FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Wat is een realistisch transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
calorieen-bijhouden
FIT.nl Voeding Waarom is het bijhouden...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
07 jun. 2025 geplaatst
07 jun. 2025 geüpdatet

Voeding

Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

Voeding

Het bijhouden van je calorieën is een schatting. Maar hoe nauwkeurig is deze schatting precies?
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Voedingswaardedeclaratie wijkt af
  • Mensen onder of overrapporteren hun voeding
  • Je overschat je beweging
  • Je lichaam past zich aan
  • Voedingsapps bevatten fouten
  • Verteer-efficiëntie verschilt per voedingsmiddel
  • Energie nodig om voeding te verteren
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Cogito, ergo sum. Ik denk, dus ik ben.

Notans, ergo attingo. Door te noteren bereik ik het.

Helaas werkt dit zo met je voedingsapp. Hieronder lees je zeven redenen waarom calorieën bijhouden veel minder nauwkeurig is dan je verwacht.

Inhoudsopgave

  • Voedingswaardedeclaratie wijkt af
  • Mensen onder of overrapporteren hun voeding
  • Je overschat je beweging
  • Je lichaam past zich aan
  • Voedingsapps bevatten fouten
  • Verteer-efficiëntie verschilt per voedingsmiddel
  • Energie nodig om voeding te verteren

Voedingswaardedeclaratie wijkt af

Wist je dat de voedingswaarde op producten met maximaal 20% mag afwijken van de Europese unie vergeleken met de daadwerkelijke hoeveelheid calorieën als je het binnen een lab zou vaststellen [1]. Het blijft dus een inschatting. Dit komt nog eens naast het punt dat weinig mensen goed hun portiegrootte kunnen bepalen. Onderzoek laat zien dat de foutmarge voor de meeste mensen zit tussen de 10-30% [2].

Wil je hier meer controle over? Volg dan dit artikel je calorieën in te schatten zonder te hoeven wegen.

Mensen onder of overrapporteren hun voeding

weekend-verprutsen

Deze uitspraak heb ik als coach al zo vaak gehoord: “Ja, ik weet precies wat ik eet en meet alles heel nauwkeurig. Ondanks dat ik 1500 kcal eet, val ik niet af!”

Hierbij zijn vaak een van de volgende situaties denkbaar:

  1. persoon eet doordeweeks amper en in het weekend veel (zie bovenstaande afbeelding)
  2. vergeet (on)bewust bepaalde maaltijden
  3. kan portiegroottes niet goed inschatten.

Alle drie heel menselijk. Mogelijk ben jij de uitzondering en doe je alles perfect. Daarentegen wist je dat mensen gemiddeld 400 kcal ernaast zitten [3]? Zelfs na een korte opleiding zijn mensen alsnog zo onnauwkeurig.

Om het nog duidelijker te maken: onderzoek laat zien dat zelfs diëtisten er 200 kcal naast zitten [3]. Niet uit onwil, maar omdat dit gewoon erg lastig is om je energie-inname perfect te schatten.

Kortom: houd altijd een bandbreedte aan waarbij je rekening houdt met een foutmarge. We zien vaak bij mensen die lastig aankomen dat ze hun voeding overschatten en dat mensen die willen afvallen hun calorieën onderschatten. Lees ook dit uitgebreide artikel over het onderrapporteren van voeding.

Je overschat je beweging

Veel sporthorloges en apps overschatten de gebruikte calorieën met 15 – 45%. Dit kan dus wel oplopen tot een paar honderd calorieën, zo weten we uit onderzoek [4].

Wij adviseren dan ook om je sporthorloge niet te koppelen aan een voedingsapp, maar alleen de PAL-waarde te gebruiken die in de meeste apps, zoals bij de FIT PRO-app al standaard gebruikt wordt. Deze houdt al rekening met je beweging.

Pas je caloriebehoefte alleen aan als je inspanning langer dan 60 minuten duurt én met een relatief hoge intensiteit. Anders is de PAL-waarde dekkend.

Je lichaam past zich aan

Gek genoeg kun je door meer te bewegen, minder energie gebruiken.

Dit gaat tegen je gedachten in, dat begrijp ik. Hoe zit dit precies?

We zien bij een speciale stam in Afrika dat het lichaam efficienter wordt. Bij de Hadza-stam dat ze veel meer wandelen dan een kantoormedewerkers van tegenwoordig maar niet veel meer energie gebruiken [5]. Waarschijnlijk komt dit omdat het lichaam zich aanpast en efficiënter leert bewegen en mogelijk bepaalde organen efficiënter werken. Hetzelfde zien we terug bij hardlopers waarbij ze meer vet als energiebron gebruiken en een efficiëntere looptechniek krijgen [6][7]. Een beginnende hardloper gebruikt minder efficiënt zijn of haar energiebronnen.

Een vergelijkbare spaarstand zien we bij mensen die last hebben van Anorexia of REDS waarbij het lichaam wel blijft functioneren, maar bepaalde systemen uitschakelt of op de rem trapt met een rustmetabolisme dat met 10 – 40% terugschakelt [8][9]. Bijvoorbeeld dat de menstruatie wegvalt als compensatiemechanisme [10][11].

Voedingsapps bevatten fouten

De meeste voedingsapps zijn deels user generated. Oftewel gebruikers voeren hun producten in en vaak met foutjes. Gelukkig zijn er wel waardes die kloppen en die zijn afkomstig van de NEVO-tabel. Deze producten kun je doorgaans wél vertrouwen. Helaas is dit maar 10 – 20% van alle voedingsproducten.

We verwachten wel dat met de komst van AI deze databases de komende jaren opgeschoond worden.

Verteer-efficiëntie verschilt per voedingsmiddel

Wist je dat de klassieke verdeling (4 kcal / g koolhydraten, 4 kcal / g eiwit, 9 kcal / g vet) niet helemaal klopt? Bijvoorbeeld dierlijk eiwit levert gemiddeld 4,2 kcal per gram eiwit. Voor plantaardig eiwit is dit zelfs wat minder. Zowel in de EU als in de VS schrijft de wet voor dat fabrikanten bij de calorie-berekening de afgeronde 4 kcal per gram eiwit (17 kJ/g) mogen – en bijna altijd moeten – gebruiken. Dat betekent dat het subtiele verschil tussen 4,0 en ≈ 4,25 kcal/g in de praktijk nauwelijks op het etiket belandt. Echter, is de TEF wel hoger voor eiwitten dus dit compenseert dan weer grotendeels.

Ook bij vetten is het complexer dan je in eerste instantie dacht. In een gecontroleerde metabole studie kregen proefpersonen hele amandelen; het nettoresultaat was ± 129 kcal per 28 g, terwijl het etiket op basis van Atwater 168-170 kcal voorspelde – een overschatting van ~32 % [12].

De reden hiervoor was: noten zijn opgebouwd uit cellen met stevige vezelrijke wanden. Ongekookte of ongebrande amandelen verlaten het darmkanaal deels onverteerd, zodat een deel van de lipiden nooit wordt vrijgemaakt. Warmte en mechanische bewerking (roosteren, hakken, malen) breken die celwanden stuk, waardoor lipiden beter vrijkomen en de metabole energie stijgt. Een follow-up-onderzoek liet zien dat [13]:

  • Ongebrande hele amandelen → ≈ 25 % minder opneembare kcal dan het etiket.
  • Geroosterde hele amandelen → ≈ 17-19 % minder dan het etiket.
  • Amandel­boter → bijna gelijk aan het etiket (celstructuur volledig stuk).

Kortom: bij intacte, vezelrijke producten (noten, volkoren granen, zaden, peulvruchten) kun je niet blind op de caloriewaarde vertrouwen – bereidingswijze en structuur bepalen hoeveel energie je lichaam er werkelijk uithaalt.

Energie nodig om voeding te verteren

Vertering zelf gebruikt ook energie, de zogeheten Thermic Effect of Food (TEF). Bij een gemiddelde gemengde voeding gaat ongeveer 10 % van je calorie-inname hieraan op, maar het effect varieert sterk per macronutriënt:

Macronutriënt Typische TEF-range*
Vet 0 – 3 %
Koolhydraten 5 – 10 %
Eiwit 20 – 30 %
Alcohol 10 – 30 %

*Samengevat uit meerdere 24-uurs calorimetrie-studies [14][15].

Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat dit nogal een simplificatie is, aangezien je nooit één macro eet en het binnen macronutriënten ook kan verschillen. Denk aan een vezelrijke koolhydraatbron versus een suikerrijk drankje.

Goed om wel te weten is dat calorietrackers alleen TEF meetellen als gemiddeld percentage. Daardoor wordt de netto-impact van een eiwitrijke maaltijd vaak onderschat (je gebruikt meer om het te verteren) en die van een vetrijk tussendoortje overschat. Vooral wanneer je macro’s sterk verschuiven – bijvoorbeeld bij een eiwitrijk crashdieet of juist een vetrijke ‘cheat day’ – kan dit verschil al snel tientallen tot honderd kilocalorieën per dag bedragen.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Nederlands Bakkerij Centrum. (2022, 3 november). Leidraad nauwkeurigheid voedingswaarde declaratie. https://www.nbc.nl/kennisbank/leidraad-nauwkeurigheid-voedingswaarde-declaratie/

[2]

Amoutzopoulos, B., Page, P., Roberts, C., Roe, M., Cade, J., Steer, T., … & Almiron-Roig, E. (2020). Portion size estimation in dietary assessment: a systematic review of existing tools, their strengths and limitations. Nutrition reviews, 78(11), 885-900.

[3]

Champagne, C. M., Bray, G. A., Kurtz, A. A., Monteiro, J. B. R., Tucker, E., Volaufova, J., & Delany, J. P. (2002). Energy intake and energy expenditure: a controlled study comparing dietitians and non-dietitians. Journal of the American Dietetic Association, 102(10), 1428-1432.

[4]

Hajj-Boutros, G., Landry-Duval, M. A., Comtois, A. S., Gouspillou, G., & Karelis, A. D. (2023). Wrist-worn devices for the measurement of heart rate and energy expenditure: A validation study for the Apple Watch 6, Polar Vantage V and Fitbit Sense. European Journal of Sport Science, 23(2), 165-177.

[5]

Pontzer, H., Raichlen, D. A., Wood, B. M., Mabulla, A. Z., Racette, S. B., & Marlowe, F. W. (2012). Hunter-gatherer energetics and human obesity. PloS one, 7(7), e40503.

[6]

Barnes, K. R., & Kilding, A. E. (2015). Running economy: measurement, norms, and determining factors. Sports medicine-open, 1, 1-15.

[7]

Hetlelid, K. J., Plews, D. J., Herold, E., Laursen, P. B., & Seiler, S. (2015). Rethinking the role of fat oxidation: substrate utilisation during high-intensity interval training in well-trained and recreationally trained runners. BMJ open sport & exercise medicine, 1(1), e000047.

[8]

Liang, Y., Li, Y., Chen, Y., Meng, K., Zhou, F., Pei, Y., … & Qiu, J. (2025). The impact of low energy availability risk on pre-competition physiological function in Chinese female combat athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 22(1), 2490170.

[9]

Bou Khalil, R., Sultan, A., Seneque, M., Richa, S., Lefebvre, P., Renard, E., … & Guillaume, S. (2022). Clinical correlates of measured and predicted resting energy expenditure in patients with anorexia nervosa: a retrospective cohort study. Nutrients, 14(13), 2727.

[10]

Haines, M. S. (2023). Endocrine complications of anorexia nervosa. Journal of Eating Disorders, 11(1), 24.

[11]

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37752011/

[12]

Mountjoy, M., Ackerman, K. E., Bailey, D. M., Burke, L. M., Constantini, N., Hackney, A. C., … & Erdener, U. (2023). 2023 International Olympic Committee’s (IOC) consensus statement on relative energy deficiency in sport (REDs). British journal of sports medicine, 57(17), 1073-1098.

[13]

Grundy, M. M. L., Lapsley, K., & Ellis, P. R. (2016). A review of the impact of processing on nutrient bioaccessibility and digestion of almonds. International Journal of Food Science and Technology, 51(9), 1937-1946.

[14]

Westerterp, K. R. (2004). Diet induced thermogenesis. Nutrition & Metabolism, 1(1), 1-5.

[15]

Acheson, K. J. (1993). Influence of autonomic nervous system on nutrient-induced thermogenesis in humans. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 9(4), 373-380.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is rood vlees gezond?

    Is rood vlees gezond?

    Meer informatie
  • Zijn pannenkoeken gezond? + 7 heerlijke recepten

    Zijn pannenkoeken gezond? + 7 heerlijke recepten

    Meer informatie
  • Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

    Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

    Meer informatie
  • Zijn antiaanbaklaagpannen slecht voor de gezondheid?

    Zijn antiaanbaklaagpannen slecht voor de gezondheid?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact