Knoflook stond bekend in de oudheid om zijn helende werking en werd voor allerlei kwalen gebruikt. Maar is knoflook echt zo gezond?
Wat is knoflook?
Knoflook is een bolgewas en behoort net zoals bieslook, ui en prei tot de lookfamilie. Deze plant komt uit het westen van Azië en is bij in gerechten een smaakmaker.
Knoflook heeft een typische smaak en geur en is populair binnen diverse keukens. Zoals je zelf vast ook wel eens hebt gemerkt kun je er flink naar gaan ruiken. Dit komt door een bepaalde zwavelverbinding die je lichaam niet goed kan opnemen.
Knoflook is zowel vers als in poedervorm verkrijgbaar. Ook word knoflook aan verschillende voedingsproducten toegevoegd.
Knoflook is gezond
Je kunt natuurlijk niet zeggen of knoflook an sich gezond is. Dat hangt namelijk altijd af van hoe vaak je het eet en in welke hoeveelheden. Daarnaast krijg je nooit met het eten van enkel knoflook alle mineralen en vitamines binnen. Ook worden je vrienden, familie en collega’s daar ook niet blij van..
Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren. Wil je meer weten over waar een gezond voedingspatroon uit bestaat? Lees dan het volgende artikel over wat moet je eten op een dag.
Wat je wel kunt vaststellen is of een product past in een gezond voedingspatroon. En dat is het geval bij knoflook. Je kunt er alleen niet zoveel van eten, zonder een te sterke geur achter te laten. De meeste mensen houden het daarom vaak bij 1 of 2 teentjes. Maar één teentje knoflook bevat niet zo veel vitamines en mineralen. Het gewicht is immers maar 6 gram. Dus echt heel voedzaam is knoflook niet.
Voedingswaarden knoflook per 100 gram [1].
- Energie: 158 kilocalorieën
- Eiwit: 6,4 gram
- Koolhydraten: 31 gram
- Onverzadigd vet: 0,5 gram
- Verzadigd vet: 0 gram
- Voedingsvezel: 2,1 gram
- Water: 58,6 gram
Knoflook pellen- hoe?
Knoflook pellen lijkt een hele kunst. Maar een handige tip waarmee je deze klus makkelijk maakt is om allereerst de uiteinden eraf te snijden. Vervolgens druk je met de zijkant van je mes de knoflook fijn. Je kunt zo eenvoudig de schil eraf halen en de knoflook in je perser doen of heel fijn snijden.
Hoe moet je knoflook bewaren?
Knoflook kun je het beste op een droge, donkere en koele plek bewaren. Het blijft het langst goed in de koelkast, wanneer de knoflookbol nog ongepeld is. Wanneer het gepeld is kun je het ongeveer een week gebruiken.
Inspiratie nodig met koken? Op deze pagina vind je al onze gezonde recepten. Zoek op een product wat jij lekker vindt.