FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Zone 2-training: hype of écht nuttig

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          8 uur slapen is optimaal? Dat is een fabel!

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Beginnend voedingscoach? Deze 5 valkuilen verraden het direct

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Wat is een realistische transformatie in 1, 2 of 3 jaar?

          Meer spiermassa door een extreme bulk?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

          Waarom is het bijhouden van je calorieën niet nauwkeurig?

          Ouderen hebben meer eiwitten nodig tegen spierafbraak

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
vetbehoefte-sporten
FIT.nl Voeding Wat is de minimale...
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
15 jun. 2025 geplaatst
15 jun. 2025 geüpdatet

Voeding

Wat is de minimale vetconsumptie om gezond te blijven?

Voeding

Hoeveel vet heb je nodig? Wetenschappelijk onderbouwd advies over minimale vetconsumptie voor hormoonbalans en optimale gezondheid.
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Waarom heb je vet nodig?
  • Wat is het advies?
  • Handig overzicht
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Hoeveel vet moet je eten voor een optimale gezondheid? Wat is het laatste advies? En is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

In het kort:

  • Vet is onmisbaar voor o.a. je hormoonbalans, opname van de vitamines A/D/E/K en een vol gevoel.
  • Streef dagelijks naar ± 20-35 % van je calorie-inname of ruwweg 0,5-1 g vet per kg lichaams­gewicht (vrouwen) en 0,5-1,5 g/kg (mannen).
  • Tijdens een calorietekort: ga niet lager dan ≈ 0,8 g/kg (vrouwen) of 0,5-0,6 g/kg (mannen) om hormonale klachten te voorkomen.
  • Vergeet ook vooral niet je omega 3 en onverzadigde vetzuren voor een optimale gezondheid.

Inhoudsopgave

  • Waarom heb je vet nodig?
  • Wat is het advies?
  • Handig overzicht

Waarom heb je vet nodig?

Zonder de consumptie van vet raakt je lichaam uit balans. Hieronder vind je de belangrijkste redenen:

  • Cel- en hormoonbalans: je hebt cholesterol en meervoudig-onverzadigde vetzuren (linol- en α-linoleenzuur) nodig om onder andere oestrogenen, testosteron, progestagenen en prostaglandinen te vormen [1][2]. Eet je te weinig? Dan zul je merken dat je hormonen uit balans raken. Dit zien we terug in onderzoek waarbij mensen minder dan 15% vet eten en hun oestradiol en progesteron met 20-35% daalt na twee jaar [3]. Belangrijk voor vrouwen is een minimale vetconsumptie voor de menstruele cyclus. Bij (fanatieke) sporters die gedurende een langere periode te weinig eten (RED-S) zie je een verslechterde gezondheid [4].
  • Transport en opname van in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) [5].
  • Eicosanoïden zijn een verzameling lokaal werkende weefsel-hormonen die je lichaam aanmaakt, basis van essentiële vetzuren en reguleren inflammatie en bloedstolling [6].
  • Celfunctie & signaaloverbrenging: de verhouding verzadigde/onverzadigde vetzuren bepaalt celmembraanvloeibaarheid en beïnvloedt insuline– en leptine­signalen [7].
  • Voldoende omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor je hersenwerking, immuunsysteem en hartgezondheid [8].
  • Vet vertraagt maaglediging en zorgt voor een verzadigd gevoel [9][10].

Wat is het advies?

Om je minimale hoeveelheid vet te berekenen kun je gebruikmaken van een percentage of het aantal vetten per kilogram lichaamsgewicht. De laatste is wat nauwkeuriger bij een hoger en lager lichaamsgewicht.

Advies aan de hand van een percentage

Een veilig advies is om niet minder dan 20% en niet meer dan 35% vet te eten ten opzichte van je energiebalans [11]. Houd hierbij rekening dat één gram vet negen kcal bevat.

Oftewel als je 2000 kcal eet met de ondergrens van 20% dan is dit 400 kcal / 9 = minimaal 44 gram vet. Hierbij houd je rekening mee dat maximaal 10% verzadigd vet en de rest enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet.

Wil je dit makkelijk bijhouden en inzichtelijk maken? Gebruikt de FIT PRO app.

Advies aan de hand van gram/kilogram lichaamsgewicht

Volgens de laatste wetenschappelijke richtlijnen wil je minimaal 0,5 – 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht vet consumeren [12][13]. Lager verhoogt kans op essentiële vetzuurdeficiëntie en hormonale daling.

Belangrijk om aan te geven is dat 0,5 wel aan de lage kant is en wij adviseren om minimaal 0,8 gram aan te houden. Liever het zekere voor het onzekere!

Pas op: ga niet op een extreem dieet waarbij je bijna geen vet eet (minder dan 10 gram per dag. Je vergroot hiermee de kans op galstenen.

Wat doe je bij een calorietekort?

Als je afslankt, eet je minder waardoor je dus ook mogelijk minder vet binnenkrijgt. Hiervoor kun je compenseren door niet te bezuinigen op vet. Houd tijdens een calorietekort een minimale vetconsumptie aan van 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht [14][13]. Bereken je dit met een percentage? Houd dan niet 20% aan maar eerder 25-35% van je energiedoel. Afvallen doe je met name door te bezuinigen op koolhydraten en in mindere mate op essentiële vetten.

Wat als ik meer vet eet?

Hogere innames (tot 1,5 g·kg) zijn prima zolang ze niet ten koste gaan van eiwitten en koolhydraten die nodig zijn voor de aanvulling van glycogeen en spiereiwitsynthese bij duur- of teamsport.

Verschil tussen mannen en vrouwen

De percentuele richtlijnen zijn gelijk, maar vrouwen hebben biologisch voordelen bij een iets hogere relatieve inname van langeketenvetzuren (DHA) en lopen bij lage totale vetinname sneller hormonale risico’s [15].

Handig overzicht

Kenmerk Vrouwen Mannen
Min. vetinname bij energiebalans (E) 0,5–1,0 g · kg (20–35 E%) 0,5–1,5 g · kg (20–35 E%)
Aanbevolen bij calorietekort ≥ 0,8 g · kg ≥ 0,5–0,6 g · kg
Hormonaal risico < drempel Estradiol ↓, LH-puls ↓ (< 30 kcal·kg VVM) Testosterondaling (< 20–25 kcal·kg VVM)
EPA + DHA minimum ≥ 250 mg (≥ 200 mg DHA) ≥ 250 mg (geen extra DHA-bonus)

Lees hier meer over de relatie tussen vet en testosteron bij mannen.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Hu, J., Zhang, Z., Shen, W. J., & Azhar, S. (2010). Cellular cholesterol delivery, intracellular processing and utilization for biosynthesis of steroid hormones. Nutrition & metabolism, 7, 1-25.

[2]

Dupont, J. (1987). Essential fatty acids and prostaglandins. Preventive Medicine, 16(4), 485-492.

[3]

Boyd, N. F., Lockwood, G. A., Greenberg, C. V., Martin, L. J., & Tritchler, D. (1997). Effects of a low-fat high-carbohydrate diet on plasma sex hormones in premenopausal women: results from a randomized controlled trial. British journal of cancer, 76(1), 127-135.

[4]

Cabre, H. E., Moore, S. R., Smith-Ryan, A. E., & Hackney, A. C. (2022). Relative energy deficiency in sport (RED-S): scientific, clinical, and practical implications for the female athlete. Deutsche Zeitschrift fur Sportmedizin, 73(7), 225.

[5]

National Research Council. (1989). Water-soluble vitamins. In Recommended Dietary Allowances: 10th Edition. National Academies Press (US).

[6]

Yamaguchi, A., Botta, E., & Holinstat, M. (2022). Eicosanoids in inflammation in the blood and the vessel. Frontiers in pharmacology, 13, 997403.

[7]

Warda, M., Tekin, S., Gamal, M., Khafaga, N., Çelebi, F., & Tarantino, G. (2025). Lipid rafts: novel therapeutic targets for metabolic, neurodegenerative, oncological, and cardiovascular diseases. Lipids in health and disease, 24(1), 147.

[8]

Chao, T., Sun, J., Ge, Y., & Wang, C. (2024). Effect of omega-3 fatty acids supplementation on the prognosis of coronary artery disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 34(3), 537-547.

[9]

Little, T. J., Horowitz, M., & Feinle-Bisset, C. (2007). Modulation by high-fat diets of gastrointestinal function and hormones associated with the regulation of energy intake: implications for the pathophysiology of obesity. The American journal of clinical nutrition, 86(3), 531-541.

[10]

Mandøe, M. J., Hansen, K. B., Hartmann, B., Rehfeld, J. F., Holst, J. J., & Hansen, H. S. (2015). The 2-monoacylglycerol moiety of dietary fat appears to be responsible for the fat-induced release of GLP-1 in humans. The American journal of clinical nutrition, 102(3), 548-555.

[11]

World Health Organization. Total fat intake for the prevention of unhealthy weight gain in adults and children: WHO guideline. Geneva: WHO; 17 juli 2023. ISBN 978-92-4-007365-4.

[12]

Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., … & Kreider, R. B. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. Journal of the international society of sports nutrition, 15(1), 38.

[13]

Wohlgemuth, K. J., Arieta, L. R., Brewer, G. J., Hoselton, A. L., Gould, L. M., & Smith-Ryan, A. E. (2021). Sex differences and considerations for female specific nutritional strategies: a narrative review. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 27.

[14]

Volek, J. S., Forsythe, C. E., & Kraemer, W. J. (2006). Nutritional aspects of women strength athletes. British Journal of Sports Medicine, 40(9), 742-748.

[15]

Giltay, E. J., Gooren, L. J., Toorians, A. W., Katan, M. B., & Zock, P. L. (2004). Docosahexaenoic acid concentrations are higher in women than in men because of estrogenic effects. The American journal of clinical nutrition, 80(5), 1167-1174.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Kun je spinazie opnieuw opwarmen?

    Kun je spinazie opnieuw opwarmen?

    Meer informatie
  • Bestaan er wereldwijd verschillen tussen landen qua voedingsrichtlijnen?

    Bestaan er wereldwijd verschillen tussen landen qua voedingsrichtlijnen?

    Meer informatie
  • Wat zijn de nieuwe aanbevelingen nitraatrijke groenten?

    Wat zijn de nieuwe aanbevelingen nitraatrijke groenten?

    Meer informatie
  • De belangrijkste informatie over rodegistrijst

    De belangrijkste informatie over rodegistrijst

    Meer informatie

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact