FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
FIT.nl » Begrippen » Transvetten

Niet gecategoriseerd

Transvetten

Wat zegt de wetenschap?

28 februari 2021 geplaatst
4 maart 2021 geüpdatet
Begrippen

Er bestaan verschillende soorten vet. Waarschijnlijk heb je al wel gehoord van verzadigd vet en onverzadigd vet. Een ander soort vet zijn transvetten. Maar wat zijn dit voor vetten, waar komen ze in voor en wat is de invloed van deze vetten op de gezondheid?

bewerkte-voedingsmiddelen

Dit artikel bevat 4 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn transvetten?
  • Bronnen van transvetten
  • Waar zitten transvetten in?
  • Gezondheidseffecten
  • Ingrijpen vanuit de overheid
  • Hoe krijg ik minder transvetten binnen?
Lees meer
Neeke Smit
Neeke Smit, BSc. Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat zijn transvetten?
  • Bronnen van transvetten
  • Waar zitten transvetten in?
  • Gezondheidseffecten
  • Ingrijpen vanuit de overheid
  • Hoe krijg ik minder transvetten binnen?

Wat zijn transvetten?

Transvetten behoren tot de onverzadigde vetzuren. Er kan bij onverzadigd vet een onderscheid gemaakt worden tussen cis-vetzuren en transvetzuren. Het verschil zit hem vooral in de scheikundige structuur van het vetzuur.

Vetzuren bestaan uit een keten van koolstofatomen (C). Aan deze koolstofatomen zitten waterstofmoleculen (H). Aan het einde zit nog een zuurstofmolecuul (O) en OH-molecuul. Een onverzadigd vetzuur heeft één of meerdere dubbele bindingen tussen twee koolstofatomen. De groepen die vastzitten aan deze koolstofatomen kunnen op twee manieren worden gerangschikt. Deze kunnen dezelfde kant op staan of juist in tegengestelde richting. In het eerste geval is er sprake van een cis-verbinding. In het tweede geval een transverbinding. Een cis-vetzuur is van nature geknikt, terwijl een transvetzuur recht is. Door deze structuur is transvet minder flexibel.

Deze structuur heeft ook invloed op eigenschappen van het vet, bijvoorbeeld op het smeltpunt. Deze ligt bij transvet hoger dan bij een cis-vetzuur [1].

Bronnen van transvetten

Het hoger liggen van het smeltpunt heeft ook bepaalde voordelen. De houdbaarheid van transvetten is hierdoor langer en de structuur van het vet is steviger. Daarom werden vroeger cis-vetten bewerkt tot een transvet. Deze vetten werden gebruikt bij de bereiding van harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en het maken van gebak, koek en snacks.

Waar zitten transvetten in?

  • Harde margarines en bak- en braadvetten waren daarmee ook de belangrijkste bron van transvet in onze voeding.
  • Transvetten komen daarnaast ook van nature voor in onze voeding. Namelijk in melk en vlees van herkauwers zoals koeien.

De bacteriën in de pens van koeien zetten namelijk oliën uit het voer om in transvet. Melkproducten zoals kaas en roomboter bevatten dus ook transvet. Op dit moment zijn dit ook de voornaamste bronnen van transvet in onze voeding. 34% van de totale transvetzuren halen we uit zuivel, 15% uit vlees [1,2].

Het is niet verplicht voor fabrikanten om transvet op het etiket te vermelden. Dit maakt het lastig om na te gaan of een product transvet bevat. Tegenwoordig worden er steeds meer vloeibare vetten gebruikt bij frituren en bakken. De hoeveelheid transvet in koek en gebak verschilt sterk in de ambachtelijke bakkerij. Je kunt bij de ingrediëntenlijst wel vinden of er een geharde olie of vet gebruikt is. Denk aan ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. Je kan hieruit alleen niet opmaken hoeveel transvet er in het product zit. En er kan ook van nature transvet in een product zitten [2].

Gezondheidseffecten

Transvet is een onverzadigd vet. Dus het zal wel goed voor je zijn toch? Helaas. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor je gezondheid. Maar transvet juist niet. Transvetten verhogen namelijk het LDL-cholesterol en verlagen het HDL-cholesterol. Daarmee verhogen transvetten het risico op hart- en vaatziekten. Je wil er dus niet te veel van binnen krijgen.

De Gezondheidsraad raadt aan om te zorgen dat niet meer dan 1% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van transvet komt. Bij een energiebehoefte van 2000 kcal komt dit neer op 2 gram. Gemiddeld eten we in Nederland 0,7 gram transvet per dag [2].

vet-verhouding

Ingrijpen vanuit de overheid

Tussen 2003 en 2010 heeft de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling zich actief ingezet voor een betere vetzuursamenstelling in producten bereid met vetten en oliën van plantaardige oorsprong.  Branches die zich hebben aangesloten bij dit initiatief hebben het gehalte aan transvetzuren in hun producten flink verlaagd. Bijvoorbeeld door vloeibaar te frituren. Hierdoor is de inname van transvetzuren in Nederland aanzienlijk gedaald.

In 2019 is er een Europese wet aangenomen omtrent transvetten. Hierin staat dat levensmiddelen over 2 jaar niet meer dan 2% industriële vetzuren in het eindproduct mogen bevatten. In Nederland is de inname aan transvetten gelukkig niet te hoog. Maar in veel Europese landen is dit nog wel het geval [3,4].

Hoe krijg ik minder transvetten binnen?

De inname van transvetten ligt voor de meeste Nederlanders binnen de gezonde normen. Wil je jouw inname aan transvetzuren verder verlagen? Kies er dan voor om zo veel mogelijk vloeibaar en zacht vet te gebruiken. Ook door niet te veel koek, gebak en snacks te eten kan je de inname van transvet verlagen. Transvetten zitten van nature in zuivelproducten en vlees. Door te kiezen voor minder vette varianten zoals 20+-of 30+-kaas, magere of halfvolle melk en mager vlees, kan je je inname van transvet verder verlagen. Of minder natuurlijk gewoon met dierlijke producten.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp link link gekopieërd!

Bekijk ook...

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Andere top artikelen

  • Cafeïne

    Cafeïne

    Meer informatie
  • BMI berekenen

    BMI berekenen

    Meer informatie
  • Vitamine C

    Vitamine C

    Meer informatie
  • 5-HTP

    5-HTP

    Meer informatie

Referenties

[1]

Hartman, E. (2006) Mens en Voeding. Utrecht: ThiemeMeulenhoff bv.

[2]

Voedingscentrum (d.o) Transvetten. Geraadpleegd op 24-2-2021 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx

[3]

MVO (2019) Europese limiet voor transvetzuren in de voeding. Geraadpleegd op 24-2-2021 via https://www.mvo.nl/nl-european-limit-for-trans-fatty-acids-in-the-diet

[4]

MVO (2016) Transvetzuren zijn geen issue meer in de Nederlandse voeding. Geraadpleegd op 24-2-2021 via  https://www.mvo.nl/transvetzuren-zijn-geen-issue-meer-in-de-nederlandse-voeding-1

Lees meer

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact