Ooit wel eens afgevraagd hoe gezond een avocado is? En hoe je deze vruchtgroente het beste kunt bewaren? Gebruik deze tips en geniet meer van je avocado.
Inhoudsopgave
Wat is een avocado?
Wist je dat de avocado een vrucht is, maar onder de categorie groente valt? Oftewel: een vruchtgroente. Mijn collega’s bij FIT.nl wisten het in ieder geval niet.
Deze vrucht komt uit Centraal-Amerika, heeft de vorm van een peer en is vaak paarsachtig van kleur. Wanneer de avocado rijp is, smaakt het vruchtvlees romig.
Is een avocado gezond?
Avocado is een populaire vrucht met veel gezonde onverzadigde vetten en voedingsvezels. Zoals je ook uit de onderstaande tabel kunt aflezen. Deze gezonde vetten hebben een positieve invloed op het cholesterol [1].
Ben je geen fan van avocado, maar wil toch deze gezonde vetten binnenkrijgen? Kies dan bijvoorbeeld voor noten, zalm, olie en halvarine.
Voedingswaarden avocado per 100 gram [2]
- Energie: 199 kilocalorieën
- Eiwit: 1,9 gram
- Koolhydraten: 1,9 gram
- Vetten: 19,5 gram
- Onverzadigd vet: 13,9 gram
- Verzadigd vet: 2,2 gram
- Voedingsvezels: 4,2 gram
- Water: 72,5 gram.
Je kunt natuurlijk niet van één product zeggen of het gezond is. Dat hangt namelijk altijd af van hoe vaak je het eet of drinkt en in welke hoeveelheden. We kunnen echter wél zeggen of een product past in een gezond voedingspatroon. En dat is het geval bij de avocado.
Avocado’s zorgen voor een voller gevoel
Een extra voordeel van het eten van avocado’s is dat je er vaak een vol gevoel van krijgt. Dit bleek bijvoorbeeld ook uit een recent onderzoek, waarbij de avocado-etende groep sneller vol zat dan de groep die geen avocado kreeg. In dit onderzoek werd bij de ene groep de hoeveelheid koolhydraten bij een maaltijd gedeeltelijk vervangen voor avocado, maar werd het aantal calorieën wel gelijk gehouden aan die van de controlegroep. Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees dan dit artikel over hoe avocado’s kunnen bijdragen aan een verminderd hongergevoel.
Als je veel avocado’s eet kom je sneller aan
Let wel op: een volledige avocado bevat veel vetten en daardoor veel calorieën. Een gemiddelde avocado verhoogt je energie-inname al snel met 358 calorieën! Wil je graag afvallen, dan moet je een eventuele avocadoliefde even op een lager pitje zetten. Als je juist wilt aankomen zijn avocado’s natuurlijk juist je vriend!
Hoe bewaar je een avocado?
Gemiddeld genomen zijn avocado’s één tot drie dagen houdbaar na aanschaf. Het beste is om deze vrucht te bewaren in een voorraadkast op ongeveer 12 tot 15 graden.
Hittegolf in het land? Dan rijpen je avocado’s wat sneller. Een optie is dan om ze in je koelkast te leggen. Ze worden of blijven dan wel wat harder.
Tips om een aangebroken avocado langer te bewaren
Bijna niemand eet een halve avocado, omdat deze vruchtgroente vaak al bruin uitslaat zodra je het mes erin zet en met je ogen knippert. Er zijn echter twee tips die van pas komen als je toch wat langer wilt genieten van je groene avocado dan die paar seconden:
- Laat de pit in de avocado zitten. Zo is het oppervlakte van het vruchtvlees dat aan de lucht wordt blootgesteld kleiner, zodat dit minder snel bruin wordt.
- Omwikkel je halve avocado met folie zodat er minder lucht bij kan komen.
- Een andere optie is om citroensap te sprenkelen op het vruchtvlees. Dit werkt beschermend, net zoals bij een appel.
Hoe herken je of een avocado rijp is?
Een goed eetbare, rijpe avocado is van binnen groen tot groen-geel. Dit kun je het makkelijkst zien als je het steeltje (eigenlijk een dopje, in de meeste gevallen) er afhaalt. Zie je dan een groene kleur? Dan heb je een rijpe avocado. Zie je een bruine kleur? Dan is je avocado waarschijnlijk overrijp.
Make it avocado time!
Ben je altijd te laat of te vroeg met het aanbreken van je avocadootje of vergeet je hem geregeld onderin je fruitmand (of: vruchtgroentemand)? Introduceer dan het concept avocado time in je agenda. Stel een melding in op je telefoon dat je niet je avocado moet vergeten als je naar je werk vertrekt. Een avocado is overigens ook erg handig als snack voor onderweg; lepel mee en je kunt los.
En voor het gemak kun je in de winkel natuurlijk altijd gelijk voor de rijpe avocado kiezen. Deze zijn ‘ready to eat’, maar trouwens vaak wel wat duurder. Kan je de verantwoordelijkheid van een nog-niet-rijpe avocado aan, ga dan vooral voor deze goedkopere variant. De echte liefhebber en durfal kan gelijk voor een heel netje avocado’s met verschillende fases van rijpheid gaan.
Avocado’s eten is belastend voor het milieu
Door de toegenomen populariteit moeten er meer avocado’s uit de rest van de wereld gehaald worden. Dit is helaas niet heel duurzaam. Wil je toch voor de meest duurzame variant, kies dan voor een avocado uit de B-categorie.
Recepten met avocado
Ben je op zoek naar een lekker recept met avocado? Bekijk dan eens onze receptenpagina en zoek op avocado.