FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
voedselvergiftiging
FIT.nl Gezondheid Hoe kun je een...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
28 nov. 2019 geplaatst
25 apr. 2024 geüpdatet

Gezondheid

Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen?

Gezondheid

Wil je graag het risico verkleinen op een voedselinfectie, thuis of op reis? Hier lees je onze tips om voedselvergiftiging te voorkomen!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Wat is een voedselvergiftiging?
  • Wat is een voedselinfectie?
  • Hoe kun je een voedselinfectie of voedselvergiftiging voorkomen?
  • Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen op vakantie?
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Iedereen die wel eens een voedselvergiftiging heeft opgelopen weet dat dit geen pretje is. Maar wat is dat eigenlijk precies, een voedselvergiftiging? En hoe kun je het risico hierop zowel thuis als op reis verkleinen? Lees hier hoe je een voedselvergiftiging kunt voorkomen. 

Een voedselvergiftiging wordt vaak in de volksmond verward met een voedselinfectie. Terwijl dit eigenlijk twee verschillende dingen zijn. Daarom leg ik eerst kort uit wat het verschil is tussen deze twee begrippen.

Inhoudsopgave

  • Wat is een voedselvergiftiging?
  • Wat is een voedselinfectie?
  • Hoe kun je een voedselinfectie of voedselvergiftiging voorkomen?
  • Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen op vakantie?

Wat is een voedselvergiftiging?

Bij een voedselvergiftiging word je ziek door een giftige stof in je eten die afkomstig is van bepaalde bacteriën of schimmels. Oftewel: bepaalde schimmels en bacteriën produceren bepaalde stoffen waar wij als mens niet goed tegen kunnen. Helaas kun je deze schimmels en bacteriën niet doden met het verhitten van je eten.

Klachten

Je krijgt bij een voedselvergiftiging vaak zo’n 8 uur na besmetting last van klachten. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Gelukkig is een specifieke behandeling of doktersbezoek vaak niet nodig. Het is wel aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts of bloed en slijm in de ontlasting. Ook is het verstandig om een arts op te zoeken als je ondanks dat je voldoende drinkt last hebt van uitdrogingsverschijnselen zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid [1].

Wat is een voedselinfectie?

Bij een voedselinfectie is er geen sprake van giftige stoffen, maar van een bepaalde hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen die je ziek maken. Deze ziekteverwekker nestelen zich in je darmen en zorgen hier voor de nodige klachten.

Klachten

Bij een voedselinfectie varieert het wanneer je last krijgt van de klachten. Bij sommige mensen duurt het enkele uren en bij anderen duurt 2 dagen voordat de symptomen tot uiting komen. Bij de klachten kun je denken aan flinke diarree of misselijkheid. Meestal zijn de klachten na 10 dagen weer over. In zeer uitzonderlijke situaties kan een voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking of nierfalen [2].

Indien je naast diarree of overgeven ook last krijgt van koorts, uitdrogingsverschijnselen of slijm of bloed in je ontlasting, is het belangrijk om naar de dokter te gaan [2].

Hoe kun je een voedselinfectie of voedselvergiftiging voorkomen?

Je zult dit waarschijnlijk al wel weten, maar je kunt het risico op een voedselinfectie of voedselvergiftiging verkleinen door veilig om te gaan met je eten. Maar waar moet je precies op letten? Ik maak hierbij onderscheid tussen het kopen, koken en bewaren van voedsel. Lees deze tips om het risico op een voedselinfectie of voedselvergiftiging te beperken.

Het kopen van je boodschappen

Het voorkomen van een voedselvergiftiging of -infectie begint in de supermarkt. Let op de houdbaarheidsdatum en eet geen producten na de TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Leg bederfelijke producten als laatste in je winkelmandje en zet ze thuis direct in de koelkast of vriezer.

Het wassen

Voordat je begint met het bereiden van je maaltijd is het belangrijk dat je eerst je handen goed wast. Door je handen goed te wassen spoel je namelijk (schadelijke) bacteriën weg. Was daarom je handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek.

Verder is het belangrijk om groente en fruit grondig met stromend water te wassen. Dit geldt zeker voor als je ze rauw eet.

Scheiden van je producten

Let er goed op dat je de kans op kruisbesmetting verkleint. Zorg ervoor dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.

Breng bijvoorbeeld rauwe kip nooit in contact met gebakken groente. Dit voorkom je onder andere door apart keukengerei zoals messen en snijplanken te gebruiken voor rauw vlees en vis en tussendoor je handen te wassen.

Gebruik dus voor dierlijke en plantaardige producten een andere snijplank en ander mes. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water en afwasmiddel. Deel je koelkast ook slim in. In de onderstaande afbeelding vind je een handig advies.

Koelkast voedselvergiftiging

Verhit het eten door en door

Voor veel bederfelijke voedingsmiddelen, en dan vooral dierlijke, geldt dat het belangrijk is om ze goed op te warmen zodat de bacteriën gedood worden. Zorg ervoor dat de gehele pan goed warm wordt door alles goed te roeren.

Dit geldt ook voor eten dat verwarmd wordt in de magnetron. Roer het geheel tussendoor nog eens door zodat je hele maaltje evenredig opgewarmd wordt.

Bewaren

Een simpele tip om de kans op voedselvergiftiging te verkleinen is je koelkast instellen op 4 °C. Leg een thermometer in de koelkast en controleer bijvoorbeeld wekelijks of de koelkast nog op de juiste temperatuur staat ingesteld. Een lage temperatuur is belangrijk omdat bacteriën zich dan veel minder snel vermenigvuldigen. Gooi bederfelijke producten weg als deze langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan. Bewaar kliekjes in een goed afgesloten bakje in de koelkast. En eet kliekjes binnen twee dagen op.

Verschoon iedere dag je vaatdoekje

Het vaatdoekje is een broeinest van bacteriën. Wees verstandig en verschoon deze elke dag! Een vaatdoekje kun je gelukkig hergebruiken door deze mee te nemen in de hete was [3,4].

Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen op vakantie?

Veel mensen krijgen helaas te maken met darm-ellende op vakantie. Hoe kun je een voedselvergiftiging op reis nu het beste voorkomen? Goed opletten is hier vooral het advies.

Helaas heb je geen controle over of zicht op onder welke hygiënische omstandigheden het voedsel is bereid. Maar gelukkig kun je met een aantal keuzes er wel voor zorgen dat de kans op een voedselvergiftiging zo klein mogelijk is. Hieronder volgen mijn tips uit eigen ervaring.

Tip 1: Bestel liever geen drankje met ijsblokjes

Wist je dat het kraanwater in veel exotische oorden vaak niet voor consumptie geschikt is? Dit betekent dat je beter ook geen drankjes kunt nemen met ijsblokjes. Er is een uitzondering tegenwoordig: ijsblokjes die uit de fabriek komen, herken je aan de vorm. Deze hebben namelijk een rond gat in het midden. Deze zijn dus veilig! Zoek bij twijfel het ook even op of je in het land van bestemming gewoon kraanwater kunt drinken, voordat je je aan andersvormige ijsklontjes of schaafijs waagt.

Tip 2: Eet liever geen salade met rauwe producten

Verblijf je in een land waar je het kraanwater niet veilig kan drinken, dan betekent dat ook dat er je er beter geen salades kunt bestellen… Want je kunt er wel vanuit gaan dat salades met rauwe producten meestal niet gewassen worden met bronwater. Of vraag nadrukkelijk of de salade met water uit een fles wordt afgespoeld.

Tip 3: Zoek de drukke eettenten op

Een tip die veel mensen heeft geholpen om geen voedselvergiftiging op te lopen is door een drukke eettent op te zoeken, waar veel toeristen aanwezig zijn. Want drukte betekent dat de omloopsnelheid hoog ligt. Oftewel: het eten ligt waarschijnlijk niet lang in de zon te broeien. Kijk ook even van tevoren op Tripadvisor om de ervaringen door te lezen.

Tip 4: Kookt de kok wel hygiënisch?

Liggen de rauwe producten wel apart van de groentes? Verhit de kok het eten wel goed genoeg? Ligt het eten niet al uren in de volle zon? Dit zijn allemaal belangrijke punten om op te letten wanneer je bij eettent wat te eten bestelt. Tenminste, als er sprake is van een open keuken.

Tip 5: Pas vooral op met (rauw) vlees

Verreweg de meeste voedselvergiftigingen zul je krijgen van het eten van vlees of andere dierlijke producten. Vooral rauw vlees is niet aan te raden. Maar ook vegetariërs kunnen evengoed ziek worden, vanwege kruisbesmetting. Pro tip als je op veilig wilt spelen en een voedselvergiftiging wilt voorkomen: probeer eens een vegan eettentje.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

WHO, Five keys to safer food. Beschikbaar op:  http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/5keys/en/, 2012 (bezocht op 19-08-2019)

[2]

Voedingscentrum (2019) Voedselvergiftiging. Geraadpleegd op 17-10-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselvergiftiging.aspx

[3]

Voedingscentrum (2019) Voedselinfectie. Geraadpleegd op 17-10-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselinfectie.aspx

[4]

Voedingscentrum (2019) Veilig omgaan met eten. Geraadpleegd op 17-10-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/5xveilig.aspx

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Alcohol: maakt meer kapot dan ons lief is?

    Alcohol: maakt meer kapot dan ons lief is?

    Meer informatie
  • WHO komt met nieuwe beweegrichtlijnen

    WHO komt met nieuwe beweegrichtlijnen

    Meer informatie
  • Onderzoek: sterkere botten door krachttraining?

    Onderzoek: sterkere botten door krachttraining?

    Meer informatie
  • Gezond bakken en koken: welke olie of vet gebruik je?

    Gezond bakken en koken: welke olie of vet gebruik je?

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact