Ben je ook zo’n fan van sushi? Dan ben je niet de enige. Maar hoe gezond is het eigenlijk? Meer hierover lees je in dit artikel.
Wat is sushi?
Sushi is een bekend gerecht en afkomstig uit de Japanse keuken. Deze lekkernij bestaat uit een rolletje witte rijst (gezuurd met rijstazijn) en bevat vaak zeewier en andere ingrediënten. Zoals vis, gebakken ei, zeevruchten en groente.
Er zijn vijf verschillende vormen van sushi, waarvan Maki de bekendste is. Bij Maki worden de rijst en de andere ingrediënten op een vel nori gelegd. Deze wordt vervolgens opgerold en in stukjes gesneden. Gebruikelijk is om de sushi in sojasaus of wasabi te deppen.
Hoe gezond is sushi?
Sushi smaakt vaak heerlijk, maar is het ook gezond? Het bevat zeewier en vis. Dat zijn ingrediënten met een hoge voedingswaarde. Zalm heeft bijvoorbeeld omega 3-vetzuren die de kans verlagen op hart- en vaatziektes. Nu bevat 1 stukje wel weinig zalm. Je zult er dus veel van moeten eten om voldoende zalm binnen te krijgen. Het nadeel hiervan is dat je dan veel calorieën binnenkrijgt als gevolg van een grote hoeveelheid rijst.
Een nadeel van dit gerecht is het hoge gehalte aan zout. Per stuk bevat het zelfs 0.8 gram zout. Dat is behoorlijk veel als je nagaat dat de adequate inname op 3,75 gram ligt. Daarnaast bevat het meestal witte rijst. Ons advies gaat uit naar bruine of zilvervliesrijst. Deze rijstvorm bevat meer vezels en vitamines en mineralen dan witte rijst. Verder is de richtlijn om 250 gram groente per dag te eten. Dit bereik je niet enkel alleen met dit gerecht.
Wil je het gezonder maken, dan kun je het beste kiezen voor bruine rijst of zilvervliesrijst en minder zout gebruiken door te matigen met sojasaus of wasabi. Ook kun je er bijvoorbeeld een lekkere salade met groente bij serveren.
Voedingswaarden sushi per stuk (50 gram) [1]
- Energie: 80 kilocalorieën
- Eiwit: 3,1 gram
- Koolhydraten: 14 gram
- Vetten: 1 gram
- Onverzadigd vet: 0,8 gram
- Verzadigd vet: 0,2 gram
- Voedingsvezels: 0,3 gram
- Zout: 0,7 gram
Geef een antwoord