Sommige mensen mijden bananen vanwege het aantal suikers en calorieën die ze bevatten. Onterecht: een banaan is namelijk hartstikke gezond! Meer hierover lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Wat zit er in een banaan?
Een banaan is een populaire tropische vrucht en wordt dagelijks door miljoenen mensen gegeten. Ze groeien in bananenplantages in de (sub)tropen, zoals Latijns-Amerika, Indonesië, China en India.
Deze vrucht is van de populaire fruitsoorten in Nederland het meest calorierijk. Maar ondanks dat het zo’n 88 calorieën per 100 gram bevat, wordt dit ‘nadeel’ ruimschoots gecompenseerd door de vele voedingsstoffen die het bevat.
Voedingswaarde banaan (118 gram – gemiddeld gewicht)
- Calorieën: 105
- Koolhydraten: 27 gram
- waarvan suiker: 14 gram
- Vet: 0,4 gram
- Eiwit: 1,3 gram
- Water: 88 gram
- Vitamine B6: 25% van de ADH
- Vitamine B8 (biotine): 10% an de ADH
- Mangaan: 16% an de ADH
- Vitamine C: 14% van de ADH.
- Kalium: 12% van de ADH
- Koper: 10% van de ADH
- Vezels: 12% van de ADH
- Magnesium: 10% van de ADH
Is een banaan gezond?
Zoals je kunt zien bevat een banaan veel kalium, magnesium en voedingsvezels. Magnesium kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van spierkramp (mits je een tekort hebt), omdat het de overdracht van prikkels in de spieren regelt. [2]
Het hoge aandeel kalium dat in een banaan zit, zorgt voor een goede spier- en zenuwfunctie en werkt bloeddrukverlagend. Daarnaast bevat een banaan ook tryptofaan. Dit aminozuur wordt omgezet in serotonine. Deze neurotransmitter staat ook wel bekend als het geluksstofje. Vandaar dat een banaan ook wel populair is bij een kater.
Ondanks dat een banaan gezond is, raden wij het wel aan om niet alleen bananen te eten. Variatie is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies daarom ook voor andere soorten fruit en varieer van kleur.
Banaan als pre-workout
Een banaan is een goede pre-workoutsnack, vanwege het hoge suikergehalte. Bevat een groene banaan zo’n 1 procent suiker, in een superrijpe is het suikergehalte al gestegen tot zo’n 20 procent.
Kan ik een banaan vervangen door een sportdrank?
Tot intensieve inspanningen van 2,5 uur is het prima om een banaan te eten om je lichaam van energie te voorzien. Dit kun je bijvoorbeeld afwisselen met een sportdrank. Sport je langer dan 2,5 uur intensief, dan is het goed om te letten op de verhouding tussen glucose en fructose. Je lichaam neemt namelijk makkelijker verschillende soorten koolhydraten op. Hiervoor heb je onder andere speciale gelletjes. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit artikel over welke sportdrank je het beste kunt kiezen.
Bananen zijn goed voor je darmen
Ten slotte zijn bananen ook goed voor de stoelgang. Ze bevatten namelijk de nodige vezels. Deze werken bevorderend voor je stoelgang en geven je langer een vol gevoel. Hierdoor is het ook een uitstekende snack voor mensen die willen afvallen.
Welke bananen zijn het meest duurzaam?
Helaas zijn veel bananen afkomstig van plantages waar weinig aandacht is voor de arbeidsomstandigheden en milieuomstandigheden.
Je kunt daarom het beste kiezen voor bananen met een keurmerk. Denk hierbij aan een keurmerk als Max Havelaar, Rainforest Alliance en het Europees Biologisch Keurmerk.