Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Kun je plaatselijk vet verbranden?

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Onderzoek: meer kans op de datingmarkt? Overdrijf niet met je spieren!

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

          Wat zijn de voor- en nadelen van calorieën tellen?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
magnetron-ongezond
FIT.nl Voeding Is eten opwarmen in...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
11 nov. 2017 geplaatst
25 jul. 2022 geüpdatet

Voeding

Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

Voeding

De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond? Check het antwoord hier!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt de magnetron?
  • De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk
  • Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?
  • Conclusie
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Als je de bovenstaande vraag in Google intypt, vliegen de artikelen je om de oren. De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn en voedingsmiddelen verliezen sneller hun voedingsstoffen. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond?

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt de magnetron?
  • De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk
  • Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?
  • Conclusie

Hoe werkt de magnetron?

De magnetron is uitgevonden in de jaren 40 van de vorige eeuw. Deze handige keuken tool maakte zijn opmars in Nederland in de jaren 80. In een magnetron wordt voeding verhit door microgolven. Een onzichtbare elektromagnetische energie zorgt ervoor dat de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging komen. Hierbij ontstaat bewegings- en/of wrijvingswarmte. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de rest van de voeding [1].

De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk

Een magnetron gebruikt straling om de voeding te verhitten. Er zijn verschillende soorten straling. Een atoombom produceert bijvoorbeeld de sterkste straling van 100 gigahertz. Dit noemen we ook wel gammastraling. Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen. Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 gigahertz. Een straling die nog minder sterk is, is UV-straling. Deze straling wordt uitgezonden door de zon en zonnebanken. Met een sterkte van 1 gigahertz kan deze straling 1 millimeter je huid doordringen. Dit is diep genoeg om huidkanker te veroorzaken.

Normale lichtstralen kunnen, met een straling van 0,5 gigahertz, je huid niet meer beschadigen. Een andere vorm van straling die nog zachter is, is infrarood licht. Deze geeft warmte af. De sterkte van magnetronstraling is 2,45 gigahertz [2]. Dit is een vergelijkbare straling als die van een mobiele telefoon of televisie. Deze straling kan niet veel schade aanbrengen. Toch zijn er wel veiligheidseisen gesteld aan onze magnetrons. Zo mogen de microgolven niet kunnen ontsnappen. Om deze reden hebben magnetrons lagen die de microgolven binnenhouden. Daarnaast moet er een systeem in de magnetron zitten dat ervoor zorgt dat de magnetron stopt als het deurtje wordt geopend [1].

Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?

Voedingsstoffen gaan snel verloren bij de bereiding, met name door wassen, weken en verhitten. Vooral concentraties van in water oplosbare vitamines zoals de vitamines van het B-complex en vitamine C nemen af bij de bereiding. Vitamine C is daarnaast erg gevoelig voor zuurstof, waardoor de werking nog verder afneemt. Daarom is het belangrijk om voeding efficiënt te bereiden. Dit door ze snel te schillen, snijden en wassen. Laat het daarnaast niet te lang in het water weken. Gebruik ook tijdens het koken zo min mogelijk water en kook voedsel zo kort mogelijk. Ook bij de verwarming van voeding in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Echter, is meerdere malen uit onderzoek gebleken dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Dit geldt met name voor vitamine C en foliumzuur. Dit komt door de korte bereidingstijd in de magnetron. Daarnaast gebruik je in de magnetron nauwelijks water, waarin vitamines normaliter in kunnen oplossen [3,4,5].

Kortom, tijdens de bereiding van voeding gaan de voedingswaarde sowieso achteruit. Echter, is dit effect in de magnetron kleiner dan bij het koken van producten, vanwege de kortere bereidingstijd.

Het bereiden in de magnetron

Het eten in de magnetron kan soms wat ongelijkmatig worden verhit. Roer de maaltijd goed om het geheel goed te verwarmen. Vooral bij het opwarmen van prakjes is dit belangrijk. Zo weet je zeker dat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood.

  • Verdeel de gerechten in kleine, zo plat mogelijke porties. Deze zijn sneller klaar.
  • Voeg 1-2 eetlepels water toe aan je groente, aardappelen, vis en vlees om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
  • Schep het eten tijdens het verwarmen een paar keer om.
  • In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken. Plastic kan smelten en hierbij kunnen wel schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Kook geen ei in de magnetron, dit geeft nogal een bende 😉 [6]

Conclusie

Het gebruik van een magnetron is volkomen veilig. In vergelijking met producten te kopen blijven voedingswaarden beter behouden door een efficiëntere verhitting. Dit is ook nog eens energiezuiniger dan het voedsel te bereiden op gas. Let er wel op dat je je voeding goed door verhit om een voedselvergiftiging te voorkomen. Gebruik daarnaast geen plastic bakjes, omdat hier wel schadelijke stoffen uit vrij kunnen komen.

Blijf je maaltijden niet oneindig opwarmen, hierbij gaan elke keer wel voedingsstoffen verloren. Ten slotte is dit geen vrijbrief om nu onbeperkt magnetronmaaltijden te eten. Deze bevatten namelijk vaak vooral veel zout om het gerecht op smaak te brengen. En dat is niet zo gezond.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Kraak, H. (2014). 77 fabels en feiten over onze voeding. Hilversum: Lias uitgeverij.

[2]

Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[3]

Hoffman, C. J., & Zabik, M. E. (1985). Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: a review of recent studies. Journal of the American Dietetic Association, 85(8), 922-926.

[4]

Klein, B. P. (1989). Retention of nutrients in microwave-cooked foods. Boletin de la Asociacion Medica de Puerto Rico, 81(7), 277-279.

[5]

Cross, G. A., Fung, D. Y., & Decareau, R. V. (1982). The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 16(4), 355-381.

[6]

Voedingscentrum (2017) Hoe gebruik ik de magnetron? Geraadpleegd op 1-11-2017 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoe-gebruik-ik-de-magnetron-.aspx

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Hogere maaltijdfrequentie = meer spiermassa?

    Hogere maaltijdfrequentie = meer spiermassa?

    Door Jeroen van der Mark
  • Is suiker verslavend?

    Is suiker verslavend?

    Door Neeke Smit
  • Hoe maak je een gezondere keuze met hulp van het etiket?

    Hoe maak je een gezondere keuze met hulp van het etiket?

    Door Neeke Smit

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. rob lelieveld zegt

    16 februari 2020 om 20:07

    blij met deze info, dus dank daarvoor.

    Beantwoorden
  2. Ben Grajer zegt

    25 juli 2022 om 09:34

    Als je een artikel schrijft met “wetenschappelijke” termen, zorg er dan voor dat die correct zijn. Voorbeeld: Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen. Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 miljard gigahertz.
    Afgezien van de taalfout wordt niet de sterkte, maar de frequentie van straling weergegeven in hertz. Verder betekent giga al miljard, Dus 10 gigahertz en niet 10 miljard gigahertz. Advies: lees er eens wat over.

    Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact