Spinazie nog een keer opwarmen. Vroeger was dit uit den boze. Het zou namelijk heel erg slecht voor je zijn. Maar waarom is het ongezond om spinazie op te warmen? En klopt dit wel?
Nitraat
De redenatie waarom je spinazie niet zou mogen opwarmen komt door het stofje nitraat. Nitraat zit van nature in groenten en fruit. Ook krijgen we nitraat binnen uit drinkwater en wordt het soms aan producten toegevoegd als conserveermiddel. Nitraat zelf is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan in het lichaam worden omgezet in nitriet. En nitriet kan wel nadelige gezondheidseffecten hebben. Zo kan nitriet het zuurstofgehalte in het bloed verminderen. Onder bepaalde omstandigheden kan nitriet weer omgezet worden in nitrosamines. En deze kunnen kankerverwekkend zijn.
Op basis van deze kennis waren er verschillende adviezen omtrent het eten van nitraatrijke groenten. Dit om ervoor te zorgen dat de aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraat niet overschreden werd. En om de vorming van nitrosamines te voorkomen.
Inzichten in 2014 lieten zien dat de risico’s van het eten van nitraatrijke groenten voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Alle oude adviezen omtrent nitraat zijn hiermee komen te vervallen [1].
Lees alles over nitraatrijke groenten en de huidige adviezen in dit artikel over nitraatrijke groenten.
Hoe zit het met het opnieuw opwarmen van spinazie?
Spinazie kan je gewoon veilig opwarmen. Het risico op gezondheidsproblemen is minimaal.
Waar kwam dan toch de gedachte vandaan dat je spinazie niet opnieuw kunt opwarmen? Spinazie is een nitraatrijke groenten. Bij het verkeerd bewaren van bereide spinazie kunnen bacteriën volop groeien. Sommige van deze bacteriën kunnen nitraat omzetten in nitriet [1]. Daarom was eerder het advies om spinazie niet nogmaals op te warmen. Met de meest recente inzichten is ook dit advies aangepast.
Wel moet je met een aantal punten rekening houden. Zo is het belangrijk dat je de restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen, en vervolgens in de koelkast bewaart bij maximaal 4 °C. Op deze manier krijgen de bacteriën minder kans om te groeien. Daarnaast is het advies om restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren [2].
Deze richtlijn geldt niet alleen voor spinazie, maar voor alle kliekjes.
P.s.: probeer nu je gerustgesteld bent vooral onze recepten met spinazie uit en maak er eventueel een lekkere mealprep van:
Geef een antwoord