Biologische voeding is populair. Winkels bieden steeds meer biologische producten aan. Daarnaast bestaan er ook geheel biologische supermarkten. Behalve dat het goed zou zijn voor dier en milieu, zou biologische voeding ook voor ons een stuk gezonder zijn. Maar is dit wel zo? Ik zocht het voor jullie uit.
Wat is biologisch?
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Om een biologisch keurmerk te krijgen zijn er veel wettelijke voorschriften waar een product aan moet voldoen. Het instituut Skal Biocontrole controleert of de voorschriften worden nageleefd [1]. Producten die goedgekeurd zijn krijgen een biologisch keurmerk. Denk dan aan het EKO-keurmerk, Europees biologisch keurmerk of Demeter.
Aan welke voorwaarden moet een product voldoen?
De lijst aan voorwaarden om in aanmerking te komen voor een keurmerk is ontzettend lang. Over het algemeen komt het erop neer dat er rekening wordt gehouden met welzijn van het dier. Zo krijgen dieren alleen biologisch voer en is er sprake van een meer diervriendelijke werkwijze. Dieren krijgen meer ruimte en mogen vaker naar buiten. Er wordt minder tot geen gebruik gemaakt van antibiotica en genetische modificatie is uitgesloten. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Verder zijn er ook richtlijnen voor de verwerking van de producten. Er mag geen gebruik worden gemaakt van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. Alleen technologisch onmisbare E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van hulpstoffen. Ten slotte mogen producten niet worden doorstraald om ze langer houdbaar te maken [1].
Is biologisch eten gezonder?
Er zitten zowel voor- als nadelen aan biologische voeding. Er is een kleinere kans dat er te veel resten van diergeneesmiddelen in biologische producten zitten. Daarnaast kunnen dieren zich meer natuurlijk gedragen, wat minder stress oplevert. Dit zorgt voor een betere natuurlijke weerstand voor de dieren en zo wordt het risico op infecties kleiner. Daarmee is het risico voor infecties bij consumenten ook kleiner. Echter, komen biologische dieren meer met elkaar in aanraking, waardoor er juist een verhoogd risico is op infecties. Daarnaast bevatten biologische eieren gemiddeld meer dioxine dan niet-biologische eieren. Dioxines hebben kankerverwekkende eigenschappen. Alleen grote hoeveelheden dioxines zijn schadelijk voor de gezondheid. Met een gevarieerde voeding is het risico op een te hoge inname in Nederland zeer klein.
In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten van vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. De vetzuursamenstelling van melk kan ook gunstiger zijn. Het kan meer meervoudig onverzadigde vetzuren, beta-caroteen en vitamine E bevatten. De variatie tussen voedingsstoffen in biologische producten verschilt echter sterk per seizoen, regio en gebruikte rassen [1]. Hierdoor is er niet voldoende onomstotelijk bewijs dat biologische voeding qua voedingswaarde afwijkt van niet-biologische voeding [2]. Ook is er geen bewijs dat biologische voeding het risico op ziekten zoals kanker verlaagt [3][4].
Wel of niet biologisch?
Er is nog geen overduidelijk bewijs dat biologisch eten beter is voor onze gezondheid. Er zijn natuurlijk genoeg andere redenen om wel biologisch te eten. Het dierenwelzijn bijvoorbeeld. Of je door biologisch te eten het milieu een plezier doet is nog maar de vraag. De opbrengst van biologische landbouw ligt namelijk veel lager, waardoor er meer water en grond voor nodig is. Een reden om niet te kiezen voor biologische voeding is de prijs; biologische voeding is vaak een stuk duurder.
Ik ben erg benieuwd, eet jij biologisch en waarom (niet)? Laat het weten in een reactie!
leuk dat er kritisch wordt gekeken naar de Hype biologisch eten.
m.i. biologisch of niet , steun de boer om de hoek, de slager en de bakker. ik voel mij daar een stuk beter door dan een biologisch brood van de supermarkt.
Zorgt namelijk voor werkgelegenheid, voor puur eten, voor het ambacht maar ook voor minder vervoerskosten, minder energie verbruik enzovoorts.
zorgt ook weer voor het sociale praatje, en de koe die daarvoor mijn melk heeft gemaakt beland later op mijn bord in de vorm van een smakelijk worstje.
Goed informatief artikel dat voor mij zeker van pas komt bij het maken van een profielwerkstuk over voeding. Echter heb ik de vraag waar het onderzoek vandaan komt dat er hogere vitamines c gehaltes zijn gemeten in biologisch voedsel. Ik zelf ben dan vooral benieuwd naar de manier waarop dit is aangetoond.