van visolie op de hersteltijd bij mensen met griep. Bij ratten is er wel ondersteuning gevonden voor dat visolie helpt om sneller te herstellen [18][19][20], Gezien het feit dat veel resultaten uit knaagdierstudies ook te zien zijn bij onderzoeken met mensen, kan dit dus betekenen dat omega 3 heilzaam kan zijn bij bijvoorbeeld griep. Hier zal echter daadwerkelijk onderzoek naar gedaan moeten worden met menselijke proefpersonen voor we hier uitspraken over mogen doen.

Omega 3-6-9 heeft niet de voorkeur

Het is belangrijk om te kijken welke vetzuren de omega-capsules die je koopt bevatten, mocht je willen suppleren. Het lijkt namelijk gemakkelijk en compleet om een supplement te nemen waarin ook omega 6-vetzuren en omega 9-vetzuren zitten. Maar dit heeft weinig voordeel en kan zelfs contraproductief werken zoals hierboven wordt uitgelegd. Het gaat namelijk om de omega 3-vetzuren en dan vooral om de hoeveelheid EPA en DHA. De voorkeur gaat dus uit naar visoliesupplementen die rijk zijn aan de visvetzuren EPA en DHA.

Let op:

  • Extra visolie kan ook bijdragen aan een hoger cholesterol als je het in overvloed gebruikt. Probeer bij voorkeur altijd je omega 3-vetzuren uit voeding zoals vis te halen.
  • Visolie kan bloedstolling verminderen en moet dus met zorgvuldigheid worden gebruikt naast bloedverdunnende medicijnen, aspirine, warfarine of clopidogrel.
  • Visolie kan oxideren in de zon of in de warmte. Het kan op temperatuur bewaard worden. Echter is het verstandig om het in de koelkast te bewaren.

Veelgestelde vragen over omega 3-supplementen

Geeft de omega 3 in lijnzaad dezelfde effecten?

De gevonden gezondheidseffecten zoals hierboven genoemd traden op bij EPA- en DHA-vetzuur. Deze vormen zitten echter vooral in vette vis en niet in lijnzaad. Lijnzaad bevat namelijk ALA-vetzuur.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA?

In Nederland wordt vanuit het Voedingscentrum aanbevolen om minimaal één keer per week vette vis te eten. Hiermee krijg je namelijk 200 mg aan EPA- en DHA-omega 3-vetten binnen [1].

Andere top artikelen

  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Door: Neeke Smit

  • Vitamine C

    Vitamine C

    Door: Neeke Smit

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Door: Jeroen van der Mark

  • 5-HTP

    5-HTP

    Door: Erik Huizenga

Referenties

[1]

Gammone, M., Riccioni, G., Parrinello, G., & D’Orazio, N. (2019). Omega-3 polyunsaturated fatty acids: benefits and endpoints in sport. Nutrients, 11(1), 46.

[2]

De Gezondheidsraad. (2015). Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/25.

[3]

Gezondheidsraad. Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/17.

[4]

De Gezondheidsraad. (2015). Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding. Verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde (n-6) vetzuren. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/25.

[5]

Simopoulos, A. P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy = Biomedecine & Pharmacotherapie, 56(8), 365-379.

[6]

Simopoulos, A. P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.), 233(6), 674-688.

[7]

Wijendran, V., & Hayes, K. C. (2004). Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health. Annual Review of Nutrition,24, 597-615.

[8]

Burr, M. L., Fehily, A. M., Gilbert, J. F., Rogers, S., Holliday, R. M., Sweetnam, P. M., . . . Deadman, N. M. (1989). Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and reinfarction trial (DART). Lancet (London, England), 2(8666), 757-761.

[9]

He, K., Song, Y., Daviglus, M. L., Liu, K., Van Horn, L., Dyer, A. R., & Greenland, P. (2004). Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: A meta-analysis of cohort studies. Circulation, 109(22), 2705-2711.

[10]

Zheng, J., Huang, T., Yu, Y., Hu, X., Yang, B., & Li, D. (2012). Fish consumption and CHD mortality: An updated meta-analysis of seventeen cohort studies. Public Health Nutrition, 15(4), 725-737.

[11]

EFSA Scientific Committee. Statement on the benefits of fish/seafood consumption compared to the risks of methylmercury in fish/seafood. EFSA Journal 2015; 13(1): 3982.

[12]

Aung, T., Halsey, J., Kromhout, D., Gerstein, H. C., Marchioli, R., Tavazzi, L., … & Chew, E. Y. (2018). Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks: Meta-analysis of 10 trials involving 77 917 individuals. JAMA cardiology, 3(3), 225-234.

[13]

Burr, M. L., Fehily, A. M., Gilbert, J. F., Rogers, S., Holliday, R. M., Sweetnam, P. M., . . . Deadman, N. M. (1989). Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and reinfarction trial (DART). Lancet (London, England), 2(8666), 757-761.

[14]

He, K., Song, Y., Daviglus, M. L., Liu, K., Van Horn, L., Dyer, A. R., & Greenland, P. (2004). Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: A meta-analysis of cohort studies. Circulation, 109(22), 2705-2711.

[15]

Zheng, J., Huang, T., Yu, Y., Hu, X., Yang, B., & Li, D. (2012). Fish consumption and CHD mortality: An updated meta-analysis of seventeen cohort studies. Public Health Nutrition, 15(4), 725-737.

[16]

Bloch, M. H., & Qawasmi, A. (2011). Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50(10), 991-1000.

[17]

Campbell, F., Dickinson, H. O., Critchley, J. A., Ford, G. A., & Bradburn, M. (2013). A systematic review of fish-oil supplements for the prevention and treatment of hypertension. European journal of preventive cardiology, 20(1), 107-120.

[18]

Byleveld, P. M., Pang, G. T., Clancy, R. L., & Roberts, D. C. (1999). Fish oil feeding delays influenza virus clearance and impairs production of interferon-γ and virus-specific immunoglobulin A in the lungs of mice. The Journal of nutrition, 129(2), 328-335.

[19]

Schwerbrock, N. M., Karlsson, E. A., Shi, Q., Sheridan, P., & Beck, M. A. (2009). Fish oil-fed mice have impaired resistance to influenza infection. The Journal of nutrition, 139(8), 1588-1594.

[20]

Byleveld, M., Pang, G. T., Clancy, R. L., & Roberts, D. C. K. (2000). Fish oil feeding enhances lymphocyte proliferation but impairs virus-specific T lymphocyte cytotoxicity in mice following challenge with influenza virus. Clinical and experimental immunology, 119(2), 287.

[21]

FDA.gov. (2017). Mercury Levels in Commercial Fish and Shellfish (1990-2012)

[22]

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact