Mangaan
Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. We moeten deze met de voeding binnenkrijgen. Bij een behoefte van enkele microgrammen tot een tiental milligrammen spreken we van spoorelementen. Mangaan is een voorbeeld van een spoorelement. Lees hier alle belangrijke informatie over deze voedingsstof.
Dit artikel bevat 11 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 8 maart 2021
Laatste update: 27 februari 2024
Inhoudsopgave
Wat is mangaan?
Mangaan is een spoorelement. Het speelt een belangrijke rol in onze gezondheid als onderdeel van verschillende enzymen. Daarnaast is het ook een onderdeel van ons botweefsel en kraakbeen [1][2].
Functies van mangaan
Mangaan is onderdeel van verschillende enzymen die betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Verder is het betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten [2][3]. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van een antioxidantenenzym dat ons lichaam beschermt tegen oxidatieve stress [4]. Het draagt ook bij aan het behoud van sterke botten [5].
Bronnen van mangaan
We krijgen dit spoorelement vooral binnen met graanproducten zoals brood en ontbijtgranen. Daarnaast zijn thee, groenten, fruit en noten een bron van mangaan [2][3][5].
Adequate inname
Voor mangaan is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld, maar een adequate inname. Dit komt doordat er nog te weinig onderzoek beschikbaar is om een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vast te stellen.
Categorie/leeftijd | Adequate inname mangaan(milligram) [6,7]* |
Kinderen | |
7-11 maanden | 0,02-0,5 |
1-3 jaar | 0,5 |
4-6 jaar | 1,0 |
7-10 jaar | 1,5 |
Mannen | |
11-14 jaar | 2,0 |
15-17 jaar | 3,0 |
> 18 jaar | 3,0 |
Vrouwen | |
11-14 jaar | 2,0 |
15-17 jaar | 3,0 |
> 18 jaar | 3,0 |
Zwangere vrouwen | 3,0 |
Bij borstvoeding | 3,0 |
Gevolgen tekort
Tekorten komen niet voor. In onderzoeken waarbij proefpersonen weinig binnenkregen was er sprake van huidafwijkingen. Bij proefdieren ontstonden er afwijkingen in de hersenen en het skelet [3].
Gevolgen overschot
Ook overschotten aan mangaan in de voeding komen niet voor. De opname uit voeding is gering en overschotten worden gecompenseerd door uitscheiding via de gal en nieren. Het kan achter ook worden opgenomen via de neus en longen en kan zeer giftig zijn. Er kunnen dan wel overschotten ontstaan met beschadigingen aan het zenuwstelsel als gevolg. Het kan leiden tot manganisme met Parkinson-achtige symptomen [8][9][10][11].
Moet ik mangaan suppleren?
Tekorten komen zoals gezegd niet voor. Je krijgt met je voeding voldoende binnen. Het is daarom niet nodig om mangaan te suppleren.