FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Verlies je sneller vet met cardio- of krachttraining?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe snel verbetert je loopefficiëntie?

          Hoeveel zegt het herstel van je hartslag over je fitheid?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Nieuw onderzoek: zwakkere squat door intermittent fasting?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Gelukkiger door je telefoon minder te gebruiken? [nieuw onderzoek]

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Is het mogelijk om je perfecte shape te behouden?

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Verdeling van eiwitten minder belangrijk dan gedacht?

          Betere CrossFit prestaties door extra koolhydraten?

          Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
voeding-bijhouden
FIT.nl Voeding Hoe nauwkeurig is het...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
25 jan. 2023 geplaatst
26 feb. 2024 geüpdatet

Voeding

Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

Voeding

Hoe nauwkeurig is het proces van het loggen van je voeding? Heeft dit überhaupt zin? Je leest hier het antwoord!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Onderrapportage is een bekend probleem
  • Het verschil tussen onderrapportage en minder eten
  • Welke groepen rapporteren minder?
  • Reden waar het mis kan gaan?
  • Andere methode dan BMR-berekening?
  • Wat nu? Handige tips!
  • Waarom en waar eet je?
  • Gebruik de handige FIT-checklist
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Je voeding en calorieën bijhouden lijkt de magische trick om af te vallen. Maar hoe nauwkeurig is het proces van het loggen van je voeding precies? Wijkt dit heel erg af van de realiteit?

Inhoudsopgave

  • Onderrapportage is een bekend probleem
  • Het verschil tussen onderrapportage en minder eten
  • Welke groepen rapporteren minder?
  • Reden waar het mis kan gaan?
  • Andere methode dan BMR-berekening?
  • Wat nu? Handige tips!
  • Waarom en waar eet je?
  • Gebruik de handige FIT-checklist

Onderrapportage is een bekend probleem

Interessant is dat het precies bijhouden van je voeding bijna niemand lukt. Tenminste wanneer je kijkt naar de gemiddelde cijfers uit wetenschappelijk onderzoek [1]. Onderzoek laat zien dat proefpersonen net wat meer dan 400 kcal afwijken van hun daadwerkelijke energie-inname [1]. Dit noemen we ook wel onderrapportage. Het tegenovergestelde komt ook voor: meer opgegeven dan dat je hebt daadwerkelijk hebt gegeten. Dit noemen we overrapportage en zie we soms terug bij sporters die aangeven dat ze lastig aankomen. Als je dit combineert met een misrekening van het aantal gebruikte calorieën bij sporten of beweging kan het verschil nóg meer oplopen.

Zelfs professionals die getraind zijn zoals een diëtist onderrapporteert gemiddeld genomen met 200 kcal per dag. Zo weten we uit onderzoek bij tien diëtisten die gedurende 7 dagen gevolgd werden door middel van een tweevoudig gemerkte watermethode. Dit is een betrouwbare methode om in kaart brengen hoeveel iemand heeft gegeten [1][2].

Misschien denk je: 200 kcal valt toch wel mee? Vermenigvuldig dit keer zeven en je komt binnen iets meer dan vijf week één kilogram aan.

Bovenstaande studie staat niet op zichzelf. Eerder bleek ook al dat mensen hun voeding gemiddeld genomen met 23-39% onderrapporteren [3]. Een overzichtsstudie geeft zelfs aan dat de getallen kunnen variëren tussen de 18 en 54% met sommige groepen zelfs oplopend tot 70% [4].

Er zijn wat aanwijzingen dat vooral lekkere zoete snacks en toetjes te weinig of niet gerapporteerd worden en groentes en fruit eerder overgerapporteerd worden [4]. Dit wordt binnen sociaalpsychologisch onderzoek ook wel bewust of onbewust sociaal wenselijk gedrag genoemd.

Het verschil tussen onderrapportage en minder eten

Naast het concept van onderrapportage kan er ook sprake zijn van het welbekende Hawthorne effect. Je weet dat je onderzocht of gecoacht wordt en daarom eet je minder dan je eigenlijk zou doen in een periode. Valt de coaching of de onderzoeker weg, dan eet je weer meer. Dit is niet iets wat valt onder onderrapportage, maar wel een belangrijk fenomeen om rekening mee te houden als coach.

Welke groepen rapporteren minder?

Gemiddeld genomen rapporteren vrouwen vergeleken met mannen minder calorieën dan ze daadwerkelijk eten. Verder is er ook aanwijzing in de meeste studies dat mensen met obesitas en overgewicht gemiddeld genomen ook meer onderrapporteren [4]. Het is belangrijk om te weten dat dit gedrag bijna altijd onbewust gebeurt en niet een oorzaak is van gewichtstoename. Onderzoekers speculeren ook dat dit een soort van zelfbescherming is [5].

Let hierbij goed op: een veroordelende houding als partner, coach of kennis kan leiden tot een toenemend stigma wat speelt rondom overgewicht en obesitas. Vaak wordt gedacht: ah mensen die zwaarder zijn, zijn gewoon lui, hebben minder wilskracht en liegen tegen zichzelf. Alle drie de gedachten zijn (grotendeels) onjuist en dragen niet bij aan de oplossing en verergeren mogelijk het stigma nog meer. Ga uit van een goede bedoeling om een ander zo goed mogelijk bij te staan tijdens de leefstijlverandering.

Reden waar het mis kan gaan?

Zoals benoemd gebeurt onderrapportage onbewust door onhandigheid, drukte of (on)bewust sociaal wenselijk gedrag. Meer praktische redenen kunnen zijn:

  • gebrek aan kennis over het bijhouden van voeding
  • niet wegen van voedingsproducten
  • onnauwkeurigheid in voedingsdatabases: veel data is user generated content waarbij er vaak meetfouten inzitten. Kies daarom in onze FIT Plan PRO app zoveel mogelijk voor gecontroleerde voedingsproducten. Deze komen uit de NEVO-tabel en zijn 100% nauwkeurig ingevoerd. Controleer manueel altijd de user generated content op onlogische waardes.
  • gekookt als niet gekookt invoeren: vul de onbewerkte versie in de app in
  • ander merk dan het gegeten product
  • verkeerd inschatten van portiegroottes: volg deze gids voor het makkelijker invullen van portiegroottes.
  • overschatten van gebruikte calorieën door sproten

Andere methode dan BMR-berekening?

De klassieke BMR-formule wordt al tientallen jaren gebruikt om de energiebehoefte in kaart te brengen. Onderzoekers suggereren dat een correctie erop met de nieuwste Goldberg methode mogelijk effectiever is om onderrapportage of overrapportage te corrigeren [6].

Naast een andere formule kan ook het sturen van prompts (korte berichtjes) met een vraag om de voeding bij te houden helpen in combinatie met het maken van foto’s. Dit werd vergeleken met de hoeveelheid die proefpersonen in een laboratorium kregen [7]. De onderrapportage met de fotomethode was -152 kcal in vergelijking met de verstrekte maaltijden. Dit was niet statistisch significant, maar wel duidelijk kleiner dan de ruim 400 kcal die eerder werd beschreven. Kortom, mogelijk is het krijgen van berichten met de oproep foto’s te maken van je voeding een meer nauwkeurig idee [7].

Wat nu? Handige tips!

Nu je weet dat voeding bijhouden waardevol kan zijn voor je calorieën, macro’s en micro’s, maar altijd iets afwijkt van je daadwerkelijke consumptie. Daarnaast geeft het je wel inzicht in je timing – mits je alles erin zet.

Nu is de logische vervolgvraag: hoe ga ik aan de slag met het bijhouden van mijn voeding? Enkele tips:

  • Houd je voeding minimaal twee werkdagen en één weekenddag bij in een app of voedingsdagboek. Zo weet je of je in het weekend afwijkt.
  • Neem ook je drinken met calorie, bereidingsvetten en snacks mee. Deze worden vaak nog wel eens vergeten. Denk aan olijfolie, cappuccino met melk of dat handje noten tussendoor.

Heb je een overzicht van je voeding? Kies dan één of twee gewoontes die je gaat aanpassen. Dus bijvoorbeeld een gezonder ontbijtje in de ochtend met meer eiwitten en fruit. Probeer dit eens een twee weken vol te houden (vijf van de zeven dagen). Lukt je dit? Ga dan verder met de volgende gewoonte.

Ben je niet zo’n fan van alles precies bijhouden? Vind je dit te veel gedoe? Schrijf dan je voeding op in een dagboek of in je agenda. Kijk niet zozeer naar de hoeveelheid, maar naar de productkeuzes en waarom je eet.

Waarom en waar eet je?

Zoals ik al eerder aangaf het precies wegen is niet per se een must. Als je een groter plaatje weet en kun intschatten wat je op een dag eet, kun je relaties leggen tussen tijdstippen en emoties in combinatie met eetgedrag. Dit kan makkelijk doormiddel van een eetdagboek (onderdeel van FIT Plan Pro) Een voorbeeld:

“Ik ga altijd op de terugweg naar huis op het station nog even langs kleine supermarkt om daar een snack te halen met relatief veel calorieën.”

Als je dit weet, kun je deze gewoonte aanpassen. Je pakt één of twee van deze gewoontes op en vervangt deze met een als-dan-plan.

ALS ik op het station kom DAN eet ik de appel in mijn tas die ik de avond ervoor heb ingepakt.

Gebruik de handige FIT-checklist

Wil je en overzicht en een checklist hoe je dit kunt verbeteren een handige voedingslijst met gezonde alternatieven? Meld je dan aan voor FIT Plan PRO. Dit is onze app met online cursusomgeving om meer over training en voeding te leren.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet die recent een bodybuildingwedstrijd combineerde met het voltooien van een volledige triatlon – een unieke prestatie waarbij twee uitersten samenkomen. Naast zijn sportieve prestaties is hij docent van de nieuwe voedingscursus en actief als onderzoeker bij FIT.nl. Hij rondde zowel een universitaire opleiding als een coachingsopleiding af. In de afgelopen jaren hielp Jeroen via clinics, online coaching en diverse boeken duizenden mensen om het maximale uit hun sportprestaties en leefstijl te halen. Zijn passie ligt in het vertalen van wetenschappelijke inzichten over leefstijl, voeding en krachttraining naar toepasbare tips, die hij deelt via video’s, podcasts en artikelen op FIT.nl. Daarnaast is Jeroen auteur van meerdere (school)boeken, waaronder de FIT Methode en SLANKER. Ten slotte is hij actief betrokken bij diverse wetenschappelijke onderzoeksprojecten, onder andere in samenwerking met Maastricht University en de Rijksuniversiteit Groningen, gericht op de ontwikkeling van evidencebased leefstijlinterventies. Lees meer

Referenties

[1]

Champagne, C. M., Bray, G. A., Kurtz, A. A., Monteiro, J. B. R., Tucker, E., Volaufova, J., & Delany, J. P. (2002). Energy intake and energy expenditure: a controlled study comparing dietitians and non-dietitians. Journal of the American Dietetic Association, 102(10), 1428-1432.

[2]

Schoeller, D. A. (1990). How accurate is self-reported dietary energy intake?. Nutrition reviews, 48(10), 373-379.

[3]

Weber, J. L., Reid, P. M., Greaves, K. A., DeLany, J. P., Stanford, V. A., Going, S. B., … & Houtkooper, L. B. (2001). Validity of self-reported energy intake in lean and obese young women, using two nutrient databases, compared with total energy expenditure assessed by doubly labeled water. European Journal of Clinical Nutrition, 55(11), 940-950.

[4]

Macdiarmid, J., & Blundell, J. (1998). Assessing dietary intake: who, what and why of under-reporting. Nutrition research reviews, 11(2), 231-253.

[5]

Muhlheim, L. S., Allison, D. B., Heshka, S., & Heymsfield, S. B. (1998). Do unsuccessful dieters intentionally underreport food intake?. International Journal of Eating Disorders, 24(3), 259-266.

[6]

Tooze, J. A., Krebs-Smith, S. M., Troiano, R. P., & Subar, A. F. (2012). The accuracy of the Goldberg method for classifying misreporters of energy intake on a food frequency questionnaire and 24-h recalls: comparison with doubly labeled water. European journal of clinical nutrition, 66(5), 569-576.

[7]

Martin, C. K., Correa, J. B., Han, H., Allen, H. R., Rood, J. C., Champagne, C. M., … & Bray, G. A. (2012). Validity of the Remote Food Photography Method (RFPM) for estimating energy and nutrient intake in near real-time. Obesity, 20(4), 891-899.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Verbrand je meer vet door te trainen op een nuchtere maag?

    Verbrand je meer vet door te trainen op een nuchtere maag?

    Meer informatie
  • Is bulletproof koffie gezond?

    Is bulletproof koffie gezond?

    Meer informatie
  • Wat is eiwitrijke voeding?

    Wat is eiwitrijke voeding?

    Meer informatie
  • The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    The Planetary Health Diet: gezond én duurzaam eten

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact