FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Slimme weegschaal: niet bepaald betrouwbaar

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Hoe combineer je voetbal en krachttraining?

          Hoe bouw je snel spiermassa op?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Is soja slecht voor je testosteron als man?

          Hoe verloopt de vertering van eiwitten?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
magnetron-ongezond
FIT.nl / Voeding / Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

Voeding

Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

Voeding

De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond? Check het antwoord hier!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 11 november 2017
Laatste update: 27 februari 2020
Leestijd: 4 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Als je de bovenstaande vraag in Google intypt, vliegen de artikelen je om de oren. De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn en voedingsmiddelen verliezen sneller hun voedingsstoffen. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond?

Hoe werkt de magnetron?

De magnetron is uitgevonden in de jaren 40 van de vorige eeuw. Deze handige keuken tool maakte zijn opmars in Nederland in de jaren 80. In een magnetron wordt voeding verhit door microgolven. Een onzichtbare elektromagnetische energie zorgt ervoor dat de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging komen. Hierbij ontstaat bewegings- en/of wrijvingswarmte. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de rest van de voeding [1].

De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk

Een magnetron gebruikt straling om de voeding te verhitten. Er zijn verschillende soorten straling. Een atoombom produceert bijvoorbeeld de sterkste straling van 100 miljard gigahertz. Dit noemen we ook wel gammastraling. Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen. Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 miljard gigahertz. Een straling die nog minder sterk is, is UV-straling. Deze straling wordt uitgezonden door de zon en zonnebanken. Met een sterkte van 1 miljoen gigahertz kan deze straling 1 millimeter je huid doordringen. Dit is diep genoeg om huidkanker te veroorzaken.

Normale lichtstralen kunnen, met een straling van 0,5 miljoen gigahertz, je huid niet meer beschadigen. Een andere vorm van straling die nog zachter is, is infrarood licht. Deze geeft warmte af. De sterkte van magnetronstraling is 2,45 gigahertz [2]. Dit is een vergelijkbare straling als die van een mobiele telefoon of televisie. Deze straling kan niet veel schade aanbrengen. Toch zijn er wel veiligheidseisen gesteld aan onze magnetrons. Zo mogen de microgolven niet kunnen ontsnappen. Om deze reden hebben magnetrons lagen die de microgolven binnenhouden. Daarnaast moet er een systeem in de magnetron zitten dat ervoor zorgt dat de magnetron stopt als het deurtje wordt geopend [1].

Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?

Voedingsstoffen gaan snel verloren bij de bereiding, met name door wassen, weken en verhitten. Vooral concentraties van in water oplosbare vitamines zoals de vitamines van het B-complex en vitamine C nemen af bij de bereiding. Vitamine C is daarnaast erg gevoelig voor zuurstof, waardoor de werking nog verder afneemt. Daarom is het belangrijk om voeding efficiënt te bereiden. Dit door ze snel te schillen, snijden en wassen. Laat het daarnaast niet te lang in het water weken. Gebruik ook tijdens het koken zo min mogelijk water en kook voedsel zo kort mogelijk. Ook bij de verwarming van voeding in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Echter, is meerdere malen uit onderzoek gebleken dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Dit geldt met name voor vitamine C en foliumzuur. Dit komt door de korte bereidingstijd in de magnetron. Daarnaast gebruik je in de magnetron nauwelijks water, waarin vitamines normaliter in kunnen oplossen [3,4,5].

Kortom, tijdens de bereiding van voeding gaan de voedingswaarde sowieso achteruit. Echter, is dit effect in de magnetron kleiner dan bij het koken van producten, vanwege de kortere bereidingstijd.

Het bereiden in de magnetron

Het eten in de magnetron kan soms wat ongelijkmatig worden verhit. Roer de maaltijd goed om het geheel goed te verwarmen. Vooral bij het opwarmen van prakjes is dit belangrijk. Zo weet je zeker dat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood.

  • Verdeel de gerechten in kleine, zo plat mogelijke porties. Deze zijn sneller klaar.
  • Voeg 1-2 eetlepels water toe aan je groente, aardappelen, vis en vlees om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
  • Schep het eten tijdens het verwarmen een paar keer om.
  • In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken. Plastic kan smelten en hierbij kunnen wel schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Kook geen ei in de magnetron, dit geeft nogal een bende 😉 [6]

Conclusie

Het gebruik van een magnetron is volkomen veilig. In vergelijking met producten te kopen blijven voedingswaarden beter behouden door een efficiëntere verhitting. Dit is ook nog eens energiezuiniger dan het voedsel te bereiden op gas. Let er wel op dat je je voeding goed door verhit om een voedselvergiftiging te voorkomen. Gebruik daarnaast geen plastic bakjes, omdat hier wel schadelijke stoffen uit vrij kunnen komen.

Blijf je maaltijden niet oneindig opwarmen, hierbij gaan elke keer wel voedingsstoffen verloren. Ten slotte is dit geen vrijbrief om nu onbeperkt magnetronmaaltijden te eten. Deze bevatten namelijk vaak vooral veel zout om het gerecht op smaak te brengen. En dat is niet zo gezond.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Wat is het gezondste fruit?

    Wat is het gezondste fruit?

    Door Erik Huizenga
  • Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?

    Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag?

    Door Neeke Smit
  • Is biologisch eten gezonder?

    Is biologisch eten gezonder?

    Door Neeke Smit
  • Calorie = een calorie?

    Calorie = een calorie?

    Door Jeroen van der Mark

Referenties

[1]

Kraak, H. (2014). 77 fabels en feiten over onze voeding. Hilversum: Lias uitgeverij.

[2]

Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[3]

Hoffman, C. J., & Zabik, M. E. (1985). Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: a review of recent studies. Journal of the American Dietetic Association, 85(8), 922-926.

[4]

Klein, B. P. (1989). Retention of nutrients in microwave-cooked foods. Boletin de la Asociacion Medica de Puerto Rico, 81(7), 277-279.

[5]

Cross, G. A., Fung, D. Y., & Decareau, R. V. (1982). The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 16(4), 355-381.

[6]

Voedingscentrum (2017) Hoe gebruik ik de magnetron? Geraadpleegd op 1-11-2017 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoe-gebruik-ik-de-magnetron-.aspx

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact