FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
vitamine E
FIT.nl Voeding Wat is de minimale...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
06 feb. 2024 geplaatst
07 feb. 2024 geüpdatet

Voeding

Wat is de minimale vetconsumptie voor de opname van vitamines?

Voeding

Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Verschillende soorten vitamines
  • Het gevolg als je geen vet eet?
  • Wat blijkt uit onderzoek over een minimale vetconsumptie?
  • Richtlijn met minimale basis
  • Andere redenen om voldoende vetten te eten
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Ben je op dieet en wil je zeker weten dat je voldoende vitamines binnenkrijgt? Wat zijn handige richtlijnen?

In het kort:

  • Vetten helpen bij de opname van vitamines en een goede werking van je hormonen.
  • Consumeer voor een optimale gezondheid 20-35% vetten in verhouding met je energiebalans.

Let op: de adviezen zijn gericht op sporters zonder medische afwijking. Twijfel je over jouw situatie? Ga in gesprek met een gespecialiseerde diëtist of arts in verband met een verminderde opname van vitamines of een bepaalde metabole afwijkingen.

Inhoudsopgave

  • Verschillende soorten vitamines
  • Het gevolg als je geen vet eet?
  • Wat blijkt uit onderzoek over een minimale vetconsumptie?
  • Richtlijn met minimale basis
  • Andere redenen om voldoende vetten te eten

Verschillende soorten vitamines

Vitamines kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: vetoplosbaar en wateroplosbaar [1]. De in vet oplosbare vitamines zijn: A, E, D en K. De in water oplosbare vitamines zijn: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze combinatie van vitamines houdt je niet alleen gezond, maar ondersteunt ook het herstel van lichaamsweefsels.

Wist je dat in het Engels de officiële definitie vitamin is en niet vitamine? Vroeger werd gekozen voor de term vitamine, maar tegenwoordig is het vitamin. Waarbij “vit” staat voor vitaliteit en onderzoekers zich pas later realiseerden dat “amine” niet opgaat voor vrijwel alle vitamines [1]. Dit verwijst namelijk naar organische verbindingen en functionele groepen die een basisch stikstofatoom met een vrij elektronenpaar bevatten. Vitamine B6 is de enige vitamine waarbij dit het geval is. In het Nederlands is het wel gangbaar om vitamine te gebruiken.

Het gevolg als je geen vet eet?

Een langdurig tekort aan vet in je dieet kan bepaalde lichaamsprocessen hinderen. Denk aan het belang van vitamine D voor sterke botten [2] en vitamine K dat bijdraagt aan gezonde bloedvaten [3] en een vitamine-A-tekort kan zorgen voor nachtblindheid [1]. Verder wordt er steeds meer een link gelegd tussen een tekort aan vetoplosbare vitamines en kanker en auto-immuunziekten [1].

Gelukkig loop je niet binnen één of twee weken een tekort op, maar is dit het gevolg van een onvolledig voedingspatroon over de maanden of jaren. Met name omdat de vet oplosbare vitamines ook in onze lever en vet opgeslagen liggen [4].

Wel belangrijk om te weten is dat een tekort aan vet er wel voor kan zorgen dat er meer gal wordt afgegeven door de galblaas. Bij sommige mensen die extreem diëten met lager dan 700 kilocalorieën en 3 gram vet per dag, kan het zijn dat het lichaam galstenen vormt, omdat de afgifte van gal vrijwel niet geactiveerd wordt [5]. Dit kan heel pijnlijk zijn. Volgens de data die bij ons bekend is kan een minimale vetinname van slechts 12,2 gram per dag het risico op galstenen, als gevolg van extreme vetbeperking, aanzienlijk verminderen. Eerder onderzoek suggereerde al dat mogelijk 10 gram vet al voldoende is [12][13].

Verder lijkt onderzoek aan te geven dat een volledig vetarm dieet niet gunstig is voor je hormonale werking. Zo weten we dat je testosteron aanmaak onder andere gestimuleerd wordt voor (on)verzadigde vetzuren [19]. Daarnaast kunnen vetten ook verzadigend werken [20]. Denk maar aan een flinke boterkoek. Dan zit je redelijk snel vol. Ten slotte kan een volledig vetarm dieet ook ervoor zorgen dat een maaltijd niet echt lekker smaakt. Je moet dan aardig creatief zijn met kruiden.

Wij adviseren om sowieso niet minder dan 1500 kilocalorieën op een dag te eten als je wil afvallen. Zo weet je zeker dat je voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Aangezien we weten dat vet helpt bij de opname. Is het idee dat een lage vetinname zorgt voor een verminderde vitaminestatus. Echter, is de relatie nog niet heel duidelijk. Het is nog steeds onduidelijk hoe precies de interne fysiologische interacties tussen macronutriënten en vitamines verlopen.

Helaas zijn er geen strikte richtlijnen bekend, omdat het lastig is om mensen geforceerd maandenlang een vetarm dieet te laten volgen en dan de te evalueren wat de vitaminestatus is. Daarom moeten we het doen met observationeel onderzoek en een paar gerandomiseerde onderzoeken.

Vooralsnog is het advies qua vetinname om minimaal 20% van je energiebehoefte aan vet te consumeren en maximaal 35-40%. Voor diegene met overgewicht wordt maximaal 35% geadviseerd. Dit om een verhoogde consumptie van verzadigd voor te zijn en een lagere calorie-inname te realiseren.

Wat blijkt uit onderzoek over een minimale vetconsumptie?

Uit één onderzoek kwam naar voren dat de opname van vitamine D op de korte termijn verbeterde door een vetarme maaltijd (11 g) in plaats van geen maaltijd of een vetrijke maaltijd (35 g) [6]. Het idee dat vetten helpen bij de opname van vitamine D wordt bevestigd door later onderzoek [14][15][16][17].

Verder geven de wetenschappers aan dat de opname van vitamine D optimaal is bij 15 gram vet [17]. Verder is er nog geen consensus welke vetzuren nu beter werken voor opname en is de 15-gram-regel gebaseerd op één onderzoek [18].

Daarnaast hebben sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het vetgehalte van een maaltijd een positieve invloed hebben op de opname van vitamine E [7], terwijl andere onderzoeken geen duidelijke effect vinden [8]. De toekomst zal het uitwijzen.

Het nadeel van deze studies is dat vaak een of meerdere maaltijden beslaan. Maar het is veel lastiger om de vitaminestatus over meer meerdere weken en maanden te analyseren. Dit is vooral moeilijk omdat het uitdagend is om iemands eetpatroon over een langere periode nauwkeurig te volgen, bovendien speelt de reeds bestaande voorraad in het lichaam ook een rol. Kortom, we moeten het doen met kortetermijnstudies.

Verder weten we uit onderzoek dat medische aandoeningen die gepaard gaan met een verminderde opname van vet het risico op vetoplosbare vitaminetekorten aanzienlijk verhogen [9]. Kortom: een vetvrij dieet is niet geschikt zou voor een optimale vitamine balans.

Richtlijn met minimale basis

De meest bekende aanbeveling is om in ieder geval 10% van de energiebehoefte in de vorm van vetten te eten [10] voor de opname van vitamines.

Deze berekeningen zijn nogal lastig, aangezien iemand die heel veel beweegt en relatief groot is, dan ineens twee keer zo veel vet nodig heeft voor een optimale opname van vitamines. Vergeleken met een kleiner individu die misschien maar 1700 kcal op een dag nodig heeft met een kantoorbaan. Daarom is het praktischer om met gemiddelden te werken. Als 2000-2500 kcal het gemiddelde is, betekent dit dat je 22-28 gram vet wil consumeren op een dag. Om het af te ronden kom je dan op 20-30 gram per dag [11].

Wil je het zekere voor het onzekere? Houd dan de 20-35% aan, afhankelijk van je doel. Als duursporter eet je vaak iets meer koolhydraten in plaats van vetten. Als je wil afvallen maakt het caloriebudget wat makkelijker als je minder vetten eet, aangezien die relatief gezien twee keer zoveel calorieën per gram bevatten.

Andere redenen om voldoende vetten te eten

Voldoende (verzadigd) vet heeft een positieve invloed op de aanmaak van hormonen zoals testosteron.

Verder hebben voldoende omega-3-vetzuren een positieve invloed op je hersenwerking en hart- en vaatziekten.

En tenslotte is een voorraad van vet gunstig voor sportprestaties. Je wilt altijd een voorraadje aan energie hebben. Denk maar eens aan de bodybuilders met een heel laag vetpercentage. De meeste zijn niet vooruit te branden.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Youness, R. A., Dawoud, A., ElTahtawy, O., & Farag, M. A. (2022). Fat-soluble vitamins: updated review of their role and orchestration in human nutrition throughout life cycle with sex differences. Nutrition & Metabolism, 19(1), 60.

[2]

Matsumoto, T., Igarashi, C., Takeuchi, Y., Harada, S., Kikuchi, T., Yamato, H., & Ogata, E. (1991). Stimulation by 1, 25-dihydroxyvitamin D3 of in vitro mineralization induced by osteoblast-like MC3T3-E1 cells. Bone, 12(1), 27-32.

[3]

Li, T., Wang, Y., & Tu, W. P. (2023). Vitamin K supplementation and vascular calcification: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in Nutrition, 10, 1115069.

[4]

Landrier, J. F., Marcotorchino, J., & Tourniaire, F. (2012). Lipophilic micronutrients and adipose tissue biology. Nutrients, 4(11), 1622-1649.

[5]

Festi, D., Colecchia, A., Orsini, M., Sangermano, A., Sottili, S., Simoni, P., … & Roda, E. (1998). Gallbladder motility and gallstone formation in obese patients following very low calorie diets. Use it (fat) to lose it (well). International journal of obesity, 22(6), 592-600.

[6]

Dawson‐Hughes, B., Harris, S. S., Palermo, N. J., Ceglia, L., & Rasmussen, H. (2013). Meal conditions affect the absorption of supplemental vitamin D3 but not the plasma 25‐hydroxyvitamin D response to supplementation. Journal of Bone and Mineral Research, 28(8), 1778-1783.

[7]

Jeanes, Y. M., Hall, W. L., Ellard, S., Lee, E., & Lodge, J. K. (2004). The absorption of vitamin E is influenced by the amount of fat in a meal and the food matrix. British Journal of Nutrition, 92(4), 575-579.

[8]

Traber, M. G., Leonard, S. W., Ebenuwa, I., Violet, P. C., Wang, Y., Niyyati, M., … & Levine, M. (2019). Vitamin E absorption and kinetics in healthy women, as modulated by food and by fat, studied using 2 deuterium-labeled α-tocopherols in a 3-phase crossover design. The American journal of clinical nutrition, 110(5), 1148-1167.

[9]

Siener, R., Machaka, I., Alteheld, B., Bitterlich, N., & Metzner, C. (2020). Effect of fat-soluble vitamins A, D, E and K on vitamin status and metabolic profile in patients with fat malabsorption with and without urolithiasis. Nutrients, 12(10), 3110.

[10]

Jequier, E. (1999). Response to and range of acceptable fat intake in adults. European journal of clinical nutrition, 53(1), s84-s93.

[11]

Trexler, E. (2023). How much dietary fat do we really need? Stronger By Science. Retrieved from https://www.strongerbyscience.com/dietary-fat/

[12]

Gebhard, R. L., Prigge, W. F., Ansel, H. J., Schlasner, L., Ketover, S. R., Sande, D., … & Peterson, F. J. (1996). The role of gallbladder emptying in gallstone formation during diet‐induced rapid weight loss. Hepatology, 24(3), 544-548.

[13]

Festi, D., Colecchia, A., Larocca, A., Villanova, N., Mazzella, G., Petroni, M. L., … & Roda, E. (2000). Low caloric intake and gall‐bladder motor function. Alimentary pharmacology & therapeutics, 14, 51-53.

[14]

Dawson-Hughes, B., Harris, S. S., Lichtenstein, A. H., Dolnikowski, G., Palermo, N. J., & Rasmussen, H. (2015). Dietary fat increases vitamin D-3 absorption. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(2), 225-230.

[15]

Niramitmahapanya, S., Harris, S. S., & Dawson-Hughes, B. (2011). Type of dietary fat is associated with the 25-hydroxyvitamin D3 increment in response to vitamin D supplementation. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(10), 3170-3174.

[16]

Raimundo, F. V., Faulhaber, G. A. M., Menegatti, P. K., Marques, L. D. S., & Furlanetto, T. W. (2011). Effect of high-versus low-fat meal on serum 25-hydroxyvitamin D levels after a single oral dose of vitamin D: a single-blind, parallel, randomized trial. International journal of endocrinology, 2011.

[17]

Raimundo, F. V., Lang, M. A. B., Scopel, L., Marcondes, N. A., Araújo, M. G. A., Faulhaber, G. A. M., & Furlanetto, T. W. (2015). Effect of fat on serum 25-hydroxyvitamin D levels after a single oral dose of vitamin D in young healthy adults: a double-blind randomized placebo-controlled study. European Journal of Nutrition, 54, 391-396.

[18]

Maurya, V. K., & Aggarwal, M. (2017). Factors influencing the absorption of vitamin D in GIT: an overview. Journal of food science and technology, 54, 3753-3765.

[19]

Whittaker, J., & Wu, K. (2021). Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 210, 105878.

[20]

Maher, T., & Clegg, M. E. (2019). Dietary lipids with potential to affect satiety: Mechanisms and evidence. Critical reviews in food science and nutrition, 59(10), 1619-1644.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is spelt(brood) gezonder dan tarwe?

    Is spelt(brood) gezonder dan tarwe?

    Meer informatie
  • Carb cycling: is dit effectief?

    Carb cycling: is dit effectief?

    Meer informatie
  • Wat zijn gezonde tussendoortjes en snacks?

    Wat zijn gezonde tussendoortjes en snacks?

    Meer informatie
  • Gezond bakken en koken: welke olie of vet gebruik je?

    Gezond bakken en koken: welke olie of vet gebruik je?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact